Muzeum Říčany

29. 11. 2020

Originální dárky k Vánocům – podpořte své muzeum

Aktuální situace nepřeje připraveným akcím a bohužel ani naši lektoři nemohou pracovat s dětmi ze škol v řemeslných a přírodovědných programech. Podpořte své muzeum koupí originálního dárku od muzejního týmu. Vzhledem k tomu, že každý z nás se specializuje na něco jiného, jde o opravdu širokou nabídku. Zakoupit je možné například dekorativní perníčky, víly z vlny, plstěná zvířátka, kamenné kostky do chlazených nápojů z říčanské žuly a řadu dalšího.

Dárky můžete pořídit online na webu muzea. Vyzvednout každé úterý do 22. prosince mezi 16.00 – 18.00 u nás (v otevírací době, jakmile bude možno otevřít), nebo vám je pošleme.

Vánoční tvořivé balíčky pro

domácí výrobu

Ani letos vás nechceme připravit o každoroční vánoční tvoření. Máme pro vás balíčky s materiálem a autorským fotonávodem, které lze pohodlně zakoupit online na webu muzea. Vyzvednout můžete každé úterý do 22. prosince mezi 16.00 – 18.00 u nás (v otevírací době, jakmile bude možno otevřít), nebo vám je pošleme.

Můžete si vyrobit svíčky ze včelího vosku, plstěného anděla nebo vánoční ozdoby ze slámy či korálků.

Když to situace dovolí, operativně otevřeme vánoční dílny v muzeu, sledujte náš web.

S dětmi venku na Říčansku

Doma už je nuda? Snadná pomoc – běžte ven! A že nevíte, co venku dělat? Na hřiště je zima a rodinné procházky po stále stejných trasách už vás nebaví?

Stačí se na Facebooku přidat do skupiny „S dětmi venku na Říčansku“ Muzea Říčany a s nudou je ámen! Čeká vás pravidelná várka tipů, co s dětmi venku na Říčansku podniknout. Zajímavá místa v přírodě, ale i ve městě, hry, aktivity i inspirace na tvoření od muzejních lektorů i od vás samotných.

Tak dobře obléct a hurá ven!

Cyklus workshopů

Vyrobte si to sami

Naučíte se, jak si doma upéct kváskový chléb, vyrobit jedlé dárky, připravit si domácí kosmetiku a drogerii, ušít si praktické pomůcky na opakované použití nebo vyrobit voskové ubrousky. Dozvíte se spoustu praktických informací k tématu zero waste – tedy jak snižovat množství odpadu a jak být soběstačnější. Veškerý materiál a pomůcky jsou v ceně kurzu.

• kvašená zelenina a jedlé dárky • kváskový chléb • domácí kosmetika • domácí drogerie • šití a voskové ubrousky

Termíny: Vždy 18.00–20.00 hod. Začátek posunut na rok 2021, konkrétní termíny zveřejníme podle aktuální situace.

Cena: 1 700 Kč/ celý cyklus

Povede Petra Skřivánková, Jana Véghová a Alžběta Macková

Rezervace nutná! 

 

Vánoční úkaz století

Tři dny před Vánocemi, v pondělí 21. prosince 2020, nás čeká velice vzácná astronomická podívaná. Dvě největší planety Sluneční soustavy, Jupiter a Saturn, se k sobě na obloze velice těsně přiblíží. Je to přiblížení pouze zdánlivé, dané pohledem ze Země, fyzicky budou obě planety od sebe značně daleko. Tento jev se nazývá konjunkce a takto těsné přiblížení Jupiteru a Saturnu bylo naposledy pozorováno v červenci roku 1623. Znovu se podobného pohledu dočkají naši potomci 15. března 2080.

Kam se dívat?

Lidé jsou často překvapeni, že ne všechny svítící body na noční obloze jsou hvězdy. Skrývají se mezi nimi i planety naší Sluneční soustavy, které jsou pozorovatelné i pouhým okem bez dalekohledu. Některé běžně (Venuše, Jupiter, Saturn, Mars), některé vzácněji (Merkur). Na ty ostatní už potřebujete dalekohled. Večer 21. 12. se dívejte na jihozápadní obzor, a to hned po setmění (cca 16.30 – 17.30 hod.), uvidíte tam dva plynné obry svítící těsně u sebe.

Betlémská hvězda?

Mnoho astronomů se domnívá, že konjunkce planet dala v minulosti základ pověsti o betlémské hvězdě. Existují i teorie, které hovoří o kometě, výbuchu supernovy a dalších úkazech, ale z hlediska dosud dostupných podkladů je těsné přiblížení dvou jasných těles Sluneční soustavy tím nejpravděpodobnějším vysvětlením. Prvním, kdo tuto myšlenku vyslovil, byl Johannes Kepler, známý německý astronom a matematik na dvoře císaře Rudolfa II. Jednoho večera v říjnu roku 1604 ho při cestě z jeho domu u Karlova mostu na Hrad zaujaly těsně vedle sebe zářící planety Jupiter a Saturn a myšlenka na betlémskou hvězdu byla na světě.

Betlémská hvězda je často chápána jako symbol světla, které vítězí nad temnotou a nicotou. Tak si přejme, ať nám letošní předvánoční konjunkce Jupitera se Saturnem přinese toho světla co nejvíce.

Jana Švandová

 

ce o planetách na

Astrostezce Říčany

Planety Sluneční soustavy jsou tajemné a velice různorodé světy plné překvapení. Pokud byste se chtěli vydat na jejich průzkum během dvouhodinové procházky, můžete využít Astrostezku Říčany, která vede od Slunce na budově 1. ZŠ Říčany na Masarykově náměstí až k trpasličí planetě Pluto.

 

Na webu Muzea Říčany lze za
50 Kč koupit a ihned stáhnout mapu s doprovodnými úkoly pro děti od 7 let. Vytištěné materiály lze zakoupit každé úterý do 22. prosince mezi 16.00 – 18.00 u nás (nebo v otevírací době, jakmile bude možno otevřít).

 

Ze sbírek muzea: Vánočbricolage

Nedvězí u Říčan z počátku 20. Století

Do prosincového čísla jsme vybrali předmět příznačně spojený s vánoční tematikou. Zavádí nás do domácnosti rodiny Hübnerů v Nedvězí u Říčan a do počátku 20. století. Máme vzácnou možnost seznámit se se spontánní tvořivostí, s jakou naši předci přistupovali (nejen) k vánočním oslavám. Je dobře známo, že nedostupnost (ať už finanční, nebo absolutní) určitých výrobků povzbuzuje v lidech vlastní výrobu. Vznikají tak roztodivné předměty, někdy půvabné, jindy obskurní, vždy však zajímavé. Často přitom bývá problém, jak předměty, ve kterých se zobrazuje lidská kreativita, vlastně nazvat. V muzejní teorii se pro ně vžil francouzský termín bricolage (česky kutilství). Ten označuje právě výtvory, které mají nahradit profesionální nebo průmyslové výrobky. Jsou zhotoveny individuálně a amatérsky z běžně dostupných materiálů nebo – jako v našem případě – z hromadně průmyslově vyráběných prefabrikátů, které byly ale původně vyrobeny za jiným účelem. Jsou využity v nové funkci a zakomponováním do nového celku získají nový jedinečný význam.

Byl to zřejmě rolník František Hübner z Nedvězí, který takto zpracoval dobové barvotiskové pohlednice s jednorázovými gratulacemi, které rodina obdržela. Konkrétně šlo o tři přání k Vánocům a k Novému roku z různých let od příbuzných nebo známých z Českého Brodu (soudě podle podacího razítka, podpisy jsou nečitelné) a o jedno blahopřání. To Františkově manželce Anně poslala ke svátku Alžběta Suchá z Vinohrad v roce 1912. Svátek svaté Anny sice připadá na
26. července, výjev na pohlednici však zobrazuje světici, jak vyučuje svou dcerku Pannu Marii – díky tomu může být obrázek chápán také jako součást vánočního příběhu (tematizující dětství Marie jako té, která má porodit Spasitele). Další tři pohlednice zobrazují Pannu Marii s Ježíškem, anděla s kolouškem (jako odkaz na vše nově narozené) a klanění pastýřů (tedy vlastní betlémskou scénu svaté Rodiny s pastýři a ovečkami). Z těchto pohlednic pak František vytvořil jakési tablo. Opatřil ho dřevěným, ručně vyrobeným ozdobným rámečkem s křížem nahoře. Vznikla tak nástěnná devocionálie na způsob svatých obrázků, které zdobily tzv. svatý kout selských domácností, a stala se součástí vánoční výzdoby rodiny z Nedvězí.

                                                                       Jan Andrle

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena