Na Městské slavnosti v Říčanech letos zavítá Karel IV. a skupina Lake Malawi

1. 7. 2016

Pro září je typické nejen slunečné babí léto, ale hlavně každoroční kulturní akce s bohatým programem v Říčanech.

Po předloňských slavnostech „Řekni Ř“ a loňském folkovém festivalu se letos v neděli 4. září uskuteční na Masarykově náměstí městské slavnosti, které se ponesou v duchu osobnosti Karla IV. Kromě průvodu královské družiny, hudby a tance se mohou návštěvníci těšit i na několik hudebních koncertů. Vrcholem odpoledne bude koncert pro všechny školáky – vystoupení populární kapely Lake Malawi se známým zpěvákem Albertem Černým.

Opět po roce se v Říčanech odehrají městské slavnosti, které tentokrát vzdají hold českému králi, římskému císaři a jedné z největších osobností českého národa Karlu IV. Letos totiž slavíme 700 let od jeho narození a vzpomínka na něj nesmí chybět ani v Říčanech. Celým zábavným programem bude provázet moderátor Jiří Holoubek.

Městské slavnosti vypuknou v neděli 4. září odpoledne na Masarykově náměstí. Ve 13.00 hodin přivítáme královský průvod Karla IV., který se v našem městě zastaví cestou z římské korunovace císařem. „V průvodu nebudou chybět koně, středověcí hudebníci, tanečníci, šermíři a rytíři. Všichni se představí v dobovém vystoupení a navodí atmosféru doby našeho nejslavnějšího krále,“ láká na akci místostarostka Hana Špačková.

Na hradě pak od 13.30 bude probíhat výuka adeptů do královské družiny. „Každý si bude moci na vlastní kůži vyzkoušet množství středověkých řemesel. Naučí se podepsat gotickým písmem pomocí husího brku, nebo si vyzkouší dovednosti zbrojnošů. Za odměnu si návštěvník sám vyrazí originální říčanský stříbrňák,“ říká historik Muzea Říčany Martin Hůrka.

Ve 14.00 hodin dojde k zahájení tradičního Veletrhu volného času a sportu, kde vystoupí tak jako každý rok několik říčanských volnočasových organizací. Hosté se tak mohou seznámit s širokou nabídkou činností místních organizací, klubů a sportovišť. Součástí veletrhu je také možný nábor nových členů. Aktivity - ukázky kroužků, tréninků i volných hodin na sportovištích nabízené během následujícího Týdne otevřených dveří jsou pro všechny zdarma.

 

Koncert pro školáky vrcholí kapelou Lake Malawi

Od třetí hodiny se náměstí v centru města promění v hudební minifestival, kde si přijdou na své fanoušci nejrůznější muziky. Od tří hodin odpoledne zve na svůj „živák“ skupina Patrola Šlapeto, která se věnuje interpretaci nejslavnějších hospodských staropražských písní minulého století a převážné části repertoáru génia české písničky Karla Hašlera. Svým přístupem i členskou základnou navazuje na legendární kapelu Šlapeto, která začala psát svoji historii již v roce 1989.

 

V 16.30 nastoupí na scénu kapela The Drops. Pro někoho možná méně  známá, s naším městem ji však pojí hlavní frontman Honza Doskočil. Zpěvák a baskytarista v roce 2013 zvítězil v Říčanech v soutěži Zlatý oříšek Středočeského kraje. Rocková skupina vznikla jako cover band, ale postupně se orientuje i na vlastní tvorbu. Další mezník v historii kapely je opět spojen s Říčany. V roce 2015 zde v kulturním centru získali diváckou cenu na multižánrovém hudebním soutěžním festivalu Wake up and Live. Stále častěji objíždí různé kluby a vystupují na různých městských akcích. Velkým úspěchem bylo i koncertování v zahraničí třeba v Liverpoolu, v Montreux nebo v Drážďanech.

Hudební třešinkou pak bude v šest večer vystoupení Lake Malawi, která zahraje pro školáky stejně jako loňský rok kapely Slza a Vypsaná fixa. Pódium na náměstí ovládne poměrně nová indie - popová skupina, ale s již ostříleným frontmanem Albertem Černým - původním členem již rozpadlé úspěšné skupiny Charlie Straight. Interpreti z Třince zpívají anglicky, působí v České republice a částečně sídlí také v Londýně.

Vstup na akci je zdarma. V případě nepříznivého počasí se hudební program přesune do kulturního centra Labuť. Partnery slavností jsou město Říčany, Muzeum Říčany, Středočeský kraj a 1.SčV.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena