Muzeum Říčany

30. 8. 2021

Výstava „Jídlo napříč

staletími“

otevřeno denně do 31. října

 

Akce k výstavě

Divoké byliny na talíři

18. 9. od 14:00 do 16:00

Aneb výprava po Říčanech a okolí s jediným cílem – naučit se, co se dá v naší přírodě sníst a jak moc to prospěje našemu zdraví! Vyrážíme od budovy Muzea v Rýdlově ulici.

 

Zpracování úrody

fermentování              23. 9. od 18:00 do 20:00

Můžete si přijít vyrobit vaši první sklenici opravdové vitamínové bomby. Na akci je nutná registrace, kterou provedete zakoupením vstupenek na našem e-shopu.

Pečené obrázky            2. 10. od 14:00 do 16:00

Spojení italského chleba foccacia s uměním, kterým ohromíte děti i nejednu návštěvu. Tvořit a péci budeme v muzeu, a i z této akce si váš výrobek odnesete s sebou domů.

 

Léto v Muzeu Říčany

Léto v muzeu patřilo hlavně dětem. Během jednodenních táborů si v průběhu týdne vždy hrály ve středověku, se zvířaty, v geoparku, na dobrodruhy nebo se učily řemesla. Celotýdenní příměstské tábory je zase vzaly do říše obrů nebo za zvířaty a řemeslům se na říčanské hájovně učili jak malí, tak i ti blížící se dospělosti.

Rodiny s dětmi mohly navštívit akce na Dvorku, kde jsme těsně před prázdninami představovali mláďátka a na konci prázdnin zase kozy a výrobky z jejich mléka. Do muzejní zahrady si mohly přijít upéct čerstvé voňavé housky a užít si rodinné odpoledne na naší výstavě Jídlo napříč staletími.

 

Pro tvořivě nadané milovníky ptactva jsme uspořádali hromadné tvoření mozaikových pítek, které ptáčci ocení po celý rok. S tvořením jsme vyrazili i na Marvánek, kde jste si mohli vyrobit loďku z přírodních materiálů – a co na to rodiče: „Vy jste skvělý muzeum, takový jiný než jiná místa, děláte to přirozeně a vlastně úplně normálně, ale to je právě výjimečný a úžasný. Chodíme pravidelně. Třeba minulý rok se děti hrozně bavili na hřišti (adventure playground) na hájovně. To si pamatují do dneška.“

 

Geoparku Říčany celé prázdniny probíhala geoodpoledne a v červenci jste se mohli přijít blíže seznámit s trilobity, dinosaury a historií vývoje života na naší úžasné planetě. Často jste také putovali vesmírem na naší astrostezce, která u geoparku začíná. Dejte nám vědět, jak se vám procházka Sluneční soustavou líbila!

 

Nejbližší podzimní akce

Oblíbená geoodpoledne vždy v neděli od 14:00 do 16:00

Budou probíhat až do konce září.

Řezání a broušení kamenů

každou třetí sobotu v měsíci 18. 9., 16. 10., 20. 11.

Rezervace míst na jana.svandova@muzeum.ricany.cz.

Vypěstuj si krystal!  10. 10. od 14:00 do 17:00

Inspirujte se v geoparku jak si doma vypěstovat super krystaly snadno a rychle. Rezervace míst na konkrétní čas v našem e-shopu.

Ovečky na dvorku      19. 9. od 14:00 do 17:00

Kromě oveček uvidíte zpracování vlny a pro děti bude z vlny připravené tvoření.

Kurzy šití: Pro začátečníky, Pro pokročilé             od října, termíny jsou na webu

Šití je radost! Když překonáme obavy z šicího stroje a naučíme se pár základních věcí, tak budeme šít, šít a šít. Máme šanci se v šití posunout a přejít od drobných věcí jako pytlíček, taška, chňapka přes oblečení pro děti i k šití vlastního oblečení. A radost z vlastnoručně ušitého oblečení bývá obrovská!

Rezervace nutná na mailu marie.tvrdonova@muzeum.ricany.cz.

 

Letní škola Objevy v zahradě a Tvořivá hra

Muzeum pořádalo týden Letních škol pro pedagogy. Učitelky a učitelé ze škol a školek z celé České republiky se ponořili do tajemství a objevů, které mohou pro své žáky připravit.

Nejprve si na vlastní kůži vyzkoušeli učení o neživé přírodě v geoparku. Inspirovali se jak učit o geologii tak, aby učení bavilo je i jejich žáky. Našli motivaci k výuce mimo budovu školy, protože neživá příroda je základem měst i většiny každodenních předmětů.

Na Říčanské hájovně jsme znovu objevovali principy dětské hry podle Davida Sobela. Také jste si užívali jako děti stavění bunkrů, domečků pro skřítky nebo hledání pokladů podle nakreslených plánků? Účastníci letní školy si vyzkoušeli, jak tyto univerzální principy mohou využít, když pozorují s dětmi ptáky nebo se učí o léčivých rostlinách. Zahrady jsou plné inspirace pro psaní příběhů, vyjmenovaných slov nebo objektů pro měření a počítání. Mohou být prostorem pro pochopení cyklů vody a živin, třeba když se s dětmi ponoříte do kompostování.

Součástí Letní školy byla také exkurze na školní zahrady do ZŠ Želiv a ke Gymnáziu Chotěboř. Profesorka biologie nás tu ohromila množstvím činností, které podniká se školním Ekoklubem. V rámci středoškolské odborné činnosti (SOČ) zpracovávají studenti naučné tabule k biotopům nebo pracují na obnově a údržbě luk a tůní. Studenti zkoumají blízké lomy a účastní se např. geologické olympiády – letos v Geoparku Říčany.

Za změnami ve výuce stojí kromě učitelů často také nadšení rodiče, kteří věří, že se děti učí z přímé zkušenosti a vlastních objevů. V Říčanech mají školy pro výuku venku ideální podmínky, u některých také už vznikly inspirativní školní zahrady, někde se teprve čeká na výsadbu.

Muzeum Říčany se dlouhodobě snaží zasít semínka metod pro učení venku do školních kabinetů. Také v tomto školním roce připravujeme pro pedagogy další příležitosti pro vzdělávání učitelů a elektronickou regionální učebnici, do které můžete už teď nahlédnout na našem webu.

 

Jen co učitelé ZŠ odjeli z hájovny na exkurzi, vystřídaly je tu učitelky MŠ, které si zkoušely různé postupy a nářadí pro tvořivou hru. Vypravili se na exkurzi do školkové zahrady hned za rohem u MŠ Světice a do MŠ Letadýlko v Českém Brodu, kde je doprovázel autor herních prvků výtvarník Lukáš Gavlovský.

 

Celkem se letos na letních školách Muzea Říčany inspirovalo více než 50 pedagogů, takže děti zřejmě čeká školní rok plný tvoření a objevů nejen v zahradách. Letní školy byly financovány Státním fondem životního prostředí České republiky.

 

Ze sbírek muzea: Pivní láhev

K dobrému jídlu patří i dobré pití, a tím je pro většinu obyvatel naší země pivo. To se u nás vařilo nejpozději od doby železné, ale spíše již dříve. Ve středověku vznikaly pivovary nejprve jako součást klášterů, později si jej však vařili tzv. právováreční měšťané doma. V průběhu novověku dochází k rozvoji šlechtických pivovarů, v 19. století pak přichází průmyslové pivovary s velkovýrobou a velkolepou distribucí. Jeden z nejslavnějších z těchto pivovarů se nachází ve Velkých Popovicích nedaleko Říčan a funguje již od roku 1874, kdy byl založen Františkem Ringhofferem II. Říčanské muzeum uchovává některé předměty s pivovarem související, například kameninové pivní láhve v bílé barvě s patentními uzávěry a uchy. Každá láhev je opatřena reliéfní výzdobou, a to nápisem „PIVOVAR VE VELKÝCH POPOVICÍCH“ a ikonickým kozlem. Ten stojí na zadních nohou a v předních drží půllitr s pivem.  K jakým pokrmům byste si dali půllitr dobře vychlazeného piva? Můžete o tom zapřemýšlet na výstavě Jídlo napříč staletími.

 

Jan Boukal

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena