Muzeum Říčany

3. 10. 2020

VÝSTAVA Proměny krajiny:
Je to ve vašich rukou

do 31. října 2020

Už jen v říjnu máte možnost navštívit výstavu Proměny krajiny. Přijďte si s dětmi vyrobit hmyzí domek, zahrát kuličky, mikroskopovat motýlí křídla, zahrát deskovku Pestrá krajina a inspirovat se, co ve svém okolí můžete pro pestrou krajinu udělat právě vy.

V listopadu pro vás budeme připravovat novou vánoční výstavu, muzeum bude v tomto mezidobí pro veřejnost zavřeno (kromě akcí pro veřejnost).

Za pokladem do středověkých Říčan – nová dobrodružná geolokační hra pro rodiny s dětmi

Kudy vás provede dvanáctiletý sirotek Petr, abyste našli ztracený poklad? Ve středověkých Říčanech se potkáte i s dalšími historickými postavami a dozvíte se, jak tehdy lidé žili. Hra je vhodná především pro rodiny s dětmi, doporučený věk je 8+.  

Hráči si zdarma stáhnou hru do mobilního telefonu (aplikace Geofun), přenesou se do období vlády Karla IV. a na cca 2 km dlouhé trase procházejí rušnějším centrem i klidnými částmi Říčan. V muzeu hráče čeká odměna a také možnost podívat se na vizualizaci říčanského hradu ze 14. století. Hra byla inspirována nálezem 348 pražských grošů ve sklepení domu na Masarykově náměstí.

Konference Pošli to dál – Jak na učení venku a metodou Tvořivé hry?

úterý 20. října, 9:00-17:00,

KC Labuť Říčany

Konference o tom, jak v praxi zavádět nové metody, aby se staly běžnou součástí výuky – pro učitele, ředitele MŠ a ZŠ, lektory neformálního vzdělávání a všechny, kterým není vzdělávání v ČR lhostejné.

Přijďte se inspirovat, přijďte diskutovat! Součástí konference budou praktické workshopy a diskusní skupiny s celostátně uznávanými odborníky.

Přestože se momentálně šíří spíše onemocnění COVID-19, my chceme posílat dál především pozitivní informace a zkušenosti z praxe učitelů na Říčansku a v širším okolí. V případě zhoršení epidemiologické situace konference proběhne v on-line přenosu.

Konferenci pořádá Muzeum Říčany ve spolupráci s městem Říčany, Společností pro kvalitu školy a MAP v ORP Říčany a je finančně podpořena Evropskou unií.

Účast na konferenci je zdarma. Registrace a podrobný program na webu muzea www.muzeumricany.cz.

Kurzy šití v muzeu

Nabízíme poslední volná místa na kurzech šití pro začátečníky a pokročilé se zkušenou krejčovou a lektorkou Janou Šebestovou! V začátečnících se naučíte ovládat šicí stroj, pracovat s různými materiály a střihy, na každé lekci si ušijete nejprve jednodušší, a poté i náročnější výrobek. V pokročilých se zdokonalíte v technikách šití, naučíte se pracovat se složitějšími střihy a různými materiály, ušijete si sukni, halenku nebo jiný váš projekt. 

S přihlášením neváhejte, začínáme již v říjnu! Bližší informace najdete na našem webu.

 

Cyklus workshopů

Vyrobte si to sami

Naučíte se, jak si doma upéct kváskový chléb, vyrobit jedlé dárky, připravit si domácí kosmetiku a drogerii, ušít si praktické pomůcky na opakované použití nebo vyrobit voskové ubrousky. Dozvíte se spoustu praktických informací k tématu zero waste – jak snižovat množství odpadu a jak být soběstačnější. Veškerý materiál a pomůcky jsou v ceně kurzu.

Termíny (středy 18:00–20:00 v muzeu):

11. 11. kvašená zelenina a jedlé dárky

9. 12. kváskový chléb

13. 1. domácí kosmetika

10. 2. domácí drogerie

3. 3. šití a voskové ubrousky

Povedou Petra Skřivánková, Jana Véghová a Alžběta Macková

Cena 1 700 Kč/ 5 workshopů

Rezervace přes web muzea nutná!

Vypěstuj si krystal

sobota 10. října, 14:00-17:00,

Geopark

Naučte se pěstovat krystaly! Dozvíte se, jak je možné vypěstovat krystaly doma snadno, rychle a za pár korun. Sami si jeden z postupů vyzkoušíte a krystaly si druhý den odnesete domů. Dozvíte se, jak vznikají krystaly v přírodě, kde a jaké můžete najít v Říčanech a uvidíte růst krystaly pod mikroskopem přímo před očima.

Rezervace přes web muzea nutná!

Vypěstované krystaly budou k vyzvednutí v neděli 11. října od 16 do 17 h v geoparku.

Vstupné 80/40/200 Kč

Poslední letošŘezání a broušení kamenů v Geoparku

sobota 17. října, 14:00-17:00,

Geopark Říčany

Přineste si vlastní kamínek. V geologické laboratoři ho rozřízneme a sami si jej vyleštíte. Rezervace nutná na tel.: 323 603 161 nebo přes formulář na webu muzea.

Cena dle velikosti kamenů

Sázení stromů

neděle 25. října, 9:30-12:00,

Říčanský les

Pojďte s námi sázet stromy! Čeká nás přesazování sazenic jedlí v Říčanském lese. Díky tomu u nás na pasekách vyrostou nové smíšené porosty jedlí, kterým se na Říčansku daří, společně s buky, duby a javory. Vhodné i pro rodiny s dětmi. Vlastní nářadí (rýče, lopatky) vítáno, rukavice budou zajištěny.

Rezervace přes web muzea nutná! Místo srazu bude upřesněno přihlášeným účastníkům.

Akci pořádáme ve spolupráci s městem Říčany.

Rodinné odpoledne s ježky

neděle 25. října, 14:00-18:00, muzeum

Přijďte s dětmi do muzea na ježčí odpoledne s živým ježkem i tvořivou dílnou s ježčí tematikou! Dozvíte se také, jak poznat v přírodě ježka, který potřebuje vaši pomoc, a jak se o něj postarat.

Povede Edita Ježková

Vstupné 80/40/200 Kč

V ceně akce je vstup na výstavu Proměny krajiny (platí v den akce).

Na všech našich akcích pro veřejnost doporučujeme účast v rouškách.

 

Ze sbírek muzea: CEPY

Cep je zemědělské nářadí, které je známé již od starověku, a používalo se k oddělování „zrna od plev“, tedy vymlacování obilí.  Sestává ze dvou dřevěných částí – držadla (z měkkého, například smrkového dřeva) a bijáku (z tvrdého, např. bukového dřeva). Obě tyto části jsou navzájem propojeny – na držadle se nachází očko, biják je opatřen koženým páskem, jemuž se říká ošití. Cepy si většinou vyráběli zemědělci sami pomocí běžného truhlářského náčiní.  Během husitských válek a pozdějších novověkých selských bouří se cepy mohly okovat a posloužit i jako zbraň. Obvykle se mlátilo cepy ve dvou až osmi lidech, přičemž různý počet „mlatců“ vyžadoval rozličný rytmus mlácení. Rytmus se udával pomocí jednoduchých říkadel. Cepy se používaly běžně do přelomu 19. a 20. století, kdy je nahradily mlátičky. Příležitostně se však cepy používaly i v první polovině 20. století. 

Říčanské muzeum uchovává ve své sbírce tři cepy, které pochází z 1. poloviny 20. století.  V případě dvou cepů jejich původ neznáme, třetí cep daroval muzeu roku 1961 pan Josef Čech z Říčan. Cepy byly v minulosti neodmyslitelnou součástí zemědělství a nechyběly ve výbavě každého hospodářství.  Mechanizace a zánik soukromého hospodaření znamenaly postupné vymizení cepů z živé kultury. Cepy skončily v lepších případech v muzeích a skanzenech, nebo jako dekorace. 
O proměně zemědělství a osudech lidí, kteří přišli o svá políčka, se můžete až do konce října dozvědět na výstavě Proměny krajiny: Je to ve vašich rukou.                                                                        Jan Boukal 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena