MŠ Čtyřlístek

26. 8. 2016

KOUZLO SPOLEČNÉ PRÁCE

Nedá mi to a musím se s vámi podělit o jednu velikou radost, kterou jsem pocítila po společně vykonané práci. Ale vezmu to od začátku.

To, že má MŠ Čtyřlístek krásnou zahradu, není žádné tajemství. Ale i přesto na ní stále něco chybělo – trvalkový záhon, kde bychom mohli poznávat s dětmi květiny přímo na naší zahradě a především osevní záhony. Jen málo dětí má v současné době možnost podílet se na společném osévání či osazování záhonů, pletí, okopávání, zalévání a nakonec i sklízení. To vše jsme chtěli našim dětem dopřát. Ale jak na to?? Oslovit zahradnickou firmu? Příliš drahé. Zkusit nějaký grant? Možná, ale příliš zdlouhavé. Co tedy zkusit rodiče? Těžko odhadnutelný výsledek. Bude chtít vůbec někdo pomoci? Najdou se rodiče, kteří se budou chtít materiálně či fyzicky podílet na tomto nemalém projektu? Našli jsme odvahu a zkusili jsme to. S projektem profesionálně poradila jedna velice šikovná maminka společně se zaměstnanci Muzea Říčany.

Na první schůzku dorazily dvě maminky – je to málo, ale díky za ně! Na první brigádu dorazily maminky tři i se svými malými potomky, kteří neváhali a zatímco se jejich maminky praly s urputným plevelem a tvrdou jílovitou zemí, statečně vozili kolečka s plevelem a pomáhali, kde mohli. Jedna rodinka pomáhala dokonce i o víkendu. Další smluvené odpoledne už dorazilo pět maminek a postupně se přidali i tatínkové, až se nám podařilo společně dokončit celý projekt naplněním záhonů a zamulčováním trvalkového a rybízového záhonu. Někteří nebyli ani rodiče z naší MŠ, ale mladí kantoři z naší spřátelené ZŠ a přišli jen pomoci dobré věci – no není to nádhera?! A protože dnes odpoledne jsme společnými silami po pouhých čtyřech brigádách dokončili vše, co jsme si v počátku jen nesměle přáli, mám další důkaz toho, že když si něco moc přejeme a je to pro dobrou věc, tak se nám to nakonec podaří. U nás to bylo díky dobré vůli rodičů a také naší šikovné a dobré paní školnici. Kouzlo kolektivní práce je prostě veliké. Všem zúčastněným tímto velmi děkuji!

Jana Pátková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena