Muzeum Říčany

28. 2. 2022

 

Co vás čeká v březnu

 

Výstava „Příběh říčanského hradu“ každý den od 14 do 18 hod.

Výstavu prodlužujeme do 28. srpna.

Přijďte prožít příběh říčanského hradu! Na výstavě zjistíte, jak říčanský hrad vznikl, co během své existence zažil a proč je z něj dnes jen zřícenina. Postavíte si svůj hrad a vyzkoušíte si, jak se ve středověkém hradu žilo. Pomocí vizualizace vstoupíme do říčanského hradu v době jeho největší slávy. Na výstavu navazuje geolokační hra Za pokladem do středověkých Říčan. Připraven je program pro ZŠ a MŠ, rezervace nutná na e-mailu edita.jezkova@muzeum.ricany.cz.

 

Postavte si svůj říčanský hrad – VYSTŘIHOVACÍ MODEL HRADU

V muzeu je nově v prodeji vystřihovánka říčanského hradu. Vystřihovánka je vytvořena v jednoduché obtížnosti tak, aby ji mohly sestavit s pomocí dospělých i mladší děti, které už zvládnou přesnou práci s nůžkami.

Na výstavě Příběh říčanského hradu si prohlédnete sestavený model i s dalšími středověkými stavbami. Model si pak můžete zakoupit v muzejním obchůdku nebo na e-shopu muzea za 120 Kč.

 

 

Příběh říčanského hradu – komentovaná prohlídka

úterý 8. března 17–19 hod.

Chtěli byste vědět, jak hrad vypadal v době své největší slávy a co vedlo k jeho zániku? Přijďte si prohlédnout naši novou výstavu s historikem muzea. Podrobně vás seznámí s příběhem hradu Říčany, dozvíte se o jeho stavební podobě, o majitelích pánech z Říčan, Bolechovcích z Pušperka a Trčcích z Lípy a mnoho detailů a faktů o životě na hradech v době míru a války. Akce je zaměřena na dospělé návštěvníky a mládež.

 

Přijďte si do muzea vyrobit pečeť

neděle 13. března 14–17 hod.

Na rodinném středověkém odpoledni si projdete výstavu, vyzkoušíte připravené aktivity, a navíc si vyrobíte pečeť se znakem pánů z Říčan z pečetního vosku.  Další termín je 3. dubna. Více informací najdete na webu muzea.

 

Řezání a broušení kamenů

sobota 19. března 14–17 hod.

Máte doma kámen, do jehož nitra byste chtěli pohlédnout, nebo byste si broušení a leštění kamenů jen rádi vyzkoušeli? Budeme se na vás těšit v Geoparku v centru Říčan. Na akci je nutná rezervace na e-mailu jana.svandova@muzeum.ricany.cz. Součástí akce je také komentovaná prohlídka geoparku.

 

Narozeninové oslavy v geoparku

Už vám někdy na oslavu vybuchla sopka? Ne? Zkuste oslavu v Geoparku Říčany! Čeká vás plno aktivit a zábavy od rýžování pravých českých granátků, hledání zkamenělin přes odlévání a barvení sádrových odlitků až po průzkum jeskyně. V geoparku je ohniště, takže si můžete přinést něco na opečení. Oslavenci nakonec necháme na jeho počest vybuchnout sopku! Budete slavit pod širým nebem a mít naprosté soukromí. Různé varianty oslav naleznete na webu muzea, případně se obracejte na email jana.svandova@muzeum.ricany.cz.

 

Cyklus workshopů „Vyrobte si to sami“ – DOMÁCÍ KOSMETIKA

čtvrtek 28. dubna, 18–20 hod.

Chtěli byste si vyzkoušet, jak vyrobit domácí kosmetiku a drogerii, jak upéct kváskový chléb, vyrobit sýry nebo využívat volně rostoucí bylinky? Zajímáte se o to, co obsahují výrobky, které doma používáte a chcete i ušetřit? V klidu a pohodě, bez nutnosti shánět či objednávat suroviny se do toho můžete pustit s námi! Cyklus workshopů zahajujeme v dubnu domací kosmetikou. Poukaz na tento workshop nebo celý cyklus můžete zakoupit už nyní v e-shopu muzea.

Příměstské tábory na Říčanské hájovně: příroda a řemesla

Na léto připravujeme příměstské tábory pro děti od 7 let. Program probíhá převážně venku, vždy je v něm prostor pro pohyb, hry, přírodu a tvoření.  Přírodovědné tábory se více orientují na zkoumání přírody, v řemeslných je větší prostor věnovaný tvoření.  Už tradičně je také jeden z táborů věnovaný teenagerům, kde je věkové rozmezí 11 až 16 let.

Podrobnější informace a termíny i online přihlášku najdete na webu muzea.

 

Ze sbírek muzea: dudy nebřenky

Dudy jsou dechovým hudebním nástrojem, který si většina lidí spojuje s prostředím jihozápadních Čech nebo dalekého Skotska. Ve skutečnosti se však jedná o jeden z nejstarších a po světě nejrozšířenějších hudebních nástrojů.

Starobylé dudy ve sbírce našeho muzea jsou tvořeny několika částmi: bordunovou píšťalou ze tří dílů zdobených mosazným kováním, dřevěnou útlou melodickou píšťalou tmavě hnědé barvy, dvěma mosaznými kolínky, dvěma hovězími rohy s plechovými mosaznými nástavci a koženým zásobníkem („pytlem“) se třemi vývody. Dudy nemají žádný měch, jedná se tedy o předchůdce klasických „českých dud“.

Tyto dudy, snad už z 18. století, patří mezi nejvzácnější hudební nástroje ve sbírce Muzea Říčany. Pochází ze „selské světnice“ zámku v Nebřenicích. Muzeu je věnoval Dr. Karel Teršíp (ano, ten, v jehož domě dnes sídlí Husova knihovna) roku 1949. Říčanský advokát je našel mezi odpadky. Dudy ovšem tehdy nebyly zapsány jako sbírkový předmět a k jejich znovuobjevení a identifikaci přispěl až bývalý ředitel muzea Jan Vít Trčka, který je označil jako „dudy nebřenky“. 

Jan Boukal

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena