Muzeum Říčany

29. 8. 2020

VÝSTAVA Proměny krajiny:
Je to ve vašich rukou

do 31. října 2020

Všimli jste si o prázdninách ve městě našich panelů s měnícími se obrázky krajiny či pestrých lučních kytic v říčanských kavárnách a restauracích, ale výstavu Proměny krajiny jste ještě nestihli? Nevadí! Přijďte k nám některé zářijové odpoledne. Zahrajete si netradiční deskovou hru, budete mikroskopovat motýlí křídla a projdete se hejnem motýlů, z muzea vylezete oknem ven na zahradu a zahrajete si s dětmi dávno zapomenuté hry nebo si vyrobíte hmyzí domek.

Otevřeno je pro vás každý den od 14 do 18 hodin až do konce října.

AKCE

O sopkách, zemětřeseních
a tsunami

neděle 6. září, 14:00-17:00, Geopark

Proč sopky soptí, země se třese a co jsou vlny tsunami? Kdy bylo v Říčanech naposledy cítit zemětřesení a kde tady máme sopku? Přijďte si vyzkoušet, co dělají otřesy země s budovami, vytvořit tsunami, která spláchne celé pobřeží a aktivovat sopku! Dozvíte se, kde můžete podobné jevy potkat a jak na ně správně reagovat. Principy pohybu zemských desek uvidíte na unikátním funkčním modelu deskové tektoniky zapůjčeném z Geofyzikálního ústavu AV ČR.

Povede Jana Švandová a Jana Kreidlová

Vstupné 80/40/200 Kč

Dožínky 1945 – Vzpomínková akce na slavné poválečné říčanské dožínky

neděle 13. září, 15:00-16:30, muzeum

Před 75 lety, v euforii po skončení druhé světové války, se v Říčanech konaly slavné dožínky. Z mlýna byl vypraven alegorický vůz, u Marvánku se tancovalo. Na doprovodné akci k aktuální výstavě vás seznámíme s fotografiemi a lidovými kroji, které tehdy účastníci oblékli. Součástí bude komentovaná prohlídka zaměřená na říčanskou krajinu, jak vypadala v poválečných letech, a její hospodáře.

Povede Renata Skalošová a Kateřina Čiháková

Vstupné 60/30/150 Kč

Králičí odpoledne na Dvorku

úterý 15. září, 15:00-17:00, Dvorek naproti muzeu

Jak hebký má králík kožíšek? Na čem si nejvíc pochutná? A proč v noci nespí? Přijďte se seznámit s našimi ušáky. Pohladíte si je, pochováte, nakrmíte a dozvíte se o nich vše, co vás bude zajímat.

Povede Marie Tvrdoňová

Vstupné 80/40/200 Kč. Vstupenka platí i na výstavu Proměny krajiny (v den akce).

 

Kurzy šití pro dospělé

Začátečníci

Naučíte se ovládat šicí stroj, pracovat s různými materiály a střihy, na každé lekci si ušijete jednodušší a poté i náročnější výrobek. Šít budeme na šicích strojích Singer a Brother. Materiál je zahrnutý v ceně kurzu.

Termíny: středy 14. 10., 4. 11., 18. 11., 2. 12., 16. 12., 13. 1., 27. 1., 10. 2., 24. 2., 24. 3.

Čas: 18:00-20:00

Cena kurzu: 3 000 Kč/10 lekcí

Pokročilí

Zdokonalíte se v technikách šití, naučíte se pracovat se složitějšími střihy a různými materiály, ušijete si sukni nebo halenku nebo jiný váš projekt.  V kurzu budete pracovat individuálně pod vedením zkušené krejčové. Podrobné informace k průběhu kurzu dostanete na úvodním setkání ve středu 7. října v 18:00.  Drobný materiál je v ceně kurzu, nezahrnuje cenu látek.

 

Termíny: středy 7.10. (úvodní schůzka), 21. 10., 11. 11., 25. 11., 9. 12., 6. 1., 20. 1., 3. 2., 17. 2., 17. 3., 7. 4.

Čas: 18:00-20:00

Cena kurzu: 4 000 Kč/10 lekcí + úvodní setkání

Lektorka: Jana Šebestová

Místo konání: Výuková místnost muzea ve sportovní hale v Říčanech, Škroupova 2026/2

Rezervace nutná! Kapacita kurzů je limitovaná.

Účastnit se mohou i šikovné děti starší 12 let – bez rodičů.

 

Astro stezka Říčany

Zažijte na vlastní kůži, jaké jsou skutečné vzdálenosti mezi Sluncem a planetami a jak maličké planety proti Slunci jsou! Připravili jsme pro vás stezku, kde velikosti i vzdálenosti planet přesně odpovídají těm skutečným. Jen jsme je zmenšili v měřítku 1 : 1 000 000 000, takže každý metr, který ujdete, odpovídá milionu kilometrů ve vesmíru.

Procházka, která je dlouhá asi 6 km a projdete ji do 2 hodin, spojuje Geopark s hlavní budovou Muzea Říčany. Vede kolem rybníků, lesem i městem. Kromě Slunce a osmi planet potkáte i dvě trpasličí planety – Ceres a Pluto. Dětem cestu zpestří pracovní list se zábavnými úkoly a puzzle.

Mapu s podrobným popisem trasy a pracovní list pro děti si můžete zakoupit na pokladně muzea, na akcích muzea, v infocentru na Masarykově náměstí a také on-line na webu muzea.

Hledáme posily – brigádníky na pokladnu muzea

Nabízíme příjemnou práci v hezkém prostředí muzea.

l práce je vhodná pro studenty VŠ, rodiče na rodičovské dovolené i seniory z Říčan a okolí

l náplň práce: obsluha výstavy, prodej vstupenek a zboží, aktivní komunikace s návštěvníky

l hledáme spolehlivé, pečlivé a komunikativní zájemce se základy práce na PC

Těšíme se na vás!

Kontakt: Marie Tvrdoňová, marie.tvrdonova@muzeum.ricany.cz, tel.: 722 074 782, 323 603 161

Přírodovědný kroužek pro starší školáky

Co potřebují k životu ledňáčci? Kde se vyskytuje nejvíce druhů motýlů? Jako správní přírodovědci si budeme klást otázky a provádět pozorování a experimenty, abychom přišli na kloub tomu, jak to v přírodě chodí. Budeme bádat i v minulosti přírody a krajiny s využitím starých map, muzejních sbírek a herbářů.

Kdy: čtvrtek 16:00-18:00

Pro koho: děti 10-15 let

Cena: 1 100 Kč za pololetí

Kontakt: Kateřina Čiháková, katerina.cihakova@muzeum.ricany.cz

Přihlásit se můžete na webu muzea. Kroužky připravuje Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany.

Přírodovědný kroužek pro mladší školáky i řemeslný kroužek jsou již pro letošní školní rok obsazené.

 

Ze sbírek muzea: Chomouty

Chomout je tradiční součástí koňského postroje, sloužící k zápřahu tažných zvířat (nejčastěji koní a volů). Již v období raného středověku nahradil, i když ne zcela, starší jho neboli jařmo.  V českých zemích jsou chomouty doloženy od 12. století.  Díky chomoutu se dala lépe využít síla tažného zvířete a efektivněji jej využít při práci, nejčastěji orbě a tažení vozů. Díky tomu se v českých zemích začala rozvíjet hloubková orba, která umožnila větší zemědělské výnosy.  Nepřímo tak díky chomoutům došlo k velké proměně středověké krajiny, která se z krajiny přírodní stala krajinou kulturní. Až do mechanizace zemědělství byl chomout nezbytnou výbavou každého zemědělce.  Chomouty byly a dodnes jsou tvořeny dřevěnými kleštinami, které jsou potažené kůží, a má různé kovové součástky (spony, stříšky).

Říčanské muzeum uchovává ve své sbírce několik koňských a volských chomoutů, pocházejících převážně z 1. poloviny 20. století.  U většiny z nich ovšem neznáme jejich původ.  Dva chomouty (koňský a volský) daroval pan Antonín Šíp z Říčan, který je zdědil po své dědečkovi, jenž byl kovářem v Tehově, a jeden koňský pochází od Marka Holuba z Radošovic, jehož otec jej získal od statkáře Václava Šindeláře ze Svojetic.

Jak se proměňovala krajina v okolí v Říčan za posledních sto let? To se můžete dozvědět na aktuální výstavě Proměny krajiny: Je to ve vašich rukou.   Jan Boukal 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena