Muzeum Říčany

27. 6. 2014

Výstava: Objevuj řemesla

15. května až 24. srpna

 

Výstava seznamuje návštěvníky s tradičními i moderními řemesly. Představuje aktivity projektu „Řemeslo má zlaté dno“, který umožnil žákům ze 40 základních škol Středočeského kraje vyzkoušet si práci ve vybavených truhlářských dílnách, s počítačovým softwarem pro navrhování domů, pečení chleba v peci, šití na šicích strojích, tkaní a další aktivity. Jejich výrobky na výstavě také uvidíte.

 

Děti se během programu seznámí aktivně se čtyřmi řemesly – truhlář, pekař, tkadlec a stavitel.

 

 

Upozornění: Přístup do muzea v době rekonstrukce Rýdlovy ulice

Rýdlova ulice je momentálně v rekonstrukci (do srpna), pro příchod k muzeu je nutné použít náhradní přístup z Alšovy ulice!

 

Doprovodný program k výstavě:

 

Odpoledne na hájovně:  Den ve středověku                                              

sobota 26. července 14:00 -18:00

Muzeum Říčany zve návštěvníky do nové venkovní expozice na Říčanské hájovně: Les jako zdroj tradice. Návštěvník si může přivonět k bylinkám lesní zahrádky, prohlédnout si slovanský „idol“, klát, úl i model milíře, dozvědět se něco o historii místních lesů, o zaniklých vesnicích i o dávné víře v magii a božstva.

 

Doprovodný program Den ve středověku:

·         průvodce expozicí – středověký chasník

·         stavění středověké vesničky (dřevěná stavebnice)

·         ukázka pečení chleba ve venkovní peci

·         štípání dříví kamennou sekerou

 

Vstup do expozice zdarma.

Vstup na doprovodný program 50 Kč, rodinné vstupné 150 Kč.

 

Dílna Pečení chleba

Přijďte se podílet na přípravě chleba od hnětení bochníku až po vytažení z pece. Ve 14 hodin budeme dělat bochníky (je nutné přijít včas), v 15:30 je dáme do pece a v 16:30 vyndáme. Svůj chléb si účastníci dílny odnesou domů. V mezičasech se můžete účastnit programu Den ve středověku.

 

Omezená kapacita! Rezervace na dílnu nutná: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz, 323 603 161

 

Pořádá Muzeum Říčany za podpory Města Říčany.

 

 

Odpoledne na hájovně:  Vlněná neděle

neděle 31. srpna 14:00 -18:00

 

Muzeum Říčany zve návštěvníky do nové venkovní expozice na Říčanské hájovně: Les jako zdroj tradice.

 

Doprovodný program Vlněná neděle:

·         ukázka činnosti přírodovědných kroužků (a možnost se přihlásit)

·         ukázka předení na kolovratu

·         dílna plstění pro malé i dospělé

 

Vstup do expozice zdarma.

Vstup na doprovodný program 50 Kč, rodinné vstupné 150 Kč.

 

Rezervace vítána: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz, 323 603 161

 

Pořádá Muzeum Říčany za podpory Města Říčany.

 


Týden volného času a sportu v Říčanech

6. -14. září

Pořádá Muzeum Říčany a Město Říčany.

Srdečně zveme všechny aktivní občany k účasti na Týdnu volného času a sportu. 

 

Veletrh volného času a sportu  

sobota 6. září, 9:00 – 12:00, Masarykovo náměstí

Týden zahájí Veletrhem volného času a sportu. Na náměstí se během dopoledne představí s nabídkou služeb pro dospělé i děti různé neziskové organizace, kluby a sportoviště.

 

ANKETA „ŘÍČANSKÝ SPORTOVEC ROKU“

Během veletrhu bude spuštěno hlasování do ankety „Říčanský sportovec roku“. Nominovat sportovce bude možné do konce srpna, vyhodnocení ankety proběhne 28. září při městských slavnostech „Řekni Říčany“.

 

Týden otevřených dveří a aktivit zdarma

8. – 14. září

V zářijovém Kurýru naleznete seznam akcí a aktivit v Říčanech, které bude během celého týdne možné navštívit či vyzkoušet zdarma.

 

 


 

 

Úklid v muzeu

Sháníme paní na pravidelný úklid v muzeu (2-3 hodiny týdně, doba dle dohody).

Telefon: 323 603 161

 

           

Ze sbírek muzea: Sekera

Před nedávnem byla na Říčanské hájovně díky podpoře MAS Říčansko otevřena stálá venkovní expozice s názvem „Les jako zdroj tradice“, která seznamuje návštěvníky s historií a přírodou místních lesů. Tato událost je vítanou příležitostí k prezentaci předmětu ze sbírek Muzea Říčany, který s lesem výsostně souvisí. Jedná se o železnou sekeru, která byla do muzea darována 27. května 1939 s poznámkou: „Nalezena při kopání základů pro stavbu okresní záložny v Říčanech“.

Tento strohý údaj působí nesnáze při určení místa nálezu. Ve městě totiž v této době působily dvě záložny s obdobným názvem – Okresní záložna v Říčanech a Okresní záložna hospodářská. Obě měly své budovy na náměstí, ta první si reprezentativní objekt postavila na přelomu 20. a 30. let, druhá v místě bývalého hostince Na Růžku v letech 1939-1940. Vzhledem k době předání nálezu do muzea se přikláním k umístění nálezu do lokality Na Růžku, kde stával panský zájezdní hostinec již před mnoha staletími.

Sekera s širokým ostřím připomíná drobnější tesařskou sekeru. U nás se tvarově podobné sekery objevují již na Velké Moravě. Stáří naší sekery je těžké určit. Mohla by být z vrcholného středověku, není však vyloučeno ani období mladší. Na těle sekery se nalézá velký otvor ve tvaru kříže. Ten mohl sloužit k vytahování hřebíků i k zavěšení na stěnu příbytku. Současně plnil odlehčovací funkci celého nástroje.

Sekery se různě třídí dle velikosti, hmotnosti, tvaru a funkce. V historii se můžeme setkat se specializovanými sekerami válečnickými, tesařskými, řeznickými nebo třeba sekerou popravčí. Zejména sekery užívané tesaři se dále dělí (možná znáte např. širočinu či teslici).

 

Martin Hůrka

 

 

Foto archiv

 

Útrapy první světové války očima jažlovického faráře

 

V současné době se Muzeum Říčany snaží ve spolupráci s místní badatelkou shromáždit texty různých narativních pramenů (vyprávěcích), mezi nimi i obecních a farních kronik s vazbou k regionu. Nyní se podařilo získat digitální kopii všech tří pamětních knih jažlovické fary, které jsou uloženy ve Státním okresním archivu Praha-východ se sídlem v Přemyšlení. Vzhledem k aktuálnímu „výročí“ 100 let od počátku první světové války zde uvádím některé nové poznatky a pasáže z těchto materiálů.

K samému počátku války farář Václav Korynta hovoří: „Z naší farní osady nastoupilo vojenskou službu mobilisací asi 20 zeměbranců a domobranců. Někde musil mladý hospodář i koně [odvést], kupř. Kučera Ant., rolník ze statku č. 1 ve Voticích (nedlouho po svatbě), Souček ve Voticích č. 5, Souček v Kašovicích č. 14 aj., nyní ve žních [!]. (s. 202) Toto však byl jen počáteční „předvoj“, další ročníky byli odváděny v příštích měsících a letech. Později čteme, že „dne 17. a 21. ledna 1916 nastoupili vojenskou službu muži 43-45letí i 48-50letí, zde v Jažlovicích kupř. Kučera pokrývač, Trmal malorolník a Zahradníček, rolník z č. 7. Tento má i syna Františka od jara na vojně, v létě poraněného, po zdravení znova na vojně, takže zůstala doma jen manželka, 13letý syn Václav a půlroční dítě Anna a návštěvou stařičký jeho otec z Popovic.“ (s. 206) Řada z odvedenců se již nevrátila. Přímo v obci je dosud možno vzpomenout padlých vojínů u pomníčku na křižovatce nedaleko budovy bývalé školy. Pomník s fotografiemi jednotlivých padlých z Jažlovic a Otic nechal roku 1926 vybudovat místní Čtenářsko-ochotnický spolek Havlíček.

     Zpět však k záznamům jažlovického faráře:  „...obilí všechno je od státu zabráno (monopolisováno) a nesmí nikdo nic nikam prodati než zmocněncům Válečného ústavu obilního, Hospodářskému družstvu v Říčanech u nás. Velkostatky dávají obilí komisaři Freundovi, obchodníku v Říčanech... Od září 1915 žádný nesmí dáti si nic semlíti do mlýna bez melního povolení od obecního úřadu (kdo, co, kolik, nač, kam si dává semlíti)... Kdo nemá co druhým dáti, ten dostane ve škole moučný (chlebový lístek), aby si směl koupiti mouky jen asi 24-30 dkg denně... Nejhorší bylo a jest, že říčanský mlýn (dříve p. Bartoše, nyní „socanský“ nazvaný, a v Kunicích mlýn melou jen pro erár.“ (s. 204)

Krátkým příspěvkem jsem chtěl vzpomenout 100 let od vypuknutí 1. světové války, ale také poukázat na jeden z možných pramenů, který by mohl být badateli více využíván. Farní pamětní knihy (kroniky), vedené u jednotlivých far, bývaly vedeny celkem pravidelně již od 18. století.

 

Martin Hůrka

 

 

 „Vojáci rakousko-uherské armády v zákopech na blíže nespecifikovaném místě (1914-1918), archiv Muzea Říčany“

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena