Muzeum Říčany

28. 2. 2021

Výstava „Jídlo napříč staletími“

Výstavu otevřeme, jakmile to půjde, a potrvá do května.

Víte, co obědval Karel IV.? Jakou zvěř jezdil lovit do okolních lesů svatý Václav? Jak vypadala černá kuchyně a jaká jídla se v ní připravovala? A jak moc se liší náš jídelníček od jídelníčku našich dědečků a babiček?

Jana Véghová, naše výtvarnice, vytvořila ve výstavních prostorech model středověké černé kuchyně. Fotografie napoví, jak ji zařídila. Výstava je už provoněná exponáty a my se těšíme, až budeme moci přivítat první návštěvníky.

Pohodový tábor pro tvořivé teenagery – řemeslný 

Kdy: 26.–30. července 2021,

každý den od 8.30 do 16.30 hod.

Pro koho: od 11 do 18 let

Cena: 2 900 Kč (v ceně stravování – denně 2 svačiny, oběd, pitný režim, program, lektoři)

Týden prázdnin na pohodu? V Říčanské hájovně uprostřed lesa, kde je i v největších vedrech příjemně, nikdo na nikoho netlačí, každý si pracuje na projektu, který ho zajímá? Pokud baví vaše dítě pracovat se sekerou a dlátem, péct, šít, plstit nebo prostě zkoušet nové věci, na tomto táboře na to bude mít dost inspirace, času, materiálu, společnost vrstevníků se stejnými zájmy a naši podporu.

Lektorky: Petra Skřivánková, Klára Pilíková

Další informace a přihlášku najdete na webu muzea v akcích pro veřejnost.

Tábory pro mladší děti už jsou letos obsazeny, na léto připravujeme ještě nabídku jednodenních táborů v muzeu, kterou zveřejníme v průběhu května.

 

Jak Afrika zavítala do Říčan

V neděli 7. února se obyvatelé Říčan i okolí probudili do podivně zabarveného rána. Napadlo pár centimetrů sněhu, ale ten se mnohým zdál jiný. Někdo popisoval jeho barvu jako růžovou, někdo jako oranžovou, někteří uvažovali, že musí hned po víkendu k očnímu.

Co se stalo? Jednou za čas se díky větru zvedne ze Sahary tak velké množství písku a prachu, že doputuje až k nám. Tento jev býval poměrně vzácný, ale v posledních letech ho pozorujeme stále častěji. Během nedělního sněžení se nám potom saharský písečný materiál spolu s vločkami snesl na zem a obarvil sníh. Postupem dne vycházelo najevo, že barevný sníh pozorují nejen Říčanští, ale i zbytek republiky, potažmo velká část Evropy.

Nedalo nám to a nabrali jsme vzorky. Sníh roztál v ošklivě žlutou vodu s nemalým množstvím usazeného písku a prachu ze Sahary.

Pevný materiál přefiltrujeme a pod mikroskopem uvidíme, co přesně nám to sem z Afriky zavanulo. A vy se můžete také podívat! Stačí, když po uvolnění protiepidemických opatření přijdete na nejbližší akci do Geoparku Říčany.

Jana Švandová

 

 

Ze sbírek muzea: Vysvědčení

Nedávno vaše děti dostaly pololetní vysvědčení. Napadlo vás však někdy, od kdy školy vysvědčení žákům vydávají? Nejstarší školy na našem území vznikly sice již ve středověku, ale povinnost vydávat vysvědčení o prospěchu souvisí až se zavedením Všeobecného školského řádu Marií Terezií roku 1774.

Nejstarší vysvědčení ve sbírce Muzea Říčany pocházejí z počátku 19. století a jsou z Mirošovic, Mnichovic, Zvánovic, Chocerad a Ondřejova. Jedná se většinou o ručně popsanou stránku, opatřenou nejprve úvodem, posléze výčtem předmětů a známek psaných slovy a celý spis je zakončen podpisy učitele a faráře. Dokument je opatřen razítkem nebo pečetí. Později se objevují tištěná vysvědčení, v našem muzeu to je například „Odplata pilnosti a dobrých mravů“ vydaná na jméno žáka „2. školy“ (tj. třídy) Václava Novotného. Toto vysvědčení je bohatě graficky zdobené a opatřené vyobrazením žákyně, věnující se ruční práci, a žáka, který studuje knihu sedě ve školních škamnách (tedy v lavici).  Vysvědčení z pozdější doby, která obsahuje muzejní sbírka, vydávali říčanským žákům učitelé Kamil Victorín, Alois Mudruňka nebo Jan Tichý, o jejichž životech jste se v Kurýru už mohli dočíst.

Máte doma stará vysvědčení z Říčan nebo okolí? Pokud ano, můžete je darovat muzeu, nebo nám poslat jejich skeny. A pokud jste učitelé nebo se jen zajímáte o vzdělávání a aktuální trendy v něm, můžete se účastnit online konference „Pošli to dál!“, kterou pořádá Muzeum Říčany 23. března 2021.

Jan Boukal

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena