Muzeum Říčany

28. 8. 2022

Vzhůru do nové sezony    

 

Výstava Svět kostiček je v plném proudu!

Vstupte do světa LEGO – do světa tvořivosti, zábavy a objevování! Na výstavě můžete prozkoumat rozličné modely pro holky i kluky z řad Lego Friends, Bionicle, City a dalších. K vidění jsou také tovární sety i autorská díla. Děti si mohou do sytosti stavět z mnoha rozmanitých kostek Lego Duplo a Lego Classic. Některé druhy nových továrních setů jsou u nás také k zakoupení. Se stavebnicí lego máme také doprovodný program do školy, který je zaměřený na rozvoj matematického a logického myšlení. Výstavu připravil sběratel Petr Šimr.

Pro veřejnost je otevřeno každý den od 14 do 18 hodin, program pro školy objednávejte přes e-mail edita.jezkova@muzeum.ricany.cz.

Tvořivé odpoledne, 3. září a 28. září, vždy od 15 do 17 hod., zahrada u muzea

Přijďte s dětmi na muzejní zahradu společně tvořit, žasnout, hrát si a pozorovat. Využijeme přírodní materiály, včetně těch, které nabízí naše muzejní zahrada a uvidíte, že i malé děti zvládnou pracovat podle bezpečných pravidel s nástroji. Můžeme si sami vytvořit hračku a rovnou si s ní hrát. Akce jsou vhodné pro děti od 3 do 8 let v doprovodu rodičů. V případě nepřízně počasí se akce přesouvají do vnitřních prostor muzea, takže se nebojte dorazit za každého počasí.

Řezání a broušení kamenů, sobota 17. září od 14 do 17 hod., Geopark Říčany

Máte doma kámen, do jehož nitra byste chtěli pohlédnout, nebo byste si broušení a leštění kamenů jen rádi vyzkoušeli? Tak se na vás budeme v geoparku těšit již tradičně každou třetí sobotu v měsíci! Na akci je nutná rezervace na emailu jana.svandova@muzeum.ricany.cz. V této akci je zahrnuta i komentovaná prohlídka geoparku.

 

Poznáváme a zkoumáme kameny ve svém okolí, úterý 20. září od 17 do 19.30 hod., Geopark Říčany

Jak poznat, co máme pod nohama nebo jaké horniny tvoří nedaleký lom, do kterého chodíme opékat špekáčky? Jak zjistit, kde najdeme drahé kameny nebo zkameněliny? Kam se před výletem podívat, kde v okolí najdeme nějaké zajímavé geologické útvary? Na semináři v Geoparku Říčany a jeho okolí se dozvíte o základních metodách a materiálech, které vám cestu ven s žáky do přírody nebo objevování krajiny během výletu velice usnadní. Navíc dostanete tipy na pomůcky, které si vzít ideálně s sebou, pokud se vydáte ven a rádi byste věděli, po čem chodíte. Seminář je vhodný pro dospělé a mládež (od cca 13 let), rezervace na našem e-shopu.

Narozeniny v geoparku, termín podle domluvy – duben až říjen

Netradiční oslava narozenin v Geoparku Říčany, kde oslavenci na počest vybuchne sopka, je vhodná pro malé i velké. V soukromí si můžete užít všech aktivit, které geopark nabízí: rýžování drahokamů, hledání zkamenělin, průzkumu jeskyně, bádání v mini lomu, broušení a leštění kamenů. Můžete si také posedět u ohně, opéci si něco dobrého a odlít si ze sádry podobizny pravěkých tvorů. Rezervace na emailu jana.svandova@muzeum.ricany.cz.

Z dalších akcí upozorňujeme na geoodpoledne (v neděli od 14 do 16 hodin v Geoparku Říčany). Těšíme se na vás na Říčanských slavnostech v sobotu 10. září a také při pietním aktu k 80. výročí transportů židovských obyvatel na Říčansku a pokládání kamenů zmizelých v pondělí 12. září.

Kroužky

Oblíbené kroužky jsou opět tady. Muzeum nabízí jak kroužky přírodovědné (pro mladší i starší školáky), tak velice oblíbený kroužek řemeslný. Nezbytnou součástí kroužků je hra, prostor pro fantazii a společné prožitky s kamarády stejného věku. Bereme děti ven, poznáváme okolí Říčan, pozorujeme přírodu a učíme se jí rozumět a respektovat ji. V řemeslném kroužku mají děti možnost vyzkoušet si různé výtvarné techniky a realizovat vlastní projekty. Přihlásit se můžete přes formulář na našem webu https://muzeumricany.cz/akce-pro-verejnost/krouzky/.

 

Ze sbírek muzea: desetitisícikorunová bankovka z roku 1918

Letos v srpnu tomu bylo 130 let, co platíme korunou. Během doby své platnosti zažila korunová měna časy dobré i zlé. K těm druhým patřilo období první světové války, která stejně jako jiné války přinesla mj. i značnou inflaci. Ruku v ruce s válečnou mizérií byla předválečná stabilní měna krytá zlatem tatam, stříbrné a zlaté korunové mince byly dávno staženy z oběhu a nahrazeny papírovými platidly a ceny všeho neúprosně rostly. To se odrazilo i ve vydání nové bankovky: poprvé a zatím naposled byla vydána bankovka o nominální hodnotě 10 000 korun, a to Rakousko-uherskou bankou 2. prosince 1918. Stalo se tak tedy již po vyhlášení samostatnosti, ale ještě před měnovou odlukou (v únoru 1919), což bylo příčinou řady neshod. Bankovka má dodnes v dějinách tuzemských platidel poněkud sporný status. Československé ministerstvo financí ji odmítalo uznat (a později při měnové odluce ji nezahrnulo mezi kolkované bankovky). Na druhou stranu 28. října sice vznikl nový stát, ten ale až do měnové odluky nedisponoval vlastní měnou a nadále – konec konců v souladu s recepčním zákonem – užíval tu dosavadní, jejíž emisní bankou byla stále banka Rakousko-uherská. V každém případě tato bankovka reálně na našem území obíhala, o čemž svědčí i řada zachovaných exemplářů ve sbírkách českých muzeí, též i říčanského, a proto do našich dějin patří.

Bankovka byla provedena v tiskárně Rakousko-uherské banky ve Vídni. Vzhled i rozměry (192 × 128 mm) byly shodné jako u dosavadních tisícikorun podle vzoru emise z roku 1902. Ta byla vyvedena v secesním stylu podle návrhu vídeňských výtvarníků Rudolfa Rösslera a Heinricha Leflera. Nové desetitisícovky se odlišovaly pouze zabarvením do vínova, podpisy aktuálních představených banky a pochopitelně vyšší nominální hodnotou. Zůstal zde i (v prosinci 1918 již zcela iluzorní) závazek banky vyplatit proti bankovce příslušnou částku v stříbrných nebo zlatých mincích. Stejně jako předválečné bankovky měla i tato dvě zrcadlící se strany: rakouskou a uherskou odlišující se pouze státním znakem (Rakouského císařství versus Uherského království) a jazykem (němčina versus maďarština). Na rakouské straně byla ovšem nominální hodnota uvedena také ve všech úředních jazycích Předlitavska včetně češtiny.

 

Jan Andrle

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena