Muzeum Říčany

24. 2. 2014

 

Výstava „Obojživelníci“

15. února až 30. dubna

 

Výstava velkoformátových fotografií, doplněná o ukázku živých zástupců, přibližuje zajímavý svět obojživelníků. Fotografie představují všechny druhy obojživelníků vyskytující se na území České republiky a zachycují jejich životní projevy. Těšit se můžete i na některé pozoruhodné obojživelníky z celého světa.

Výstavu připravil zoolog RNDr. Martin Šandera, Ph.D. z Polabského muzea.

Pro školy i veřejnost jsou připraveny pracovní listy.

 

Přijďte na prohlídku s ukázkou krmení – každé úterý 17:00 a sobota 15:00.

foto Muzeum

 

 

 

 

 

VÝMĚNNÝ BAZAR OBLEČENÍ

úterý a středa 11. a 12. března od 16 do 19 hodin

 

Proč neustále nakupovat nové oblečení? Každý máme doma plnou skříň, ale co opravdu nosíme? Děti povyrostly a vám je líto vyhodit oblečení, do kterého se už nevejdou? Přineste je na výměnný bazar! Kolik kusů přinesete, tolik kusů v podobné kvalitě si budete moci odnést. Zbylé oděvy budou věnovány na charitu.

Noste pouze pěkné, neobnošené věci. Nepřijímáme drobné oděvy (ponožky, kalhotky) a hračky.

Z kapacitních důvodů omezujeme příjem oděvů od jednoho účastníka na maximálně 50 kusů

Vstupné 30 Kč

 

Přednáška: Restaurování mariánského sloupu na náměstí

úterý 18. března od 18 hodin

 

Letošního roku hodlají Říčany zrestaurovat více než třísetletý mariánský sloup na Masarykově náměstí. Při této příležitosti pohovoří Martin Hůrka, historik Muzea Říčany, o historii zdejšího náměstí a sloupu samotného, ale i o širší problematice mariánských, morových sloupů i dalších drobných sakrálních památek. Jako přednáškový host přijal dále pozvání Ing. Jan Žižka z Národního památkového ústavu, jenž představí místní lichtenštejnská panství a fungování jejich dvorů. Zdejší sloup totiž velmi pravděpodobně nechal roku 1699 vztyčit právě správce uhříněveského panství.

 

Vstupné 30 Kč          

Foto z archivu muzea (Z doby po druhé světové válce)                                                      

 

 

Rukodělná dílna: Morana

středa 2. dubna od 16 do 19 hodin

Přijďte se podílet na společném vytváření říčanské Morany, která bude vynášena o Smrtné neděli 6. dubna. Každý si bude moci vyrobit svou malou Moranu.  Kromě radosti ze společného tvoření se dozvíte se i něco o této zajímavé tradici. Přineste si na zdobení vyfouklá vejce, prázdné ulity a mašle, ostatní materiál bude zajištěn.

Vstupné 50 Kč

 

CYKLUS PŘEDNÁŠEK KOLEM SVĚTA: Nepál - trek kolem hory Manaslu

středa 26. března od 18 hodin

Vydáme se na putování kolem jedné z nejkrásnějších nepálských osmitisícovek. Trasa vede zpočátku krajinou rýžových políček a citrusovníků, později cesta nabírá drsný vysokohorský ráz a překonává více než pětitisícové sedlo s nádhernými výhledy.  Za zmínku stojí  i zdejší vesničky se svérázným tibetským obyvatelstvem. Přijďte nasát atmosféru nejvyšších hor světa.

 

Promítat a vyprávět bude Eva Dejmková.

 

Vstupné 50 Kč

Foto autorka

 

Ze sbírek muzea: Řezák na slámu

Představovaný předmět z muzejních sbírek tentokrát může vyvolat dojem jakési hrozivé „husitské“ zbraně. Avšak není tomu tak, jedná se o předmět ryze praktický. Před několika lety ho muzeu daroval pan Zouzal z Říčan.

Tento tzv. ruční řezák na slámu se používal ve venkovském hospodářství k zařezávání dlouhých stébel slámy ještě v době, kdy se obilí kosilo kosou. Stébla bývala i po vymlácení často značně dlouhá, proto se buď ručně či strojově zařezávala. K ručnímu řezání se používala taktéž speciálně upravená ostří kos. Nařezaná sláma se většinou využila jakožto podestýlka či někdy i píce pro dobytek. Slámou se v dřívějších dobách (a není tomu tak dávno) rovněž plnívaly matrace, kterým se pak říkávalo slamníky.

Tento náš řezák mohl být využitelný i při ořezávání slisované slámy (první lisy na slámu sice existovaly již před druhou světovou válkou, výrazněji se do zemědělství ale prosazovaly až později) nebo při úpravě stohů (k jejich ořezání tak, aby do stohu pršelo co nejméně). Dle indicií sdělených dárcem se tento řezák používal patrně v době konce první republiky na Sedlčansku.                                                                                            

 

Martin Hůrka

Foto archiv

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena