MŠ a ZŠ Sofie

1. 9. 2017

Zprávy z mateřské a základní školy Sofie

 

Léto v Sofii se neslo v duchu letního programu pro předškolní děti a oprav a vylepšování prostředí budovy. Škola získala novou střechu a nová střešní okna. Na zahradě se podařilo zrenovovat, opravit hřiště, uvnitř se pracovalo na dalším zlepšení prostor, od akustiky po osvětlení.

Největší změnou od září 2017 je otevření oddělení pro děti od dvou let, pro které jsme připravili prostředí odpovídající jejich potřebám, vývoji a velikosti. Třída je vybavena reálnými aktivitami a pomůckami, které děti přitahují a motivují je. Využíváme radosti a nadšení dětí ze zkoumání, objevování a zdokonalování se v sebeobsluze, samostatnosti a praktických dovednostech. Třída je připravena pro 10 dětí s dopolední docházkou, pro menší počet dětí počítáme s docházkou od 8 do 15 h. Jazykem třídy je čeština, přirozeně a hravou formou se zapojí anglický jazyk rodilou mluvčí.

       

V srpnu tým učitelů Sofie posílili dva aprobovaní učitelé z USA, kteří se budou dětem v základní škole věnovat během hodin anglického jazyka i v rámci projektové a blokové výuky. Jeden z učitelů bude děti doprovázet také na pravidelném programu žaků v říčanských lesích, který se koná každou středu už šestým rokem za každého počasí. Věříme, že se nám podaří s jejich pomocí přivést další děti k basketbalu, jeden z našich nových učitelů je totiž kvalifikovaným trenérem. V mateřské škole budou rodilí mluvčí působit během dopoledních pracovních bloků.

V mateřské i základní škole pracujeme ve věkově smíšených kolektivech. V mateřské škole jsou to třídy pro děti od 3 do 6 let, v základní škole 1.-3. ročník a 4.-5. ročník. Věkově smíšený kolektiv je velkým přínosem pro výchovu i vzdělávání a pomáhá nám mimo jiné v dramatické výchově. Divadlu se věnujeme intenzivněji a rozšiřujeme přípravu i pro děti mimo žáky ZŠ Sofie. Měli byste zájem se přidat? Od září 2017 otevíráme dramatický́ kroužek pro mladší (1.-2. ročník) a starší žáky (od 3. ročníku). Podrobnosti najdete na webu ZŠ Sofie. Soubor „Ejchuchů MŠ a ZŠ Sofie“ po úspěšée Dětské scéně 2017 ve Svitavách obdržel pozvání vystupovat na divadelním seminaři pro učitele v Jíčíně kde se bude hrát na podzim a v druhém pololetí soubor čeká další ročník Dětské scény.

Stěhujete se do Říčan a okolí a hledáte novou školu? Nebo máte pocit, že současná mateřská škola či základní škola vám či vašemu dítěti nesedí? Jste otevřeni učení v souvislostech? Jestli ano, přijďte se k nám do výuky podívat. Určitě uvidíte něco zajímavého, co vyvolá další otázky, jak by mohlo současné školství vypadat.

Patrik Matlák, ředitel MŠ a ZŠ Sofie

 

Mateřská a základní škola Sofie

je především česká škola rodinného typu, s programem pro děti od 2 do 12 let, postaveným na věkově

smíšených skupinách a prožitkovém vzdělávání. Za pomoci celostního přístupu ke vzdělávání, při

využití moderní pedagogiky, Montessori pomůcek a individuálního vztahu k dítěti následujeme potřeby

dnešních dětí.

www.ms-sofie.cz, www.zs-sofie.cz, tel: 773 220 281.

 

Pozvánka na 4. říčanské Posvícení

Tradice je předávání zkušenosti a moudrosti z generace na generaci. Mateřská a základní škola Sofie se českými tradicemi dlouhodobě zabývá a tento školní rok vás zveme na 4. ročník obnoveného Posvícení v Říčanech. Vnímáme tento svátek jako jednu z možností pro setkání rodičů, dětí, kamarádů, sousedů i organizací na Říčansku u jednoho stolu.

Posvícení je svátek vysvěcení místního kostela, což v minulosti znamenalo roky dřiny i velké finanční výdaje při stavbě. Dokončení a vysvěcení kostela znamenalo ve vsi velkou slávu, doprovázenou tradiční pečenou husou a pitím.

Tento rok se posvícení koná 17. 9. 2017 od 13.00 na školní zahradě v Sofii. Již tradičně příprava na posvícení začíná „bílením“ (úklidem a přípravou zahrady). Ve druhém zářijovém týdnu budeme pokračovat pečením koláčů - „zváčů“ i posléze posvícenských koláčů. Se zváči se samozřejmě zase chystáme na radnici, na faru, na poštu, na policii i k hasičům, do muzea a knihovny. A když nás během září s dětmi potkáte, ochutnejte naše zváče a nechte se pozvat. Na programu bude posvícenská husa, dobré pití a zábava.

 

Příprava předškoláků

program předškolní přípravy pro děti s nástupem do 1. ročníku ZŠ ve školním roce 2018/2019 se zapojením rodičů do přípravy svých dětí

Popis přípravy dětí

  •  Strukturovaný program přípravy dětí do školy
  •  Příprava na čtení, psaní a počítání a dalších oblastí předškolní přípravy s využitím Montessori pomůcek
  •  Práce s lektory při respektování potřeb každého dítěte
  •  Cvičení koncentrace, samostatná i skupinová práce

Přínosy pro rodiče

  •  Možnost pozorovat své dítě při přípravě do školy
  •  Prostor spolupracovat se svým dítětem a následně mu být pomocníkem a partnerem při aktivitách v domácím prostředí
  •  Inspiraci pro další práci s dítětem v konkrétních oblastech
  •  Konzultace s učiteli prvního stupně

Detaily programu

Lektoři - učitelé z MŠ a Z Š Sofie se zkušenostmi z předškolní přípravy

Říjen 2017 - leden 2018, celkem 12 setkání ve středu od 15.00 do 16.30

Časová dotace 90 minut pro skupinu max. 10 dětí

Kurzovné 2 200 Kč

Registrace na webu www.zs-sofie.cz nebo na emailu info@zs-sofie.cz

 

KONCERT TŘEBOŇSKÝCH PIŠTCŮ V ŘÍČANECH

Srdečně Vás zveme na koncert Třeboňských Pištců, který se uskuteční pod záštitou MŠ a ZŠ Sofie v sobotu

 16.září 2017 v 15:30 v kostele svatého Petra a Pavla v Říčanech.

 

Koncert se bude konat v předvečer říčanského posvícení, které připadá na první neděli po svátku Povýšení sv. kříže. Obnovené posvícení v Říčanech pořádá mateřská a základní škola Sofie již čtvrtým rokem.

 

Během koncertu vystoupí  děti z MŠ a Z Š Sofie a Třeboňští pištci, jejichž jednou ze zakládajících členek je Lenka Sedláková, učitelka mateřské školy Sofie a učitelka hry na zobcovou flétnu. Tento slavnostní posvícenský koncert zároveň zahájí sérii oslav 10ti let provozu mateřské školy Sofie, které budou probíhat od září 2017 do února 2018. První děti mateřská škola Sofie přivítala v lednu 2008 na adrese v Běchovicích, po roce se školka přestěhovala do Říčan a od roku 2012 se rozšířila o základní školu.

 

Soubor Třeboňští Pištci založili v roce 1974 manželé a pedagogové Milena a Václav Šimečkovi. Pištci hrají na všechny druhy zobcových fléten a v jejich repertoáru lze najít několik set skladeb renesanční a barokní hudby, lidové písničky, koledy, indiánské či irské písně i světové evergreeny. Vše v originálních úpravách pro zobcové flétny s doprovodem klavíru, violoncella, kytary, zvonkohry a bicích nástrojů. Za celou dobu své existence odehráli Třeboňští pištci více než 1100 koncertů doma i v zahraničí. Koncertovali v Rakousku, Německu, Švýcarsku, či Holandsku.

 

V roce 2000 Třeboňští pištci vystoupili v přímém přenosu České televize v rámci charitativního projektu Adventních koncertů po boku světoznámých operních pěvců Evy Urbanové a Štefana Margity. V roce 2007 reprezentoval soubor Jihočeský kraj na velvyslanectvích České republiky ve Vídni a Berlíně. V roce 2009 vystoupili pištci v přímém přenosu České televize na závěrečném koncertu Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha s flétnistou Jiřím Stivínem. Vrcholem zahraničních zájezdů byl koncert ve Vatikánu, kam soubor odjel v roce 2011 na pozvání Velvyslanectví ČR při Svatém stolci a koncertoval pro papeže Benedikta XVI a posléze také v Římě. Pištci nahrávají pro Český rozhlas i Českou televizi a vydali již 5 alb, z toho dvě desky jako záznamy živých koncertů.

 

 

Vstupenky si bude možné rezervovat na webu www.ms-sofie.cz a www.zs-sofie.cz do 13. 9. 2017, případně koupit na místě. Vstupné je 100 Kč za osobu, děti do 15 let zdarma. Moc se na vás těšíme.

 

Rádi bychom touto cestou velmi poděkovali říčanské farnosti za spolupráci a pomoc při organizaci koncertu a říčanského posvícení.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena