Muzeum Říčany

1. 1. 2021

Psí workshop pro děti

Úterý 12. 1. 2021 16.00–17.30 hod. v muzeu

Některé děti se hrnou ke každému pejskovi na potkání, jiné se psů bojí. Víte, jak mohou děti správně a bezpečně navázat kontakt se psy? Uvažujete, že dítěti pořídíte pejska? Vyzkoušejte si správnou komunikaci se psy a nahlédněte do psího světa. Lektorka se dlouhodobě věnuje výcviku psů, vše vysvětlí a názorně předvede se svým psem, border kolií.

Akce je vhodná pro děti od 5 let.

Vstupné 40 Kč dítě, 80 Kč dospělý. Rezervace nutná! edita.jezkova@muzeum.ricany.cz; tel. 323 603 161

Cyklus workshopů

Vyrobte si to sami

Na podzim nebylo možné kurz realizovat, naplánovali jsme proto nové termíny od ledna. Přihlašujte se bez obav, termíny se v případě karanténních opatření posunou.

Termíny: vždy ve středu 18.00–20.00 hod.

13. 1. kváskový chléb

27. 1. domácí kosmetika

10. 2. domácí drogerie

3. 3. šití a voskové ubrousky

17. 3. kvašená zelenina – vypěstuj si sám

Cena: 1 700 Kč/celý cyklus (400 Kč za jednotlivé lekce)

Povede Petra Skřivánková, Jana Véghová a Alžběta Macková

Rezervace nutná! edita.jezkova@muzeum.ricany.cz; tel. 323 603 161

V lednu ven

Právě teď v lednu můžeme s novou vervou začít plnit předsevzetí. K mým oblíbeným patří chodit s dětmi častěji ven, s těmi vlastními i školními. Vědecké výzkumy prokazují totiž řadu benefitů pravidelného pobytu venku: od snížení stresu až po lepší vzdělávací výsledky dětí. Kde ale hledat energii a inspiraci, když je za okny plískanice nebo mrzne jen to praští? Tipy na aktivity venku pro vás připravujeme ve facebookové skupině „S dětmi venku na Říčansku“ – můžete se těšit na zamrzlé ledové bubliny nebo stopovačku.

Pro lepší soustředění stačí vyběhnout ven třeba na 5–15 minut a pak se třeba zase vrátit k sešitu nebo k počítači. Nasypat třeba do krmítka a pak už jen sedět za oknem a zaznamenávat ptačí návštěvníky. Vyhraje letos kos, vrabec nebo sýkora? Přidejte se k projektu občanské vědy Ptačí hodinka, který probíhá 10. – 12. ledna. Můžete si s dětmi natrénovat i čtení z tabulek a grafů nebo výpočet průměrů na základě loňských pozorování od více než 20 tisíc zapojených dobrovolníků.

Ale matematika i čeština se dá učit přímo venku, Muzeum Říčany k tomu inspiruje učitele základních škol v rámci projektu Objevy v zahradě. Zahrady jsou totiž plné zlomků, vyjmenovaných slov, minulých příčestí i dokonavých a nedokonavých sloves.  Radši se na ledu kloužete nebo na něm uklouznete?

V lednu je ta správná doba na hledání symetrie u sněhových vloček nebo na měření změn objemu sněhu při tání. Měřit se toho dá spoustu: síla větru nebo tloušťka ledu. Přejeme vám do nového roku silnou sněhovou pokrývku, silný led a sílu vyrazit s dětmi ven i do plískanice. Stojí to za to.

Kateřina Čiháková

 

 

Ze sbírek muzea: Kuchařské činí pana Luboše Hendrycha

Roku 2011 se říčanskému muzeu podařilo získat rozličné kuchařské náčiní od pana Luboše Hendrycha z Kostelce nad Černými lesy. Pan Hedrych byl kuchařem ve světoznámém karlovarském grandhotelu Pupp. V celém souboru se nacházejí předměty vcelku běžné (vařečky, kvedlačky apod.), ale také vzácnější a starší, pocházející z počátku 20. století. Většina předmětů má původ v Čechách, některé jsou ovšem i z Německa (převážně plechové předměty, firma Anton Reiche Blechwarenfabrik Dresden) nebo dokonce až z Ruska (například forma na pelmeně). Velkou část souboru tvoří rozmanité formičky na čokolády nebo pudinky a vykrajovátka na cukroví a další předměty, které souvisejí s výrobou sladkostí.

Jsou to také naběračky na zmrzlinové kopečky, formy na rakvičky nebo košíčky na smažení koblih. Se sladkým vařením a pečením souvisí i skleněný kuchařský hustoměr na měření nasycenosti cukerného roztoku. Jako ukázku z tohoto souboru předmětů jsme vybrali plechovou formu na čokoládu nebo pečivo.  Mezi dary Luboše Hendrycha však nacházíme i řeznické náčiní (pilu na bourání masa, kolíbku na fašírování masa), různé váhy, lisy nebo dokonce dřevěnou pivní pípu. Dostali jste při četbě těchto řádků chuť na něco dobrého?

Zajímá vás, co předchází tomu, než se jídlo dostane na stůl, co se jedlo dříve a čím se od minulosti liší náš dnešní jídelníček? Přijďte se do Muzea Říčany podívat na výstavu Jídlo napříč staletími, Začíná 10. února a potrvá do 26. dubna.    

Jan Boukal

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena