Muzeum Říčany

26. 10. 2021

Výstava „Příběh říčanského hradu“

otevřeno od 26. listopadu 2021 do 6. března 2022

V listopadu bude muzeum zavřeno, připravujeme novou výstavu, na kterou můžete poprvé přijít během posledního listopadového víkendu.

Na výstavě zjistíte, jak říčanský hrad vznikl, co během své existence zažil a proč je z něj dnes jen zřícenina. Přijďte prožít příběh říčanského hradu. Postavíte si svůj hrad a vyzkoušíte si, jak se ve středověkém hradu žilo. Pomocí vizualizace vstoupíme do říčanského hradu v době jeho slávy. Na výstavu navazuje geolokační hra Za pokladem do středověkých Říčan. Připravujeme program pro ZŠ a MŠ, rezervace nutná.

Edita Ježková

Divoký říčanský kalendář

O letošním adventu pro vás chystáme novinku – zbrusu nový Divoký říčanský kalendář plný půvabných kreseb, lokálních receptů a tipů na aktivity s dětmi. Nástěnný kalendář je navíc věčný a domov vám tak může zdobit několik let.

K dostání bude v muzejním obchůdku, v e-shopu muzea i v infocentru na Masarykově náměstí.

Marie Tvrdoňová

Výměnný bazar oblečení 7. 11. 14 – 18 hod.

Výměnný bazar už se u nás v muzeu zabydlel. I letos máte možnost přinést oblečení, které se vám už nehodí, a vyměnit ho za kousky, které užijete. Kolik kusů přinesete, tolik si můžete odnést. Přijímáme čisté, nepoškozené oblečení pro děti a dospělé. Počet kusů je z kapacitních důvodů omezen na 30.

Výroba adventních věnců 26. 11. 17 – 18 hod.

Přijďte se do muzea naladit na nadcházející advent – užít si vůni jehličí, vyrobit a nazdobit si čistě přírodní adventní věnec se svíčkami z včelího vosku. K výrobě nepoužijeme tavnou pistoli ani plastové ozdoby. Veškerý materiál a pomůcky jsou v ceně workshopu (350 Kč za věnec).

Adventní tvořivý víkend pro teenagery na hájovně 27. – 28. 11. 9 – 16 hod.

Pojďte se s námi vánočně naladit, v klidu a pohodě u kamen na Říčanské hájovně vyrábět vánoční dárky a dekorace a naučit se zase něco nového! Můžete se pustit do tvoření podle vašeho výběru – vyrobit si svícen, misku nebo třeba krmítko ze dřeva, uplést na kruzích šálu a čepici, zdobit a péct perníčky, ušít si na stroji obal na knihu nebo tašku, plstit, vyrábět šperky ze dřeva a z korálků… nebo pracovat na svém projektu a využívat nástroje, materiál a naši podporu.

Cena: 1 500 Kč, zahrnuje veškerý materiál, lektorné a obědy.

Vhodné pro děti od 10 do 18+.

Geopark Říčany

Poslední letošní řezání a broušení kamenů se koná v sobotu 20. listopadu. Na akci je nutná rezervace (jana.svandova@muzeum.ricany. cz). V této akci je zahrnuta i komentovaná prohlídka geoparku.

Muzeum Říčany

Ze sbírek muzea: knižní kování

Knižní kování je často jediným pozůstatkem středověkých a novověkých knih, pokud se nám neuchovaly celé v archivech, v muzeích a v klášterních nebo zámeckých knihovnách. Zatímco papír, pergamen a kožená vazba se v průběhu věků zcela rozpadly, kovové části rukopisů vydržely. Kování mělo funkci ozdobnou i ochrannou, zpevňovalo vazbu a mohlo být i součástí spon řemínků, jimiž se knihy uzavíraly. Kromě těchto spon obvykle rozlišujeme ještě středová kování desek (často v podobě květin) a nárožní kování desek, tzv. nárožnice. Říčanské muzeum uchovává 25 středověkých a raně novověkých fragmentů knižních kování, přičemž všechny tyto předměty daroval muzeu dne 12. června 1954 jeho správce Antonín Šimek. Kde je však získal on sám, není známo. Knižní kování si budete moci prohlédnout v rámci výstavy Příběh říčanského hradu, která se otevírá na konci listopadu.

Jan Boukal


Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena