Muzeum Říčany

31. 5. 2019

Výstava: Živá Amazonie; PŘIPRAVUJEME NOVOU VÝSTAVU: Léto pod hvězdami; Vodní hry a dešťové zahrádky; Výměnný bazar rostlin; Včely!; Můry!; Mláďata na Dvorku; Amatérská burza minerálů; Ze sbírek muzea: Husitské haléře - flútky

Výstava: Živá Amazonie

už jen do 20. června 2019!

Nenechte si ujít poslední příležitost podívat se do peruánského pralesa i domorodé chýše! Díky fotkám a autentickým exponátům dovezeným přímo z Peru se přenesete do největšího tropického deštného pralesa na světě, v němž roste 16 000 druhů stromů a žije v něm ještě spousta neobjevených živočichů.

Děti budou nadšené nejen z poznávání exotického světa, ale také z živé amazonské žabky pralesničky nebo morčátka, které si budou moci i pohladit. Kromě toho si mohou prolézt mraveništěm, tvořit vlastní umělecké artefakty inspirované indiánským uměním či si odnést masku pralesního zvířete. Užijte si společné poznávání jednoho z nejrozmanitějších koutů světa!

Výstavní panely a předměty jsou zapůjčeny z Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Panely vytvořila organizace Students for the Living Amazon.

Vstupné 60 Kč/ zlevněné 30 Kč/ rodinné 150 Kč

Děti do 3 let a senioři nad 70 let mají vstup na výstavy zdarma.

 

PŘIPRAVUJEME NOVOU VÝSTAVU:

Léto pod hvězdami

15. července – 6. října 2019

Zvedněte hlavu a zahleďte se s námi ke hvězdám. Galaxie, mlhoviny, hvězdy i planety můžete obdivovat na velkoformátových fotografiích Petra Horálka -  úspěšného astro-fotografa, jehož fotografie nočního nebe a vzácných nebeských úkazů jsou celosvětově uznávány. Několik jeho fotografií bylo vybráno NASA jako prestižní Astronomické snímky dne. Uvidíte i snímky planet doplněných úryvky z Nerudových Písní kosmických. Pro děti budou připravena interaktivní stanoviště a dílničky.

Výstava tentokrát překračuje hranice muzea. Budete se moci vydat po naší 4,5 km dlouhé meziplanetární stezce a objevovat planety ve skutečném měřítku a vzdálenostech od Slunce.

 

Vodní hry a dešťové zahrádky

neděle 9. června,

14:00 - 17:00, zahrada muzea

Pro děti budou připravené hravé aktivity s vodou, pro dospělé možnost seznámit se s hospodařením s dešťovou vodou v zahradě a příkladem dešťové zahrádky v muzejní zahradě.

Akce v rámci Víkendu otevřených zahrad a Týdne udržitelného rozvoje.

Povedou Jana Kreidlová a Edita Ježková

Vstupné 80/40/200 Kč. Vstupné na akci umožňuje i vstup na výstavu „Živá Amazonie“ (platí v den akce).

 

Výměnný bazar rostlin

neděle 9. června,

14:00 - 17.00, zahrada muzea

Máte na zahradě květiny, které musíte vzhledem k prostoru omezovat a je vám líto je vyhodit? Přineste je na výměnný bazar. Kolik rostlin přinesete, tolik si můžete odnést.

Rostliny noste zakořeněné nebo s dostatečným balem. Přijímáme pouze zahradní rostliny, ne plané druhy, nenoste vzrostlé stromy a keře. 

Akce je pořádána v rámci Týdne udržitelného rozvoje.

Povede Edita Ježková

Vstupné 30 Kč

 

Včely!

pátek 14. června, 16:00 – 18:00,

sraz u Říčanské hájovny

Můžete se těšit na vytáčení medu
z pláství, nahlédnete dovnitř opravdového úlu.

Proč jsou včely v přírodě nepostradatelné? Nejde jen o med! Přijďte si popovídat se včelařem z Českého svazu včelařů Říčany. Zájemci si budou moci koupit med.

Sraz u Říčanské hájovny. POZOR, v případě špatného počasí se termín může posunout! Sledujte náš web.

Vstupné 50 Kč

 

Můry!

sobota 15. června, 20:30,

Říčanská hájovna

Ve večerním lese kolem nás šelestí křídla netopýrů, lovících můry. Každý z nás určitě pozoroval můry nezadržitelně přitahované světlem lamp. S odborníkem Petrem Heřmanem přilákáme pomocí entomologického vybavení můry, které si budeme moci prohlédnout, aniž bychom jim ublížili. Budeme zblízka pozorovat kresbu na křídlech můry gamy, různých píďalek a s trochou štěstí i stužkonosku nebo lišaje.

Vstupné 50 Kč

 

Mláďata na Dvorku

úterý 18. června, 15:00-17:00,

Dvorek naproti muzeu

Přijďte se na Dvorek seznámit s našimi letošními mláďátky. Děti si budou moci zvířátka nakrmit a pohladit. Připravené budou aktivity pro děti
i dospělé.

Povedou Marie Tvrdoňová a Alžběta Macková

Vstupné 80/40/200 Kč. Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Živá Amazonie“ (platí v den akce).

 

Amatérská burza minerálů

sobota 22. června, 9:00 - 15:30,

Didaktické centrum geologie

Burzu pořádá 1. ZŠ Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany. Během burzy bude probíhat:

• Prohlídka školní sbírky minerálů: 10:00, 12:00

• Komentovaná prohlídka geoparku: 11:00, 13:00

• Řezání, broušení, leštění kamenů

• Rýžování českých granátů

• Paleontologie pro děti

Vstupné 40/20 Kč

 

Ze sbírek muzea: Husitské haléře - flútky

Období husitských válek bylo pro všechny válčící strany finančně náročné. Král Zikmund utratil velice brzy všechny peníze po svém bratru Václavovi, a aby mohl zaplatit své žoldnéře, zastavoval rozličné majetky v království a dokonce nechal sloupávat stříbro ze svatých obrazů. Ani husitské shromažďování peněz v kádích dlouho nevydrželo a celkem záhy bylo nutné brát peníze, kde se jen dalo, i násilnou cestou. Nedostatek stříbra se projevil ražbou drobných mincí, které oproti proslulým pražským grošům často ani nebyly stříbrné, nýbrž měděné či z jiných kovů. V Praze se například razily z roztavených monstrancí a kalichů tzv. kalíšky. Častější a rozšířenější ovšem byly tzv. flútky neboli husitské haléře. O jejich původu se dozvíme ze Starých letopisů českých: „A potom, když se jim nedostalo stříbro, dělali peníze z púhé mědi pod rázem královým a těm sú řiekali flútky, a dělali je z pánví, z kotluov a ze svícnuov a z jiných nádob měděných“. Tyto mince se razily v Praze a v Táboře, ale i na rozličných hradech a tvrzích. Flútky, zdobené raženým českým lvem, nebyly vždy kulaté, často mohly být i čtverhranné.  Ve sbírce říčanského muzea se nachází tři flútky. Tyto mince ve své době neměly téměř žádnou hodnotu a jsou tak dokladem krize českého mincovnictví a společnosti vůbec.

Jan Boukal

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena