MŠ Kuřátko

26. 11. 2022

Zážitkový program o lese s lesníky

V měsíci listopadu navštívili naši mateřskou školu lesní pedagogové z Lesního školního podniku v Kostelci nad Černými lesy s environmentálním programem „Zvířátka v lese“.

Dvě usměvavé lektorky nám přiblížily poutavým vyprávěním, jaký je život lesní zvěře, kdo se o zvířátka v lese stará a také jak. Seznámili jsme se se zvířecími rodinami a jejich členy a dozvěděli se, jak se chovají a čím se živí. A také mnoho dalšího zajímavého. Víte například, kdo je v lese velmi pořádný a udržuje si kolem své nory pěkně čistotu, a naopak kdo je největší „nepořádník“ lesa?  Děti z naší školky už ví, že je to jezevec a liška.  Děti byly do života lesní zvěře vtaženy nejen díky zajímavému povídání, ale především díky interaktivním pomůckám, které si lektorky s sebou přivezly a které dětem umožnily zapojit všechny jejich smysly. Hmatem prozkoumaly různé druhy zvířecích kožešin, zubů, rohů i parohů.  Čichem určovaly, co dobrého z lesa se ve skleničce skrývá. Sluchem rozlišovaly zvuky řady vábniček, které si samy i vyzkoušely, když poznávaly zvuky jednotlivých lesních zvířat. Stačilo zavřít oči a nikdo by nevěřil, že nejsme ve skutečném lese, kam jsme se nemohli vydat kvůli vydatnému dešti, ale v herně mateřské školy.

Pro všechny byl environmentální program lesní pedagogiky přínosný. A my ve školce se těšíme na společné procházky v lese, až budeme přemýšlet, které zvíře si vyhrabalo noru, udělalo pelíšek v mladých stromcích, či vyšlapalo pěšinku ve sněhu. 

                                                                                                                    Kamila Procházková a kolektiv

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena