Muzeum Říčany

1. 6. 2020

Výstava PROMĚNY KRAJINY - Je to ve vašich rukou

10. června – 31. října 2020

Proč jsou dnes už vzácností louky s motýly nebo rybníky, kde se dá koupat? Jak se změnila krajina Říčanska od doby, kdy byli naši nejstarší sousedé dětmi? Jak se lidé starali o své okolí? A jak do toho zasáhl komunismus a kolektivizace? Uvidíte jedinečná videa z lesních tůní s čolky a rozkvetlých luk s orchidejemi, natočená zblízka i z dronu. Projdete se hejnem motýlů, podíváte se na jejich křídla pod mikroskopem. Získáte spoustu tipů, co můžete pro přírodu a krajinu ve svém okolí udělat i vy.

Vstupné 60 Kč/ zlevněné 30 Kč/ rodinné 150 Kč

Děti do 3 let a senioři nad 70 let mají vstup na výstavy zdarma.

 

Měníme otevírací dobu 

S novou výstavou zjednodušujeme otevírací dobu. Budeme mít otevřeno:

Výstavní prostory od pondělí do neděle od 14 do 18 hodin.

Vstup pro školy a skupiny v dopoledních hodinách. Rezervace nutná.

 

Mozaiková pítka pro ptáky 

neděle 7. června, 14:00–17:00,

zahrada muzea

Na zahradě je i malé pítko velkou pomocí pro ptáky, včely a další užitečný hmyz. Kromě pití hraje voda důležitou roli také v očistě ptáků, a zvláště v horkých dnech má zdroj vody neocenitelnou hodnotu, protože mnoho přirozených zdrojů vysychá. Využijeme zbylé i rozbité dlaždičky a vyrobíme si nejen užitečný, ale i krásný výrobek na zahradu technikou mozaiky.

Povede Jana Véghová

Cena 300 Kč (včetně materiálu)

Rezervace nutná: marie.tvrdonova@muzeum.ricany.cz, tel.: 722 074 782

Navštivte muzejní zahradu v rámci Víkendu otevřených zahrad. Otevřena bude zdarma v době dílny v neděli 7. června od 14 do 17 hodin.

 

Po staronových cestách kolem Tehova

sobota 13. června, 14:00-16:00, sraz na křižovatce u Ryby (ul. Na Kopešín a Potoční)

Vypravte se s námi po staronových cestách směrem na Tehov.  Dostali jste chuť na čerstvé mléko nebo tvaroh? Nebo se jen tak projít s dětmi ke koním? Možná zjistíte, že je to z Říčan k vašim známým v Tehově blíž na kole než autem. Cesty propojují místa i lidi a v Tehově to vědí. Díky vytrvalosti při obnově cest mohou teď poslat děti z osady Lada bez obav za kamarády, do školy nebo do Světic.

Starosta David Hlouch se nám pochlubí úplně novými i obnovenými polňačkami. Nechá nás nahlédnout pod pokličku toho, jak nová cesta vzniká. Můžeme i my něco udělat proto, aby byly cesty ještě příjemnější, ve stínu stromů a mezi rozkvetlými okraji polí?

Vrátit se pak můžete do Říčan ve směru cesty, která na své obnovení teprve čeká.

Povede Kateřina Čiháková a David Hlouch

Vstupné 50 Kč

 

Do hlubin jeskyněOtevíráme druhou etapu Geoparku!

neděle 14. června, 14:00-17:00,

Geopark Říčany

Nenechte si ujít příležitost prozkoumat s dětmi zbrusu novou část geoparku, kterou slavnostně otevřeme!

Ponoříte se do hlubin jeskyně a odhalíte její tajemnou historii. S dětmi si vyzkoušíte pravěkou malbu na kameny, nástěnnou kresbu uhlem i výrobu ozdob z kovových drátků. Zpřístupněno bude i paleontologické naleziště a rýžování granátů.

Povede Jana Švandová a Jana Kreidlová

Vstupné 80 Kč/zlevněné 40 Kč /rodinné 200 Kč

 

Amatérská burza minerálů – 5. ročník

sobota 20. června, 9:00–15:30,

Geopark Říčany

  • Burzu pořádá 1. ZŠ Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany. Během burzy bude probíhat:
  • Prohlídka školní sbírky minerálů: 10:00, 12:00
  • Komentovaná prohlídka geoparku: 11:00, 13:00
  • Řezání, broušení, leštění kamenů
  • Rýžování českých granátů
  • Paleontologie pro děti
  • Prohlídka jeskyně

Vstupné 40/20 Kč

 

Seedbombs? Je to ve vašich rukou!

neděle 21. června, 14:00-16:00,

sraz v zahradě muzea

Proměny krajiny – naše nová výstava, ale také dlouhodobý proces zahájený v okolí Marvánku a Srnčího rybníku. Jako první se do jejich blízkosti vrátily aleje a remízky s vysazenými stromy a keři.  Teď je načase obnovit také louky plné kopretin, chrp a dalších rostlin, které bývaly pastvou nejen pro oči, ale hlavně pro sosáky motýlů a dalších druhů hmyzu.

Pomoci s návratem lučních květin do krajiny můžete i vy! Stačí využít semínka z tohoto vydání a vydat se je trousit po krajině. Nebo se přidejte k nám v neděli 21. června – v muzejní zahradě si ze semínek vyrobíme originální „seedbombs“ a ty pak společně vrátíme do krajiny.

Vstupné 50 Kč

Povede Kateřina Čiháková

Mláďata na Dvorku

úterý 23. června, 15:00-17:00, Dvorek naproti muzeu

Přijďte se na Dvorek seznámit s našimi letošními mláďátky. Děti si budou moci zvířátka nakrmit a pohladit. Připravené budou aktivity pro děti i dospělé.

Povede Alžběta Macková

Vstupné 80/40/200 Kč. Vstupenka umožňuje vstup zdarma na výstavu „Proměny krajiny“ (platí v den akce).

VÝZVA

Nouzový stav skončil a vy nevíte, co si počít s podomácku ušitými rouškami? Vyperte je, vyžehlete a darujte je muzeu! Budou zde lidem budoucích generací připomínat události roku 2020. Roušky předávejte po předchozím ohlášení historikovi a správci muzejní sbírky Janu Boukalovi. Děkujeme!

Kontakt: jan.boukal@muzeum.ricany.cz, tel.: 604 237 175

 

Dodatek k fotografii na zadní straně z květnového Kurýru

Muzeum obdrželo upozornění, že stavba na fotografii – přístavba k hale – nebyla součástí zimního stadionu, jak bylo uvedeno, nýbrž fotbalového stadionu a sloužila jako byt správce.  Za toto drobné nedopatření se muzeum omlouvá.

GEOODPOLEDNE – oblíbené akce v Geoparku Říčany letos již od června!

Každou středu od 17. června až do konce prázdnin můžete pobývat a hrát si v geoparku.

Termíny v červnu: středy 17. 6. a 24. 6. vždy 14:00–17:00

Přijďte prozkoumat novou jeskyni, paleontologické naleziště, rýžovat granáty, ulovit srstnatého nosorožce, udělat si frotáž trilobita a zahrát si hledačku.

Vstupné 80 Kč/zlevněné 40 Kč /rodinné 200 Kč

Ze sbírek Muzea: Housenky z krabice

Představujeme vám sbírku preparovaných housenek, která je součástí entomologické sbírky shromážděné v říčanském muzeu Janem Petříčkem a Janem Tichým, o němž se více dozvíte také v tomto čísle.  Usmrcovat a napichovat motýly a housenky na špendlík většině lidí, včetně entomologů, dnes připadá bizarní. Ale v 50. letech to byl standardní postup, jak přesně zdokumentovat, co se v dané oblasti vyskytuje. V té době létaly baboček, okáčů nebo modrásků stovky a tisíce, takže odchyt jednoho exempláře pro sbírky nebyl považován za něco nepřípustného.

Jan Petříček a Jan Tichý se svými spolupracovníky, mezi které patřili také kluci a teenageři z radošovické školy nebo z gymnázia, systematicky mapovali přírodu na Říčansku. Díky tomu máme dnes velmi přesnou představu o bohatství a diverzitě motýlů, vážek, brouků nebo rostlin. A můžeme také říct, o kolik z nich jsme už přišli. Více se můžete dozvědět na právě probíhající výstavě.

Pro sbírku se chytali dospělí motýli a také se sbíraly housenky. Ve vzdušných síťkách (tzv. housenících) nadšení amatérští entomologové vykrmovali housenky a netrpělivě očekávali kuklení a vylíhnutí motýla. Motýli a můry žijí několik dní až týdnů, vzácněji měsíců. Tito sběratelé je zřejmě brzy usmrtili, aby mohli vypreparovat dokonalý exemplář.

Z housenek vás pravděpodobně zaujme kontrastně zbarvená housenka lišaje pryšcového. Podobně jako housenky ostatních lišajů má výrazný trn, který jí slouží k zastrašování nepřátel. Svým zbarvením dává najevo, že má v sobě nashromážděný jed z listů pryšce, kterým se celý život krmila. Tuto housenku bylo podle zaznamenaných vzpomínek Jana Křečka možné najít na náspu železniční trati u mostu 5. května. Pryšec chvojka tam dodnes poměrně hojně roste. Jan Křeček je dnes světově uznávaným entomologem, který působil v pralesích Jižní a Střední Ameriky a na floridské univerzitě. Jeho vzpomínky na dětství v Říčanech a záznamy nahrávek s dalšími desítkami pamětníků jsou součástí výstavy.

I my na výstavě v Muzeu Říčany čekáme na vylíhnutí motýlů. Nasbírali jsme se s dětmi housenky babočky kopřivové, které jsou zatím poměrně hojné. V přírodě ale trpí velkým množstvím parazitů. Pokud se nám je podaří odchovat, hodláme je v červenci vypustit ven do přírody. Můžete se k nám přidat a pokusit se doma vykrmit housenky baboček, které najdete na osluněných porostech kopřiv. Jak na to zjistíte na
www.muzeumricany.cz.                    

Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena