MŠ a ZŠ Sofie

26. 8. 2016

Léto v Sofii

Léto v Sofii probíhalo po nezbytných opravách, malování a modernizaci vybavení tříd formou týdenních programů především pro děti z mateřské školy. Velký úspěch zaznamenal týden ve stylu severoamerických indiánů či srpnové bilingvní týdny zaměřené na olympijské hry od Řecka až po Rio 2016.

Kurýr%20září%202016/IMG_2604.jpg

 

 

 

 

 

 

Přes léto tým učitelů hlavně odpočíval a cestoval, ale také pracoval na svém dalším rozvoji. Několik učitelů se vypravilo do Německa na týdenní výcvik oblasti Kosmické výchovy (terminus technicus pro vše, co nepatří do výuky jazyka a matematiky), absolvovali jsme také letní školu Učíme v přírodě o přírodě. Do mateřské školy v srpnu nastoupila nová paní učitelka. Na podzim uvítáme také další učitele anglického jazyka, z Anglie a Litvy. Tým učitelů základní školy se také rozroste od září o dalšího prvostupňového učitele se specializací na výuku anglického jazyka.

 

A co připravujeme na nový školní rok?

Již od srpna připravujeme 3. obnovené Říčanské posvícení, které se koná 11.9. v Sofii, o kterém se dočtete víc v samostatném rámečku. V rámci základní školy jsme se zapojili do pilotního programu MŠMT „Hodina pohybu navíc“, a také do cvičení v rámci oddílu Abecedy praktického pohybu. V září přivítáme Divadlo Minor se zájezdovým vystoupení Autobus a s mateřskou i základní školou se chystáme do Prahy na další divadelní představení. Žáci základní školy budou pokračovat v poznávání pražských galerií a uměleckých expozic a zavítáme na několik velkých koncertů FOK a České filharmonie.

 

Stěhujete se do Říčan a okolí a hledáte novou školu? Nebo máte pocit, že současná mateřská škola či základní škola vám či vašemu dítěti nesedí? Jste otevřeni učení v souvislostech? Jestli ano, přijďte se k nám do výuky podívat. Určitě uvidíte něco zajímavého, co vyvolá další otázky, jak by mohlo současné školství vypadat.

 

Patrik Matlák, ředitel MŠ a ZŠ Sofie

 

Mateřská a základní škola Sofie je především česká škola rodinného typu, s programem pro děti od 3 do 12 let, postaveným na věkově smíšených skupinách a prožitkovém vzdělávání. Za pomoci celostního přístupu ke vzdělávání, při využití moderní pedagogiky, Montessori pomůcek a individuálního vztahu k dítěti následujeme potřeby dnešních dětí.
www.ms-sofie -  www.zs-sofie.cz - tel: 773 220 281.

 

 

Posvícení 2016

 

Kurýr%20září%202016/Posvícení_2015_ZS-Sofie_Ricany.JPG

 

 

 

 

 

Tradice je předávání zkušenosti a moudrosti z generace na generaci. Mateřská a základní škola Sofie se českými tradicemi zabývá již několik let a v tomto školním roce se připravujeme na již 3.obnovené posvícení na Říčansku. Vnímáme tento svátek jako jednu z možností pro setkání rodičů, dětí, kamarádů, sousedů i organizací na Říčansku u jednoho stolu.

 

Posvícení je svátek vysvěcení místního kostela, což v minulosti znamenalo roky dřiny i velké finanční výdaje vsi či města. Dokončení a vysvěcení kostela znamenalo ve vsi velkou slávu, doprovázenou speciálně připraveným jídlem a pitím. V Říčanech tento svátek připadá na druhou neděli v září, tento rok se posvícení koná 11.9. od 14.00 na školní zahradě v Sofii.

 

Hned po začátku školního roku začnou společně s rodiči děti mateřské a základní školy připravovat posvícení tzv. "bílením" (úklidem a přípravou zahrady). Ve druhém zářijovém týdnu budeme pokračovat pečením koláčů - "zváčů" i posléze posvícenských koláčů. Se zváči se samozřejmě zase chystáme na radnici, na faru, na poštu, na policii i hasiče, či do muzea a knihovny. A když nás během září s dětmi potkáte, ochutnejte naše zváče a nechte se pozvat na posvícení. Na programu bude posvícenská husa, divadelní (a možná i jiné) představení, dobré pití a zábava.

 

 

Příprava předškoláků

program předškolní přípravy pro děti s nástupem do 1.ročníku ZŠ ve školním roce 2017/2018 se zapojením rodičů do přípravy svých dětí

Kurýr%20září%202016/IMG_0426.jpgKurýr%20září%202016/IMG_4940.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Popis přípravy dětí

Strukturovaný program přípravy dětí do školy

Příprava na čtení, psaní a počítání a dalších oblastí předškolní přípravy s využitím Montessori pomůcek

Práce s lektory při respektování potřeb každého dítěte

Cvičení koncentrace, samostatná i skupinová práce

 

Přínosy pro rodiče

Možnost pozorovat své dítě při přípravě do školy

Prostor spolupracovat se svým dítětem a následně mu být pomocníkem a partnerem při aktivitách v domácím prostředí

Inspiraci pro další práci s dítětem v konkrétních oblastech

Konzultace s učiteli prvního stupně

 

Detaily programu

Lektoři - učitelé z MŠ a ZŠ Sofie se zkušenostmi z předškolní přípravy

Říjen 2016 - ledna 2017, celkem 12 setkání ve středu od 15.00 do 16.30

Časová dotace 90 minut pro skupinu max. 10ti dětí

Kurzovné 2,200 Kč

Registrace na webu www.zs-sofie.cz nebo na emailu info@zs-sofie.cz

 

 

 

 

 

Herny pro maminky s dětmi

Program pro děti od 18 měsíců do 3 let realizujeme každý školní rok v rámci pátečních dopoledních heren. Pro děti v tomto věku máme připravené prostředí, ve kterém se děti cítí bezpečně a všestranně se v něm rozvíjí. Program pro menší děti v současné době nenabízíme, nicméně mladší sourozenci jsou na herně vítání, i když jsou pod pečlivým dozorem svých rodičů.

Detaily programu

program vedou učitelé z MŠ

od poloviny září 2016 do ledna 2017, celkem 12 setkání

pátek od 09,00 do 11.00

pro skupinu max. 10ti dětí

190 Kč za vstup nebo permanentka za 1800 Kč

Registrace na webu www.ms-sofie.cz nebo na emailu info@ms-sofie.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena