Muzeum Říčany

5. 7. 2021

Výstava „Jídlo napříč

staletími“

otevřeno denně do 31. října

Nikdy jsme nežili v takovém blahobytu jako nyní. Máme se dokonce tak dobře, že přibližně 1/3 celosvětově produkovaných potravin vyhodíme.  To je asi 173 kg na osobu za rok. Více než polovina takového odpadu připadá na domácnosti. Nakoupíme toho moc, jogurt projde, zelenina povadne, ovoce začne hnít.

Asi 25 % své produkce vyhodí přímo zemědělci – buď nemají odbyt, nebo jejich produkty nejsou „estetické“, respektive nesplňují normy pro odbyt v supermarketech.

Více než 10 % potravinového odpadu způsobují restaurace, kde je těžké odhadnout, kolik čeho uvařit. Supermarkety tvoří asi 5 % všeho jídelního odpadu.

Co s tím?

My můžeme například dobře plánovat nákupy. Nakupovat méně a pravidelně, používat nákupní seznam a nepodléhat akcím. Doma věci správně uložit a dobře si rozplánovat, jaké potraviny spotřebovat dříve a jaké vydrží. Vařit je dobré jen tolik, kolik zvládneme sníst.

Pro pomoc zemědělcům vzniká tzv. KPZ – komunitou podporované zemědělství, kdy se skupina členů zaváže od zemědělce odebírat po celou sezonu úrodu. Někdy více, někdy méně, někdy křivější, někdy rovnější. Díky tomu má zemědělec zajištěn odbyt. Některé supermarkety také nabízejí „křivou zeleninu“ za nižší ceny.

A jak začít?

Přijďte se podívat a inspirovat na výstavu!

Alžběta Macková

 

PRÁZDNINOVÉ AKCE
V MUZEU ŘÍČANY

Geopark

Geoodpoledne plná aktivit a zábavy se budou konat o některých středách a nedělích např.: 4. 7., 18. 7., 21. 7., 28. 7. atd. Další termíny sledujte na webu muzea.

velké akce:

• 11. 7. Za trilobity a dinosaury

• 1. 8. Písek, jak ho neznáte

Dvorek

• 30. 8. Kozí odpoledne

Tvořivé akce

• 3. 8. Tvoříme a hrajeme si u vody – výroba lodiček, upřesnění na webu         • 15. 8. Mozaiková pítka, v zahradě muzea (za deště uvnitř)

Akce k výstavě „Jídlo napříč staletími“

• 13. 7. Pečení        • 21. 8. Rodinné odpoledne v muzeu

 

Jednodenní tábory v muzeu
v létě 2021

Od 12. 7. celé letní prázdniny ve všední dny od 8.00 do 16.30 hod.

Nevíte, jak zabavit děti během prázdnin? Potřebujete zajistit program na jeden den, nebo na celý týden? S našimi zkušenými lektorkami si mohou děti užít zábavu v malé skupině s vrstevníky, a přitom se i něco naučit. Program probíhá v muzeu, v Geoparku Říčany, na muzejním Dvorku i v terénu. 

 

PONDĚLÍ: Hrajeme si ve středověku

ÚTERÝ: Hrajeme si se zvířaty

STŘEDA: Hrajeme si s řemesly

ČTVRTEK: Hrajeme si v geoparku

PÁTEK: Hrajeme si na dobrodruhy

 

Pro koho: pro děti od 7 do 12 let  

Cena: 550 Kč za den (program + oběd)

Informace a přihlášky na webu Muzea Říčany.

 

Už vám někdy na oslavu

vybuchla sopka?

Hledáte originální místo pro oslavu vaši nebo vaší ratolesti? Chcete slavit pod širým nebem a mít naprosté soukromí a nepřeberné množství aktivit a zábavy? Pak zkuste oslavu v Geoparku Říčany! Pro všechny věkové kategorie nabízíme dvouhodinovou nebo tříhodinovou variantu s odkrýváním paleontologického naleziště, rýžováním granátků, průzkumem jeskyně, odléváním a barvením sádrových odlitků a na počest oslavence necháme vybuchnout i sopku!  V geoparku lze rozdělat oheň, takže si můžete přinést něco na opečení. Pro případ ne zcela ideálního počasí vám zapůjčíme párty stany a případně se jde schovat i pod střechu.

Pro větší děti a dospělé je možné si ke všemu již zmíněnému navíc vybrousit a vyleštit kámen v naší laboratoři! Je to úžasný zážitek, ale docela práce, a tak je tato varianta vhodná pro děti přibližně až od devíti let věku. Tato rozšířená varianta je tříhodinová.

Programy lze perfektně využít i pro jiné druhy oslav nebo teambuildingy.

Pokud vás nabídka zaujala, navštivte web muzea, případně volejte na číslo 722 074 782, rádi vám poradíme.

 

Ze sbírek muzea: Starorolský porcelán

Když vám do domu zavítá vzácná návštěva, obvykle ji pohostíte a vytáhnete ze svých kredencí nějaké pěkné nádobí. V minulosti tomu tak také bylo, ovšem lidé si jen zřídka mohli dovolit koupit nádobí nějaké světoznámé značky. V 19. století se ovšem rozvinul trh s levným, vkusným a sériově vyráběných zbožím, mezi které náležel i porcelán ze Staré Role.

Počátky manufaktury na výrobu kameniny a porcelánu ve Staré Roli u Karlových Varů sahají do roku 1814. V roce 1823 získal manufakturu August Nowotny, který rozšířil slávu vyráběného zboží a založil prodejní sklady v Praze, Vídni a Pešti. Levné výrobky z kameniny a porcelánu ze Staré Role se staly běžnou součástí vybavení domácností. Nejčastější motivy výzdoby talířů, ale též džbánů, konvic a dalších výrobků byly květinové vzory a motivy inspirované dílem pražského malíře Döblera.  

Několik výrobků této manufaktury se nachází ve sbírce Muzea Říčany. Jedná se o talíře, mísy a teriny (nádoby na polévku), které patřily dárkyni a někdejší obyvatelce muzejní budovy Růženě Klímové a Růženě Budínské z Radošovic. Talíře ze Staré Role si můžete společně s jinými běžnými talíři z 19. století (např. týneckou kameninou, o ní jsme psali v Kurýru v prosinci 2019) prohlédnout ve vitríně na pokladně muzea v rámci výstavy Jídlo napříč staletími.

Jan Boukal

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena