Muzeum Říčany

31. 10. 2013

Pojďte se podívat na podzimní nabídku Muzea Říčany

Výstava „Říčany – výlet do první republiky“

16. října 2013 až 30. ledna 2014

 

Výstava představuje minulost města Říčany a jejího okolí z pohledu „prvorepublikového výletníka“.

15. října jsme otevírali výstavu slavnostní vernisáží. Hosty přivítali dobově oblečení zaměstnanci muzea improvizovanou výletní scénkou, promluvil říčanský pamětník Dalibor Hofta a ředitel Státního okresního archivu Praha-východ Roman Kolek.

Ke zdaru zahájení výstavy nemalým dílem přispěla stylovým a bohatým rautem restaurace Jureček, mimochodem jedno ze zdejších klíčových prvorepublikových výletních míst a prakticky jediné, které si svůj vzhled uchovalo v minimálně pozměněné podobě. Všem, kdož se podíleli na realizaci výstavy, patří vřelý dík!

 

CYKLUS PŘEDNÁŠEK KOLEM SVĚTA: Nejkrásnější národní parky Austrálie aneb napříč rudým kontinentem

středa 13. listopadu od 18 hodin

Chcete vidět Ďáblovy koule? Předjížděli jste už silniční vlaky? Víte, co je kasuár a jak vypadá největší ovoce světa? Zajímá vás, jak se jezdí na nejdelším písečném ostrově na světě? Jeďte do Austrálie nebo přijďte na přednášku Anny a Luboše Rumianových, kteří po Austrálii najezdili 9 500 kilometrů a přivezli si nejen zážitky, ale také spoustu zajímavých fotografií.

 

Vstupné 30 Kč

 

 

Rukodělná dílna: Šitý šperk

středa 20. listopadu od 17.30

Přijďte si vyrobit náramek z voskových perel a rokajlu a seznámit se s technikou šitého šperku. Základní princip této starobylé techniky je spojování korálků pomocí jehly a nitě. Mohou se tak vytvářet jednoduché a i velmi složité šperky, ale také dekorativní a umělecké předměty.

Dílnu povede Renata Theimrová

 

Vstupné 130 Kč

Rezervace na telefonu 605 169 533 nebo na e-mailu: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz.

 

Klub deskových her

středa 27. listopadu od 16 do 19 hodin

Zveme vás na další setkání příznivců moderních deskových her v muzeu. Vybrat si můžete z nabídky ověřených her, vysvětlíme vám pravidla a můžete si zahrát. Vítáni jsou dospělí i děti školního věku, skupiny i jednotlivci, začátečníci i experti. Děti od 6 do 10 let se mohou účastnit pouze v doprovodu rodičů.

Přijít můžete kdykoliv mezi 16. až 19. hodinou.

Vstupné 30 Kč

CYKLUS PŘEDNÁŠEK KOLEM SVĚTA: ŠKODA TOUR 2012

GRUZIE – OSTROV MEZI KONTINENTY

úterý 3. prosince od 18 hodin

Škoda 120, říkáte si, je vrak patřící do šrotu? Nenechte se mýlit. Tyto jedinečné stroje nás dovezly až do vzdálené Gruzie. Nevěříte? Pojďte se podívat, co všechno jsme zažili, a dozvědět se více o zemi, kde vás přivítají s otevřenou náručí a pozvou na sklenku čači.

 

Promítat a vyprávět budou Jaroslav Fryš a Pavel Mikulanda.

 

Vstupné 30 Kč

 

Ze sbírek muzea:

Ze sbírek muzea – Gramofon

 

Na výstavě „Říčany – výlet do první republiky“, která je v této době k vidění v Muzeu Říčany, si můžete prohlédnout řadu exponátů jak ze sbírek našeho muzea, tak zapůjčených od jiných institucí i jednotlivců – převážně občanů Říčan, kterým tímto velmi děkujeme za spolupráci!

Z muzejních sbírek vedle dokumentů, fotografií, dóz, kafemlýnků, vah a dalších předmětů vyniká historický kufříkový gramofon na kličku slavné britské gramofonové společnosti „His Master’s Voice“ vyrobený v Hayes v hrabství Middlesex nedaleko Londýna počátkem 30. let 20. století.

Gramofony byly v široké míře používány k přehrávání zvukových záznamů od svého vynálezu koncem 19. století až do 80. let století dvacátého. Mimo gramofonu z našich sbírek můžete na výstavě zhlédnout ještě jeden zapůjčený. Tento kus je ještě staršího data výroby s krásnou velkou gramofonovou troubou a nese opět logo firmy „His Master’s Voice“. Ukázku prvorepublikových hudebních přístrojů uzavírá zapůjčené rádio značky Philips typ 2531 z počátku 30. let 20. století.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena