Muzeum Říčany

31. 10. 2022

 

Nejen rozjímavý listopad s muzeem

Vánoční tvořivá výstava

Advent začíná poslední listopadovou neděli a my se na něj letos obzvlášť těšíme. Připravujeme pro vás Vánoční tvořivou výstavu. V prostorách muzea budete mít možnost vyrobit si vánoční ozdoby ze slámy, z těsta a z přírodnin. Naše lektorky pro vás připravily i tvořivé balíčky s materiálem a autorskými fotonávody. Ty si můžete pohodlně zakoupit v našem e-shopu. Pak si je vyzvednete v určený den u nás v muzeu, nebo vám je pošleme poštou. Aby atmosféra byla opravdu sváteční, nemůže na výstavě chybět krásný betlém z našich sbírek a mnoho zajímavostí o Vánocích. Výstava bude otevřena od 16. listopadu do 31. prosince. Více informací se dozvíte na našich webových stránkách.

 

Podzimním lesem za uličníky, sobota 12. listopadu od 14 do 15.30 hod.

Říčanský les je plný překvapení. Můžeme je odhalit při pohledu pod zem nebo do větví, díky znalosti místní historie nebo při pozorném zkoumání. Podíváme se na místa, kam chodili kluci a holky před padesáti a více lety na svoje dětské výpravy na raky nebo na houby a klestí. Prozkoumáme lesní potoky, kde se dříve rýžovalo zlato, i zákoutí, kde se nechávala vybuchnout munice nalezená po druhé světové válce. Do minulosti se ponoříme díky starým mapám a historickým fotografiím, snímkům z letadla i digitálního modelu terénu. Přírodu budeme pozorovat dalekohledem i mikroskopem. Sraz na vycházku je za Olivovnou v ulici Malá Olivova a skončí u Říčanské hájovny, kde si můžete prohlédnout novou muzejní publikaci Říčanský uličník.

 

Co dalšího se děje

Průvodce městem a přírodou pro malé i velké Říčanský uličník vznikl v propojení s Regionální učebnicí Říčansko, která je dostupná na webu muzea. Tištěnou publikaci uvedeme do života ve středu 9. listopadu od 17 hodin v Husově knihovně na Masarykově náměstí 66/27. Z dalších listopadových akcí upozorňujeme na Výrobu adventních věnců z přírodních materiálů (pátek 25. 11. v 17.30 hod.), Tvořivé odpoledne – pečené obrázky (sobota 26. 11. od 14 hod.) a Adventní víkend pro teenagery (víkend 26. a 27. 11.). Na tyto akce je nutná rezervace – sledujte web muzea.

 

Tip na originální vánoční dárek – Divoký říčanský kalendář

Chcete své blízké o Vánocích opravdu potěšit? Pořiďte jim Divoký říčanský kalendář!

Nástěnný kalendář je plný půvabných rostlinných kreseb, lokálních receptů a tipů na aktivity s dětmi. Připomene, kdy a kam vyrazit na pampelišky, bezinky nebo lipový květ, poradí, jak na kopřivové smoothie, bršlicové pesto nebo aróniovou zmrzlinu, a každý měsíc přinese inspiraci, co s dětmi (nejen) na Říčansku podniknout. Navíc je věčný a domov tak může zdobit po mnoho let.

Co na něj říkají ti, kterým už doma pár měsíců visí? „Kalendář má moc hezký, jemný design, který krásně oživí zeď nad pracovním stolem, a naladí vás na aktuální roční období. Navíc je udržitelný, protože je univerzální na každý rok. Skrývá spoustu sezonních rad a tipů, jak naložit s přírodními surovinami v našem okolí, což velice oceňuji. Pokud máte děti a bydlíte v okolí Říčan, je to 'must have'…“ říká spokojená majitelka kalendáře Eliška Masná. Divoký říčanský kalendář je k dostání v muzejním obchůdku a v e-shopu muzea.

 

Ze sbírek muzea: tričko Občanského fóra

V listopadu vstupuje česká a slovenská demokracie do Kristových let. Připomínáme si třiatřicáté výročí sametové revoluce a zhroucení totalitního režimu. Pověstné zvonění klíčů rozeznělo i Říčany, stejně tak na sebe nenechalo čekat vzedmutí občanské politické, kulturní a sociální angažovanosti spojené s nástupem demokracie a politického pluralismu. Už v listopadu 1989, kdy ještě ve společnosti panovala nejistota ohledně budoucího vývoje událostí, nosila toto tričko Občanského fóra učitelka 1. ZŠ Říčany Jana Černohorská. Ta v roce 1968 pracovala jako redaktorka v Československém rozhlase, čelila tak bezprostředně sovětské okupaci a setkala se tváří v tvář s ozbrojenými vojáky, kteří obsazovali rozhlasovou budovu. Odvaha obléct si na podzim 1989 tehdy ještě provokativní tričko jí tedy nemohla chybět. Bavlněné triko patří k nemnohým fyzickým předmětům, které se nám vedle mnoha fotografií a tištěných či strojopisných dokumentů zachovaly z období listopadového převratu. Patří tak k cenným hmotným dokladům tehdejších událostí.
Občanské fórum vzniklo jako široké lidové hnutí už 19. listopadu 1989 a jeho prvním lídrem se stal Václav Havel. Už v prosinci jej ale vystřídal Petr Pithart, Havel se mezitím připravoval na nástup do prezidentské funkce. Ideologicky nevyhraněné hnutí usilovalo o dialog s KSČ a o poklidné předání moci. Svou činnost OF ukončilo o dva roky později, kdy se rozštěpilo na různé levicové i pravicové politické strany, z nichž si dlouhodobou existenci zachovala jen ODS.

Občanské fórum významně formovalo i naše město, když úspěšně participovalo na prvních svobodných komunálních volbách. V nich jeho kandidáti získali 45,7 % hlasů a 14 mandátů v tehdy třicetičlenném zastupitelstvu. Podílelo se také významně na novém územním plánu města a na zastavení výstavby plánované věznice. Zajímavostí tehdejších voleb byla vysoká volební účast dosahující skoro 80 % (letos to bylo jen 51 %). A poslední várka historických čísel na závěr: v roce 1990 bylo v Říčanech zapsáno 7 831 legitimních voličů, v roce 2022 to bylo už 11 705, což je nárůst o 3 874, tedy o 49,5 %. Také ve volebních číslech můžeme pozorovat, jak Říčany rostou!

Radek Holodňák

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena