MŠ Čtyřlístek

1. 7. 2016

ZPRÁVIČKY ZE ČTYŘLÍSTKU

     Náš Čtyřlístek má ve svém RVP již 5. rokem zařazenu výchovu ke zdravému životnímu stylu. V rámci toho programu se děti učí o souvislostech mezi pohybem, stravou, psychohygienou a péčí o prostředí, ve kterém žijeme, což jsou dle WHO základní témata pro udržení zdraví. Kdysi jsme začali spolupracovat s projektem Zdravá abeceda, který byl v loňském roce ukončen. V současnosti pokračujeme s naplňováním  filosofie v jednom z témat ZŽS – správného stravování - pořádáním dalších seminářů tentokrát ve spolupráci s výukovým programem Zdravá 5, který financuje Nadační fond Albert. Děti si osvojují stravovací návyky pomocí výživové pyramidy, her, písniček, malování a vlastnoručního servírování. Rozvoj všech témat je naším dlouhodobým cílem a všichni se je snažíme naplňovat.

     V dubnu jsme se poprvé zúčastnili akce RUN and HELP – běhání pomáhá, které pořádá „Konto Bariéry“.  Běhali všichni – děti i dospělí - v obou budovách našeho Čtyřlístku v Domažlické a Kolovratské ulici. Každý přispěl částkou 20,- Kč. Běhali jsme pro Adélku, která půjde za rok do školy a bude navštěvovat příští rok ZŠ Bezručova, se kterou spolupracujeme. Na Konto Bariéry jsme poslali částku 5.230,- Kč a Adélce přejeme hodně sil do zdolávání překážek.

     Každoročně se účastníme různých výtvarných soutěží a na začátku toho letošního to byla soutěž na téma „Kouzla a čáry“ k Dětskému filmovému festivalu Oty Hofmana, kde získaly naše děti 5 ocenění. Předávání cen se uskutečnilo v Centru Na Fialce (ceny získaly J.Polanecký, J.Heneš, D.Bouř, R.Knápková, T.Kótka). Další soutěž pod názvem „O pyšné košilce“ se konala v Husově knihovně. Děti společně vystřihovaly, tiskaly a připravily 2 společné práce, které také byly oceněny.,V novém roce 2016 k nám přišla další výzva „Zvíře není věc“, kterou pořádal Dům dětí a mládeže a ZOO Dvůr Králové. V kategorii předškolních dětí vyhrála 1. místo Adélka Strnadová.

Z vernisáže, ocenění a prohlídky ZOO jsme měli velkou radost. (K.Mundl, B.Malásková).

Další zdařilou akcí byla velká přehlídka k soutěži na téma „Byl jeden král“, která byla věnována výročí 700 let od narození krále českého císaře Svaté říše římské, Karla IV. Při této vernisáži byli oceněni sourozenci Strnadovi, J.Polanecký a M.Kunešová. Se stejnou tématikou vyhlásila výtvarnou soutěž i Olivova dětská léčebna, kde získali ocenění S.Hornová a A.Kašpárková. Konec školního roku jsme zakončili výtvarnou soutěží „Rozkvetlé zahrady“ pořádané Svazem zahrádkářů.

Jsme rádi, že se naše šikovné děti úspěšně všech akcí účastnily.

 Na počátku května jsme již tradičně uspořádali pro děti akci  „Týden cestovatelů“. Je to tématicky zaměřená celotýdenní hra spojená s poznáváním, výlety a turistikou po Říčanech a okolí.

Letos se přímo nabízelo téma Karel IV. Před vypuknutím celého    dobrodružství děti shlédly motivační divadelní představení o dětství a mládí Karla IV. Obdržely cestovní pasy a měšce na odměny.

V pondělí jsme vyrazili na 1. výpravu do Vysoké Lhoty, kde se děti  seznámily s dobovou zbrojí, postroji a povozy. V úterý jsme navštívili  hrad Karlštejn, kde byla připravena prohlídka přizpůsobená malým          dětem a nejen to. V místním muzeu si děti vyzkoušely střelbu z kuše, házení kroužky a vlastnoručně si vyrobily marcipánovou sladkost a ozdobily perník.

Ve středu byl připraven program ve spolupráci s dětskou knihovnou a říčanským muzeem. Čekal na děti panoš krále Karla IV., který jim pověděl o historii Říčan a v knihovně se seznámily s oblékáním ve středověku a shlédly animovaný film o Karlu IV. Čtvrtek byl ve znamení korunovačního průvodu na Vyšehradě, spojený s interaktivním divadelním představením s otázkami a úkoly.

Závěrečný páteční den jsme navštívili náš hrad, kde děti odpovídaly na otázky zaměřené na získané vědomosti a dostaly část královského pokladu. Nejkrásnější zážitek je však čekal po příchodu na školní zahradu. Dívky se ozdobily vlastnoručně vyrobenými věnečky, chlapci si vzali své „meče a štíty“ a všichni jsme očekávali příchod královského páru (manželé Duškovi). Kromě pamětních medailí si osobně z rukou krále a královny  děti převzaly listinu s pečetí a jmenováním do družiny Karla IV.

Na úplný závěr paní kuchařky připravily všem královský hodokvas, na kterém se podávala oblíbená královská hovězí polévka s křepelčími vejci, pečené kuřecí stehýnko a žitný chléb, „červené víno“ a samozřejmě perník s marcipánem.

Všichni jsme si vydařený týden užili, děti se dozvěděly spoustu zajímavostí z historie naší země.

Na závěr školního roku s velkým nasazením připravujeme tradiční „Zahradní slavnost“, která je  vyvrcholením naší celoroční práce s dětmi a na kterou se všichni těšíme.

                                                                                              Kolektiv zaměstnanců MŠ Čtyřlístek

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena