Muzeum Říčany

3. 10. 2022

Pestrá říjnová nabídka

Výstava Svět kostiček

Ještě po celý říjen můžete vstoupit do světa LEGO – do světa tvořivosti, zábavy a objevování. Pro veřejnost je otevřeno každý den od 14 do 18 hodin.

Ovečky na Dvorku, sobota 8. října od 16 do 18 hod.

Projděte si s námi zajímavou cestu od narození jehňátka až po hotový svetr z ovčí vlny. Na Dvorku naproti muzeu se seznámíte s živými ovečkami, uvidíte, jak se jejich vlna stříhá, pere, češe, přede, plstí. Zjistíte, co ovečky potřebují ke spokojenému životu. Sami si budete moci uplstit malý suvenýr z ovčí vlny. A možná přijde i ovčácký pes.

Meteority, co se z nich dozvídáme a jak je najít, neděle 9. října od 14 do 17 hod., Geopark Říčany

Meteority přinášejí život i zkázu. Život například v podobě zásob vody, které máme na naší planetě. O zkáze by mohli vyprávět dinosauři. No… vlastně z valné většiny nemohli. Co se děje, když „padající hvězda“ dopadne opravdu až na zem? Dozvíte se, jak v praxi probíhá pátrání po meteoritech na pracovišti, které patří ke světové špičce – na oddělení meziplanetární hmoty AVČR v Ondřejově. Zkusíte sami poznat meteorit mezi jinými horninami a dozvíte se, kdy se můžete přidat k pátracím skupinám po aktuálním dopadu meteoritu na naše území. Dozvíte se, jak velkou roli hrály meteority při vzniku moří a oceánů na Zemi a při samotném vzniku života. A jaká je pravděpodobnost, že přiletí tak velké těleso, jaké zahubilo většinu dinosaurů. Kromě spousty zajímavostí a pravých meteoritů nebude chybět ani tvoření pro děti.

Geologické pokusy do školy i domů, úterý 11. října od 17.30 do 19.30 hod., Geopark Říčany

Že sopka ze sody a octa už je krapet okoukaná? Tak se přijďte inspirovat k nám! Neživá příroda je v knihách poměrně nezáživná. Geologické i astronomické děje jsou dlouhé, většinou si nějakých zásadních změn v průběhu jednoho lidského života ani nemáme šanci všimnout, a tak je nám celé téma poněkud vzdálené. Ale to vše se dá změnit! Na semináři se naučíte, jak předvést výbuchy sopek, vrásnění, vliv zemětřesení na budovy, vznik kráterů a mnoho a mnoho dalších jevů třeba doma v kuchyni nebo ve třídě vaší školy. A nebudete jen přihlížet – vše si sami vyzkoušíte! Seminář je vhodný pro dospělé zájemce a mládež. Místo si rezervujete zakoupením vstupenky na našem e-shopu.

Podzimní procházka nejen do minulosti Říčan, sobota 15. října od 14 do 15.30 hod.

Věděli jste, že na Fialce býval rybník a ještě před pár desítkami let tu tekl potok, u kterého si hrály děti? Co myslíte – trhaly taky fialky? Muzeum pro vás chystá novou publikaci Říčanský uličník. Průvodce městem a přírodou pro malé i velké vyjde na konci října, už nyní máte možnost seznámit se s jednou z tras po městě. Začátek je v parku Poručíka Koreše. Projdeme se spolu od ulice Olivova přes Rýdlovu, park Antonína Švehly a Fialku k nádraží. Pro děti i dospělé budou připraveny aktivity zaměřené na poznání našeho města.

Řezání a broušení kamenů, sobota 15. října od 14 do 17 hod., Geopark Říčany

Máte doma kámen, do jehož nitra byste chtěli pohlédnout, nebo byste si broušení a leštění kamenů jen rádi vyzkoušeli? Budeme se na vás v geoparku těšit již tradičně každou třetí sobotu v měsíci. Na akci je nutná rezervace na emailu jana.svandova@muzeum.ricany.cz. V této akci je zahrnuta i komentovaná prohlídka geoparku.

Plstíme skřítky a zvířata, neděle 16. října od 14 do 17 hod., výuková místnost ve sportovní hale na Škroupově 2026/2

Vyrobte si svého skřítka nebo zvíře! K plstění ovčí vlny budeme potřebovat jen trochu trpělivosti, plstící jehlu a podložku. Vyzkoušet můžete i plstění s mýdlem a vodou, vyrobíme tak třeba pestrobarevnou látku na skřítkův kabátek a čepičku. V případě zájmu bude možné si na workshopu dokoupit materiál na další tvoření doma. Workshop je určen pro dospělé, děti od 15 let bez doprovodu a děti od 12 let v doprovodu dospělého, který také tvoří. Rezervaci místa provedete zakoupením vstupenky na našem e-shopu.

Výměnný bazar oblečení, sobota 22. října od 14 do 18 hod., hlavní budova muzea na Rýdlově 271/14

Přijďte oblečení, které se vám už nehodí, vyměnit za něco, co naopak potřebujete, anebo se vám prostě jen zalíbí. Všechno nemusíme kupovat v obchodě – výměna je přece tak jednoduchá! Pozvěte i kamarádky a užijte si fajn odpoledne s radostí z nových úlovků. Kolik kusů přinesete, tolik si budete moci odnést. Noste, prosíme, pouze hezké, čisté, nepoškozené oblečení pro děti a dospělé. Z kapacitních důvodů přijímáme maximálně 30 kusů na osobu.

 

 

Ze sbírek muzea: Není koule jako koule
Myslíte, že předměty, které se nám do muzea dostaly přes více než sto lety, nám už nemají co nového říct? Tak to se mýlíte! Díky neustále se aktualizujícím poznatkům historických bádání a spolupráci s dalšími institucemi můžeme pořád nacházet nové a zajímavé informace o předmětech, které ukládáme v našem depozitáři. A někdy nám v tom pomáháte i vy, naši návštěvníci a příznivci. Nedávno jsme na základě badatelského dotazu například zjistili, že předmět, který nám v roce 1913 daroval žák říčanské měšťanské školy jménem Lehovec, je něčím úplně jiným, než jsme si dosud mysleli.

Celé generace historiků říčanského muzea se domnívaly, že žulová koule s průměrem asi 11 cm (na obrázku uprostřed) je jednou z několika dělových koulí, které máme ve sbírkách. Dělové koule, které nacházíme po Říčanech i okolí, jsou zřejmě památkou na husitské obléhání našeho hradu. Našly se přímo v jeho areálu, ale i v okolních obcích. Na této kouli však na první pohled vyniká asi tři centimetry hluboký vývrt. Ten na kamenné dělové koule z 15. století nepatří (díry se v dělových koulích objevují až o mnoho později, teprve v době, kdy se už odlévají z kovu, a slouží ke snazší manipulaci – asi jako díry v bowlingové kouli).

Díky badatelskému dotazu a konzultaci s odborníky jsme tedy celých 109 let od nálezu přišli na to, že nejde o munici do kanónu, ale o předmět mnohem civilnější a – co si budeme povídat – užitečnější. Ve skutečnosti je totiž tato koule závažím do nějakého mechanického zařízení denní potřeby, nejpravděpodobněji do tkalcovského stavu. Ve vyvrtané díře byl totiž původně zaklesnutý kovový hák, který sloužil jako závěs. Ten se nám bohužel nedochoval. Z původně dramatického nálezu „dělové koule“, do něhož jsme si mohli projektovat naše vzrušující představy o tom, jak Žižka se svou armádou kališníků ostřeloval říčanský hrad, se tak vyklubal předmět denní potřeby, který sloužil ke zcela mírovým účelům. Že je to škoda? Ale kdeže. Zatímco prokazatelně identifikovaných dělových koulí máme ještě několik, podobné závaží je v našich sbírkách osamocené. Hmotné doklady obyčejného života dávných obyvatel Říčanska jsou o to cennější, čím méně se o nich píše v písemných pramenech. Ty si totiž všímají spíše násilných zlomových okamžiků dějin a právních nebo daňových záležitostí. Takzvaný „obyčejný člověk“ a jeho všední život se v nich zpravidla nevyskytuje.

A co z toho plyne pro nás? Že práce historika nikdy nekončí, že i předmět, který u nás uchováváme už sto let, může skrývat nová tajemství a že je velmi důležité, abychom o předmětech, které nám darujete do sbírek, měli co nejvíce informací. Často nám totiž jejich účel pomáhá určit tzv. nálezová situace. Ale o tom třeba zase někdy příště!

Radek Holodňák


 

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena