Muzeum Říčany

2. 4. 2022

Hledáme historika do našeho týmu. Více informací na webu Muzea Říčany.

Kontakt: jakub.halas@muzeum.ricany.cz.

 

Co pro vás chystáme v dubnu

Výstava „Příběh říčanského hradu“ každý den od 14 do 18 hod.

Přijďte prožít příběh říčanského hradu! Na výstavě zjistíte, jak říčanský hrad vznikl, co během své existence zažil a proč je z něj dnes jen zřícenina. Postavíte si svůj hrad a vyzkoušíte si, jak se v takovém sídle žilo. Pomocí vizualizace vstoupíme do hradu v době jeho největší slávy. Připraven je program pro ZŠ a MŠ, rezervace nutná na e-mailu edita.jezkova@muzeum.ricany.cz.

Rodinné středověké odpoledne

neděle 3. dubna 14–17 hod.

Během odpoledne si můžete ve spolupráci s lektorkou postavit svůj vlastní hrad, vyzkoušet si, jak se ve středovém hradu žilo, a vyrobit si pečeť pánů z Říčan.

Příběh říčanského hradu – komentovaná prohlídka

úterý 5. dubna 18–20 hod.

Prohlédněte si výstavu s historikem muzea. Tentokrát bude prohlídka rozšířena o téma každodennost středověkého města. Akce je zaměřena na dospělé návštěvníky a mládež.

Panenky z šustí

sobota 9. dubna 15–17 hod.

Naučíme vás pracovat s kukuřičným šustím a vyrábět z něho figurky! Na akci si vyrobíte jednu panenku a vyzkoušíte si všechny potřebné postupy, abyste si mohli kdykoli vytvořit další dekorace, například včetně celého betléma. Vstupenky zakoupíte na našem e-shopu.

Zdobení kraslic

neděle 10. dubna od 9.30 nebo od 11 hod.

Přijďte strávit část Květné neděle s lidovými tradicemi. V příjemném prostředí muzea máte možnost vyměnit si zkušenosti se zdobením kraslic se ženami z Ukrajiny, poznat jejich velikonoční zvyky a představit jim ty naše. Možná zjistíte, že máme mnoho společného. Zdobení kraslic voskovou technikou vás naučí Jana Slámová, učitelka na 2. ZŠ Bezručova Říčany. Počet návštěvníků je omezen našimi prostorami a pomůckami, proto prosíme o rezervaci na e-mailu  jana.svandova@muzeum.ricany.cz. Na akci je dobrovolné vstupné a uvítáme, když přinesete něco dobrého k čaji nebo kávě.  

Pleteme pomlázky a dekorace

neděle 10. dubna od 15 nebo od 16 hod.

Vyrobte si v muzeu vlastní klasickou velikonoční pomlázku z osmi proutků. Během pletení nebude chybět ani povídání o velikonočních tradicích. Pro menší děti připravíme měkké proutky pro vlastní tvoření, ze kterých mohou zkusit uplést vlastní pomlázku, hnízdo, věneček nebo cokoli jiného podle vlastní fantazie. Vstupenky jsou k dispozici na našem e-shopu.

Řezání a broušení minerálů

sobota 16. dubna 14–17 hod.

Máte doma kámen, do jehož nitra byste chtěli pohlédnout, nebo byste si broušení a leštění kamenů jen rádi vyzkoušeli? Budeme se na vás těšit v Geoparku v centru Říčan. Na akci je nutná rezervace na e-mailu jana.svandova@muzeum.ricany.cz. Součástí akce je také komentovaná prohlídka geoparku.

Přednáška k výročí 100 let od úmrtí posledního českého krále

úterý 26. dubna 18–20 hod.

Jaké byly dramatické životní zvraty a osud posledního českého krále Karla Habsbursko-Lotrinského? To se dozvíte na přednášce Jana Andrleho.

Cyklus workshopů „Vyrobte si to sami“ – DOMÁCÍ KOSMETIKA

čtvrtek 28. dubna 18–20 hod.

Oblíbený cyklus workshopů zahajujeme opět po čase domácí kosmetikou. Poukaz na tento workshop nebo celý cyklus můžete zakoupit v e-shopu muzea.

Geoodpoledne

neděle 1. května 14–16 hod.

Otevíráme geopark! Rýžování drahokamů, průzkum jeskyně, vykopávání dinosauřích kostí, hledací hra a spousta dalších aktivit na vás čekají každou květnovou a červnovou neděli od 14 do 16 hodin!

 

Pohodový tábor pro tvořivé teenagery

Stejně jako v minulých letech, i letos se první srpnový týden přemění Říčanská hájovna na otevřenou řemeslnou dílnu pro teenagery. Vládne zde pohodová tvůrčí atmosféra, protože účastníkům tábora nabízíme inspirace, širokou škálu materiálů (od dřeva přes vlnu a textil po drátky a korálky nebo suroviny na pečení) a nástrojů (brusky, vrtačky, šicí stroje, kleště nebo vařečky). Neděláme společně vždy všichni stejný výrobek, ale učíme děti pravidla bezpečné manipulace s nástroji, pracovní postupy a podporujeme je v realizaci vlastních projektů a vyzkoušení „něčeho nového“. Pokud půjdete zrovna kolem, uvidíte skupinky kluků a holek, jak ve stínu lesa vyměřují, řežou a brousí dřevo, ze kterého vyrobí možná skládací hlavolam, možná stoličku na sezení. Někdo jiný uvnitř šije tašku nebo vymýšlí střih na obal na knihu, někdo sedí ne dece ve skupince a plete si čepici na zimu. Vždycky se najde někdo, kdo miluje pečení a vaření – loni jsme si třeba vyráběli a sušili domácí těstoviny.

Termín: 1. – 5. 8., vždy 8.30–16.30, cena: 2 900 Kč

 

Ze sbírek muzea: dřevěný reliéf z Ukrajiny

Představme si tentokrát jeden svérázný artefakt vzniklý přímo na frontě první světové války. Jde o reliéf vyřezaný na desce z březového dřeva, šikmo vyříznuté z kmene.  Na fotografii vidíme triptych, kde je v dominantním středním poli znázorněna hospodyně u kamen v jizbě ukrajinské chalupy. V menších bočních polích jsou potom vyobrazeny chalupa zvenku a větrný mlýn. Pod těmito výjevy je vyřezána signace „Im Felde 1917. Dostal“, tzn. že jej vyřezal v poli (míněno válečném, na frontě) v roce 1917 jistý Dostál. O předmětu dále víme, že jde o upomínku na válečný rok 1917, kterou dotyčný vytvořil z břízy vyrostlé v močálu na Stochidě. Tato řeka (polsky Stochód, ukrajinsky Стохід) teče ve volyňské oblasti na Ukrajině. Od června 1916 do pozdního léta 1917 zde probíhala frontová linie mezi rakouskými a ruskými vojsky. Reliéf je spojen s obcí Čeremošné (pol. Czeremoszno, ukr. Черемошне). Toto drobné a jistě svým způsobem kuriózní dílko nám může dát naději, že i ve válečné mizérii v člověku zůstává něco hluboce lidského. 

Jan Andrle

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena