Muzeum Říčany

30. 5. 2021

Výstava „Jídlo napříč

staletími“

otevřeno denně do 31. října

Po měsících čekání a příprav se konečně mohla výstava otevřít. Bez vernisáže, bez pozvaných významných hostů a bez velkých proslovů. O to více si nyní můžete výstavu užít, třeba s dětmi nebo s vnoučaty. Na výstavě najdete pro děti velké množství aktivit a pro dospělé nové a zajímavé informace.

 

Vstupenky, které pomáhají

Milí příznivci Muzea Říčany. Poslední rok byl pro nás těžký jako pro hodně jiných subjektů. Až na minulé léto jsme nemohli pořádat výstavy, akce, kroužky, workshopy a neprobíhala ani běžná výuka. Jsme příspěvkovou organizací města, za příspěvek jsme vděční, nicméně téměř o nadpoloviční většinu příjmů do rozpočtu se musíme postarat sami. V době, jaká je tato, je to velice těžké. Muzeum muselo být zavřené a bohužel ani nedosáhneme na žádné covidové kompenzace od státu. V důsledku toho jsme byli nuceni se rozloučit s několika kolegyněmi a kolegou a pak jsme si řekli dost! To přece musíme nějak zvládnout! Založili jsme e-shop, ve kterém najdete pěkné a originální kousky, a vymysleli jsme V. I. P. vstupenky pro náš Geopark Říčany. V. I. P. znamená Výborně Investované Prostředky a Velice Intenzivní Pomoc a doslova platí oboje.

Máme vstupenku zelenou – rodinnou jednorázovou. A žlutou – rodinnou na tři vstupy.  Můžete je uplatnit až do konce roku 2022! Vstupenky najdete v našem e-shopu a platí na všechny akce pro veřejnost pořádané v geoparku, tedy jak na tematické víkendové, tak na prázdninová Geoodpoledne nebo aktuální Otevřený Geopark Říčany. Jejich zakoupením podpoříte provoz Geoparku Říčany, potažmo celého muzea. Děkujeme!

Jana Švandová

Jednodenní tábory v muzeu
v létě 2021

Od 12. 7. celé letní prázdniny ve všední dny od 8.00 do 16.30 hod.

Nevíte, jak zabavit děti během prázdnin? Potřebujete zajistit program na jeden den, nebo na celý týden? S našimi zkušenými lektorkami si mohou děti užít zábavu v malé skupině s vrstevníky, a přitom se i něco naučit. Program probíhá v muzeu, v Geoparku Říčany, na muzejním Dvorku i v terénu. 

 

PONDĚLÍ: Hrajeme si ve středověku

ÚTERÝ: Hrajeme si se zvířaty

STŘEDA: Hrajeme si s řemesly

ČTVRTEK: Hrajeme si v geoparku

PÁTEK: Hrajeme si na dobrodruhy

 Pro koho: pro děti od 7 do 12 let  

Cena: 550 Kč za den (program + oběd)

Informace a přihlášky na webu Muzea Říčany.

 

Příměstský tábor

pro teenagery

Během letních prázdnin už mnoho let patří Říčanská hájovna příměstským táborům. Letos máme ještě několik volných míst na příměstském táboře pro tvořivé teenagery v týdnu od 26. do 30. července. Je určen pro všechny kreativní nadšence ve věku 11–16 let. Bude to pohodový týden, kdy nikdo na nikoho netlačí, každý si pracuje na projektu, který ho zajímá. Pokud baví vaše dítě pracovat se sekerou, dlátem, péct, šít, plstit nebo prostě zkoušet nové věci, na tomto táboře na to bude mít dost inspirace, času, materiálu, společnost vrstevníků se stejnými zájmy a naši podporu.  Cena tábora je 2 900 Kč, přihlášku najdete na webu Muzea Říčany v sekci Akce pro veřejnost.

Zatmění Slunce

Ve čtvrtek 10. června si nenechte ujít vzácný astronomický úkaz, který bude v případě jasné oblohy vidět nejen na Říčansku, ale v celé republice i v dalších částech světa. Měsíc se na svojí vesmírné dráze dostane mezi Slunce a Zemi a nastane tak zatmění Slunce. Bude částečné – Slunce nám nezmizí celé, ale i tak to bude pěkná podívaná! První kousek Měsíce uvidíme zakrývat Slunce v 11:44 a konec úkazu nastane ve 13:36. Co budete k pozorování potřebovat? Pokud zrovna nebudete mít možnost si o obědové pauze zaskočit na nejbližší hvězdárnu, stačí vám speciální brýle na zatmění a jasná obloha.

Pokud by vám tento nesmírný vesmírný zážitek nestačil, projděte si také naši Astrostezku Říčany! Dozvíte se tam spoustu zajímavostí jak o Slunci, tak o planetách Sluneční soustavy, děti se zabaví kvízem a procházka krásným přírodním okolím Říčan je příjemným bonusem.  Více na našem webu.

Našli jsme jaro

na Říčansku!

Děkujeme všem učitelům, dětem i dalším milovníkům přírody, kteří nám pomohli jeho nástup zdokumentovat. Jarní výzva Hledáme jaro na Říčansku 30. dubnem skončila, ale aplikaci iNaturalist můžete k mapování přírody ve vašem okolí používat dál. Teď v červnu je čas zaměřit se na nahrávky hlasů ptáků nebo na focení brouků a motýlů.

V jarní výzvě nahrálo 135 pozorovatelů 936 pozorování a identifikovali díky aplikaci 317 druhů. Převažovaly rostliny (178 druhů), pak to byl hmyz a ptáci. Nejčastěji byl určován orsej jarní, druh běžný v zahradách nebo v listnatých lesích. První rozkvetlá říčanská sasanka hajní byla vyfocena navzdory chladnému nástupu jara už 30. 3. V dubnu vyletovaly samotářské včely, zaznamenán byl dokonce jeden modrásek a zlatohlávek, už v březnu se probudily babočky a žluťásci.

Díky mapování například také víme, že rehek domácí se na Prahu-východ letos vrátil už kolem
12. 4., 9. 4. tu byl konipas horský a 18. 3. konipas bílý. Vzácný obyvatel starých sadů krutihlav obecný byl vyfotografován ve Škvorci 24. 4. Jiný vzácný navrátilec dudek chocholatý na svoji fotografii z Říčanska v databázi iNaturalist teprve čeká. Byl ale pozorován u Štíhlic a u Jažlovic a každoročně bývá pozorován na pastvinách v Tehově. Máme velkou radost, že v době, kdy pozorujeme rapidní úbytek hmyzu, k nám přesto přilétají tito vzácní hmyzožraví ptáci. Můžeme (nejen pro ně) ponechávat staré ovocné stromy s dutinami pro hnízdění. A podporovat nákupem potravin – mléčných výrobků nebo jablek – ty zemědělce, kteří na svých pozemcích hospodaří odpovědně bez zbytečného hubení hmyzu nebo kácení starých stromů.

Kateřina Čiháková

 

 

Ze sbírek muzea: Rubínové sklo

Máte doma nějaké luxusní skleničky, které používáte jen při slavnostních příležitostech, neboť jsou krásně zdobené a drahé? I naši předkové je měli a mohly být například z tzv. rubínového neboli lazurového skla. To své jméno získalo podle barvy v odstínech sytě červené až rudé. Často bývá zlacené nebo broušené. Sklo získalo svou barvu díky příměsi zvané Cassiův purpur. Několik takovýchto skleniček z rubínového skla uchovává i Muzeum Říčany. K nejzajímavějším z těchto předmětů patří drobný skleněný korbel s cínovým víčkem, zdobený

rytím (na snímku zcela vpravo). Pochází z doby kolem roku 1850 a je opatřený medailonem s motivem loveckého zámečku v Košťanech u Teplic.  Samotná sklenička vznikla patrně na Novoborsku a rytá výzdoba pak v Teplicích. Jsou odtud známy i jiné ryté skleněné výrobky s různými motivy v medailonech, které zde byly populární až do roku 1900. Skleničku darovala muzeu roku 1914 Lidmila Černohorská (rozená Jarolímová). Z čeho se jedlo a pilo v minulosti, se můžete dozvědět na výstavě „Jídlo napříč staletími“, která je konečně otevřena.

Jan Boukal

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena