Na kole na výlet, do práce i do školy

5. 3. 2023

Cyklostezky a trasy pro cyklisty patří k Ladovu kraji odnepaměti. Projít jej pěšky, to už dá zabrat, ale objet na kole v jednom dni podstatnou část jeho zajímavostí není pro průměrně zdatného cyklistu žádný problém. A najdou se i trasy vhodné pro děti či cyklistické začátečníky. Většina z nich ale vede po lesních či polních cestách, nebo naopak po silnicích s běžným provozem.

Od otevření cyklostezky Do Prahy na kole můžeme i v Ladově kraji vyzkoušet trochu jiný cyklistický zážitek, bezpečnou a pohodlnou komunikaci vyhrazenou pouze cyklistům. Kolik jich dojede skutečně až do Prahy, je otázka, úsek ze Říčan do Mnichovic je každopádně v cyklistické sezóně značně vytížený, a kromě kol na něm můžeme potkat i koloběžky, kolečkové brusle, nebo i kolečkové lyže. A nejen to, třeba pro děti ze Všestar představuje možnost, jak se dostat samostatně a bezpečně do mnichovické školy.

Myšlenka, že by nám kolo mohlo sloužit nejen jako zábava či sportovní vybavení, ale že bychom ho mohli užívat ke každodenním cestám do práce či do školy, či aspoň pro přiblížení k vlaku, je v našem kopcovitém regionu dost odvážná, ale své příznivce má. A s rozvojem elektrokol jich přibývá.

A protože cyklostezky propojují i náš svazek obcí, chceme pomoci alespoň s plánováním a projektováním, a také v komunikaci se Středočeským krajem, který letos připravuje aktualizaci své cyklokoncepce. Právě o ní a o alternativní mobilitě, jak se vznešeně nazývají snahy postupně omezovat používání osobních aut, které nesvědčí našim peněženkám ani zdraví, se debatovalo na lednovém kulatém stole starostů Ladova kraje.

V průběhu jarních měsíců by měl pod hlavičkou Ladova kraje probíhat sběr připomínek a námětů pro budování cyklostezek všech úrovní – od páteřních, které jsou součástí celoevropské sítě, až po ty v podstatě místní, nebo – často doslova – přespolní.

Pokud máte nějaké postřehy či nápady, budeme rádi, když nám napíšete – do formuláře na webu www.laduv-kraj.cz, nebo přímo na e-mail laduv-kraj@laduv-kraj.cz, heslo CYKLOSTEZKY.

Předem děkujeme a těšíme se na viděnou v sedle!

 

Za Ladův kraj Katka Čadilová
www.laduv-kraj.cz
facebook.com/laduvkraj   
instagram.com/laduvkraj

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena