MŠ a ZŠ Sofie

1. 7. 2016

Konec školního roku v Sofii

Na začátku června jsme se vrátili ze školy v přírodě na Šumavě, kde jsme vystihli parádní počasí, a i když ve zbytku ČR padaly kroupy, tak na Šumavě bylo počasí pro chození po horách ideální. Není sice ideální ztratit se v oblasti Boubínského pralesa, ale i toto dobrodružství přispělo k parádní atmosféře 7 dní na horách.

Po návratu všechny kromě školních povinností, dokončování posledních projektů a studijních plánů čekalo zkoušení programu každoroční letní slavnosti. Sladit vystoupení dětí z mateřské školy a základní školy v jeden kompaktní celek je každý rok výzvou. Nicméně, když se to podaří, tak je to báječné.

V mateřské škole je červen měsícem hodně specifickým pro budoucí školáky. Již od ledna poté, co proběhnou zápisy do základních škol, jsou v jiném režimu – „chci si ještě užít poslední měsíce ve školce, protože potom už to začne“. Většina předškoláků se s velkým zaujetím a zájmem vrací do oblasti praktického života a znovu šlehají, krájejí, strouhají, přelévají, přesýpají – s naprostou jistotou a umem a přeci v plné koncentraci a soustředění. V červnu se díky slavnosti pasování na školáky předškoláci stávají pravými školáky, a také proto se na letní slavnost a s ní spojený rituál rozloučení se ze školkou hodně těší.

Tento rok byla naše letní slavnost ve znamení písniček Zdeňka Svěráka, který nedávno oslavil 80tiny. Jeho písničky tak tvořili jednotící linku celým programem slavnosti. Jedinou výjimkou bylo divadelní představení žáků ze základní školy, kteří představili divadelní kus připravený panem učitelem Vítkem Březkou volně podle knihy Jiřího Kahouna s hudbou Pražského výběru „Pražákům těm je tu hej“. Celé odpoledne si to všichni užili, i touto formou děkujeme za uvařené a upečené dobroty i za liják až po šesté odpoledne, který si děti (někteří) na vyhřátém dvoře také náležitě užily !.

 

 

 

 

Co nabízíme v létě?

 

Letní program v mateřské škole s naším obvyklým programem upraveným i pro děti, které do školky našeho typu obvykle nechodí. Otevřeno máme tři týdny v červenci a tři týdny v srpnu:

Po 11.7. – Pá 15.7.

Po 18.7. – Pá 22.7.

Po 25.7. – Pá 29.7.

Po 1.8. – Pá 5.8.

Po 15.8. – Pá 19.8.

Po 22.8. – Pá 26.8.

vždy od 8 do 17 hodin.

 

Týden od 15.8. bude bilingvní, program povede paní učitelka Lenka s Patricií, naší učitelkou angličtiny a španělštiny.

 

Volná místa máme v každém z výše uvedených týdnů pro děti od 4 let, které již do některé mateřské školy chodí. Pro přihlášku nám napište na info@ms-sofie.cz nebo se podívejte na web www.ms-sofie.cz.

 

Pro žáky školního věku máme připraveny dva týdny letního programu. Týden od 15.8. bude bilingvní, v týdnu od 22.8. se dětem budou věnovat dva rodilí mluvčí, Patricie a Nathan. V tomto týdnu děti češtinu odloží, proto na program přijímáme děti s alespoň základní schopností dorozumět se v anglickém jazyce.

 

 

Co chystáme od září v mateřské škole?

 

Od září posilujeme jazykový program. Dětem se v každé třídě budou dvě dopoledne týdně věnovat rodilý mluvčí. Celkem s odpoledním programem s anglicky mluvícími učiteli se dítě v naší mateřské škole dostane do interakce s angličtinou více než tři hodiny každý den. Důraz na rozvoj českého jazyka však zůstane zachován.

 

Pro zájemce o specializovanou předškolní přípravu chystáme 4 měsíční program 18 setkání děti i rodičů. Program povede vždy dvojice pedagogů, učitel z MŠ a učitel ze ZŠ. Jedním z cílů programu je předat na každém setkání rodičům know-how k jednotlivým cvičením či zájmové aktivity zaměřené na rozvíjení potřebných dovedností. Zájemci o účast na programu se mohou předběžně hlásit na info@zs-sofie.cz a od 1.8. 2016 také přihlásit na stránkách školy, kde budou vyvěšeny detailní informace a časy konání setkání. Kapacita programu je 12 dětí.

 

Pravidelné páteční herny pro maminky s dětmi od 18 měsíců do 3 let věku odstartují od 15.9., téměř každý pátek od 9.30 do 11.00. Pod vedením zkušené lektorky se děti i maminky (či tatínkové) seznámí s prostředím odpovídajícím jejich věku a vývojovým potřebám.

 

Touto formou bychom také rádi zjistili zájem o pravidelné herny či pracovny pro rodiče a děti v odpoledních hodinách. Již několikrát nás oslovili rodiče s prosbou o otevření programu pro pracující rodiče, kteří by si mohli přijít hrát v prostředí třídy vybavené pomůckami pro děti ve věku 3 až 6 let. V případě, že byste měli zájem si se svým synkem či dcerkou přijít pohrát v odpoledních hodinách, například od 15.30 do 17.00, napište přímo mně na patrik.matlak@ms-sofie.cz.

 

Co chystáme od září v základní škole?

 

Tým školy se od září 2016 rozroste o tři učitele, jednoho českého a dva rodilé mluvčí. Všichni již během léta nastupují na specializovaný výcvik pro učitele organizovaný v ČR a v Německu Institutem celostního učení.

 

Stejně jako tento rok, i během nového školního roku nás budou stále podporovat stážisté z různých krajin světa, na říjen se k nám chystá Anghelina z Argentiny, v lednu Taylor z Texasu. Vzhledem k tomu, že k nám jezdí za zkušenostmi primárně učitelé nebo vysokoškolští studenti, tak žákům předávají nejenom jazyk a kulturu, ale také konkrétní dovednosti a znalosti.

 

Ve sportovní oblasti budeme pokračovat ve výuce tělesné výchovy s prvky přirozeného pohybu i ve výuce plavání od první do páté třídy během celého školního roku. Většina žáků školy se také zapojí do aktivit nově vznikajícího dětského oddílu Abeceda praktického pohybu. O oddílu a jeho aktivitách určitě uslyšíte v příštím čísle Kurýru.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena