Muzeum Říčany

30. 5. 2022

 

Co přinese červen?  

Výstava „Příběh říčanského hradu“

každý den od 14 do 18 hod.

Ještě do 17. července přijďte prožít příběh říčanského hradu. Na výstavě zjistíte, jak říčanský hrad vznikl, co během své existence zažil a proč je z něj dnes jen zřícenina. Postavíte si svůj hrad a vyzkoušíte si, jak se v takovém sídle žilo. Pomocí vizualizace vstoupíme do hradu v době jeho největší slávy.

 

Geoodpoledne

každou neděli od 14 do 16 hod.

Rýžování drahokamů, průzkum jeskyně, vykopávání dinosauřích kostí, hledací hra, zkoumání hmyzu a spousta dalších aktivit na vás čekají každou červnovou neděli od 14 do 16 hodin v Geoparku Říčany!

Voňavé a chutné workshopy – výroba sýrů a bylinky a domácí lékárna

čtvrtky 9. a 23. června, 18–20 hod.

Oblíbený cyklus workshopů pokračuje výrobou sýrů a o dva týdny později také bylinkami do domácí lékárny.

9. 6. – Výroba sýrů
Farmářka Tereza vás provede celým procesem výroby několika druhů domácích sýrů – čerstvého sýra, pařeného i zrajícího. Dozvíte se, jak zpracovává mléko od nadojení až po zabalení hotového výrobku. Naučíte se některé typy sýrů vyrábět i v domácích podmínkách. Zjistíte, jak sýry a další mléčné výrobky ochutit, aby byly pokaždé trochu jiné. A samozřejmě – všechno ochutnáte! Od čerstvého mléka přes syrovátku, po mnoho různých fantastických domácích sýrů.

23. 6. – Bylinky a domácí lékárna
Prozkoumáme společně naši zahradu i blízké louky a les, nasbíráte si bylinky, které se dají použít v kuchyni i v domácí lékárně. Dozvíte se, jak připravit domácí léčivé sirupy, tinktury a masti. Možná zjistíte, že některé z rostlin, které jste dosud jen přehlíželi, se skvěle uplatní ve vaší kuchyni.

Tyto workshopy nebo celý cyklus můžete zakoupit v e-shopu muzea.

Horniny a minerály pro každého!

pondělí 13. června, 17.30–19.30 hod. v Geoparku Říčany

Jak poznávat základní horniny a minerály? A proč od každého geologa dostanete vždy při pohledu na neznámý kámen nejprve otázku „A kde jste to našli?“

Geoložka Jana Švandová vám představí základní tipy, triky a pomocníky pro identifikaci hornin a minerálů, pochopíte, jak horniny vznikají a jaké krajiny tvoří kolem nás. Polezete jeskyní, prozkoumáte vlastnosti různých minerálů a uvidíte růst krystaly přímo před očima! Odcházet budete s vědomím, že teď už víte, jak na to! Akce je vhodná jak pro pedagogy, tak pro zájemce z řad široké veřejnosti.

 

Letní jednodenní příměstské tábory v muzeu

Potřebujete v létě zajistit pro své děti program na celý týden, nebo jen na několik dnů? Připravujeme už třetím rokem oblíbené jednodenní tábory. Od 11. července do 26. srpna ve všední dny od 8 do 16.30 hod. se střídají každý týden stejná témata – Den s řemesly, Den v mikrosvětě, Den dobrodruhů, Den se zvířaty a Den v geoparku.

S našimi zkušenými lektorkami si mohou děti užít zábavu v malé skupině se svými vrstevníky, a přitom se i něco naučit. Program probíhá v muzeu, v Geoparku Říčany, na muzejním Dvorku i v terénu.  Tábory jsou určeny pro děti od 7 do 12 let. Děti si sebou nosí svačiny, obědy zajišťujeme v restauraci.

Jak dítě na tábor přihlásit? Je to jednoduché. Vyplňte na webu Muzea Říčany online přihlašovací formulář, zaškrtněte, o které termíny máte zájem, a vyčkejte na potvrzení.

 

Ze sbírek muzea: elzevierské vydání Komenského učebnice Janua inguarum reserata

Uzavírá se školní rok, myslíme na učitele a žáky, a proto tentokrát upozorníme na jeden vzácný tisk z muzejní knihovny vážící se k světoznámému pedagogovi Janu Amosi Komenskému. Totiž na jeho proslulou učebnici latiny (resp. vlastně všech jazyků) Janua linguarum reserata neboli česky Dvéře jazyků otevřené. Na rozdíl od jiných učebnic je tato založena na metodě učení se překladu celých vět seskupených podle věcných témat. Tiskem vyšla poprvé v roce 1631 zřejmě v Lešně a rychle získala oblibu po celé Evropě (do češtiny byla přeložena samotným Komenským a vydaná roku 1633 v Lešně). Říčanský exemplář opatřený koženou vazbou na hřbetě zdobenou zlaceným slepotiskem pak pochází z pětijazyčného vydání, které vyšlo v roce 1661 ve slavném nakladatelství rodiny Elzevierů v Amsterodamu. Jeho signet (tj. něco jako obchodní značka) v podobě olivovníku s bohyní Minervou držící stuhu s mottem „NE EXTRA OLEAS“ můžeme vidět na titulním listu a bylo dedikováno princi Vilémovi III. Oranžskému (budoucímu nizozemskému místodržiteli a anglickému králi). Původní latinsko-německou verzi pro Elzeviery rozšířil o francouzský a italský text nizozemský filolog Nathanaël Duëz (takto ve čtyřjazyčné podobě kniha vyšla v Leidenu  v letech 1640 a 1644), pro 3. elzevierské vydání pak španělskou mutaci doplnil jistý monogramista G. R. Naše vydání tak obsahuje na každé dvoustraně paralelní latinský, španělský, francouzský, italský a německý text (první čtyři jazyky jsou sázeny ve sloupcích vedle sebe a odlišeny střídavým užitím antikvy a italiky, němčina je pak dole pod čarou vyvedena švabachem). Na titulním listě může čtenář shledat starší francouzské věnování (asi z 18. století) jistého M. Boudiera jeho příteli: „Donné par M. Boudier a ſon ami B.“.

Jan Andrle

 

Počátky Sbírky Muzea Říčany sahají do roku 1894. Tehdy došlo v souvislosti s přípravami Národopisné výstavy českoslovanské (1895) ke shromáždění prvních předmětů, muzeum pak vzniklo v roce 1908. V současné době má sbírka přes 20 000 položek. O sbírkových předmětech píšeme pravidelně do Kurýru a můžete se o nich dočíst také na našich webových stránkách.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena