Muzeum Říčany

7. 7. 2022

 

Vydechněte s námi v létě!

Výstava „Svět kostiček“ Hernu s kostkami Lego Duplo a Lego Classic pro vaše děti připravujeme na dobu od 1. srpna. Pro veřejnost jsou výstavní prostory otevřené každý den od 14 do 18 hodin. V září a v říjnu bude možné absolvovat také dopolední doprovodný program pro školy.

Jednodenní tábory

každý všední den od 11. 7. do 26. 8. od 8 do 16.30 hod.

Pro vaše děti máme nachystaný Den s řemesly, Den v mikrosvětě, Den dobrodruhů, Den se zvířaty a také Den v geoparku. Na webu muzea najdete podrobné informace. Děti můžete přihlásit na celý týden, nebo na jeden den. Každopádně každý den bude pro děti plný zážitků a tvoření!

Tvoříme a hrajeme si u vody

úterý 26. 7. od 16 do 18 hod., Marvánek

Vezměte děti k vodě a přijďte si s námi na Marvánek vyrobit lodičku z přírodnin! Pod vedením zkušené lektorky si vytvoříte různé lodičky podle fantazie, nebo i podle návodu. Každý si bude moci vyzkoušet práci s nástroji, malým dětem dáme k dispozici škrabky a brusné houbičky. Fantazii se meze nekladou a hotové lodičky můžete rovnou otestovat na rybníku.

Tvořivé dílny pro dospělé: tvoříme z drátů, tvoříme z hedvábí

úterý 16. 8. od 9 do 17 hod., Říčanská hájovna

Přemýšlíte o tom, že byste si v létě udělali pohodový den, jen pro sebe? Zveme vás na celodenní workshop pro dospělé v příjemném chládku Říčanské hájovny. Dopoledne vás lektorka Jana Kreidlová provede různými technikami drátování a bude pak již jen na vás, zda si vyrobíte originální drátované šperky, vyzkoušíte drátovanou krajku nebo třeba barevný stromeček štěstí. Odpoledne se s lektorkou Janou Véghovou naučíte malovat na hedvábí – můžete si vyrobit lehounký bavlněný šátek nebo třeba hedvábné korále.

Kozí odpoledne – výroba másla a sýra

úterý 30. 8. od 15 do 18 hod., Dvorek

Na Dvorku budeme mít opět vzácnou návštěvu – opravdickou kozu! Těšit se můžete na ukázku dojení (proběhne pouze na začátku akce; ti odvážnější si ho budou moci i vyzkoušet), ukázku výroby sýra se zkušenou sýrařkou, tlučení másla, domácí recepty a tipy, kam na Říčansku za lokálními potravinami. Z dalších letních akcí upozorňujeme na geoodpoledne (vždy ve středu a v neděli od 15 do 17 hodin v Geoparku Říčany). Na neděli 17. července od 14 hodin připravujeme program Za trilobity a dinosaury; v neděli 28. srpna od 14 hodin pak bude odpoledne v geoparku O sopkách, zemětřeseních a tsunami. Více se dozvíte na muzeumricany.cz a na sociálních sítích muzea.

Řemeslný a přírodovědné kroužky v muzeu

Na nový školní rok v muzeu opět připravujeme kroužky pro děti, které zajímá příroda nebo tvoření. Děti v přírodovědných kroužcích tráví velkou část kroužků v terénu v Říčanech a okolí, učí se šetrně chytat a manipulovat se zvířaty, pracovat badatelsky, mikroskopují. V řemeslném kroužku dostávají příležitost poznávat různé materiály a postupy, plánovat vlastní projekty. Na kroužcích jde vždy také o to trávit čas v partě dětí, které mají společný zájem. Dal ší informace a přihlášky najdete na webových stránkách muzea.

 

Na říčanském Dni dětí jsme představili LESOGRAMY

Proč je důležité, aby se děti už v předškolním věku učily „číst“ obrázkové návody, recepty a postupy? Pokud dítě samo pracuje podle návodu, může být mnohem samostatnější, než když ho celým procesem, krok za krokem, musí provádět někdo dospělý. Rozvíjí se u něj schopnost se soustředit, opravovat po sobě chyby, dokončit práci.

Pokud byste si měli představit dítě, které pracuje podle návodu, asi se vám vybaví stavebnice Lego a jednoduché i velmi komplikované stavby. Lego máme rádi, bude v létě i v muzeu, ke stavbám je ale potřeba mít konkrétní sady nebo kostičky. Jaká je možná alternativa? Nějaká „stavebnice“, jejíž „kostičky“ byste mohli nalézt volně na zemi v lese nebo na louce? V rámci tvořivé hry jsme vymysleli čistě přírodní „stavebnici“ Lesogramy – neboli lesní diagramy. Je to praktická knížečka, která nabízí dětem schémata ve třech stupních obtížnosti. Není potřeba kupovat stavební prvky, můžete si s dětmi udělat výlet, na kterém je samy nasbírají – šišky, kamínky, klacíky, ptačí pírka nebo třeba šnečí ulity.

Lesogramy jsme testovali v několika mateřských školách a zatěžkávací zkouškou prošly na oslavě Dne dětí na Lázeňské louce.

Obrázky z přírodnin tu sestavovaly malé i starší děti a mnohé z nich se dožadovaly dalších a dalších úkolů. A pokud by děti skládání obrázků podle návodu už nebavilo, mohou si samozřejmě vymýšlet obrazce vlastní a třeba i zakreslovat jejich schémata pro pozdější použití.

Lesogramy najdete v obchůdku Muzea Říčany (Rýdlova 14) nebo na muzejním e-shopu.

Petra Skřivánková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena