Na úřad přes Portál občana

30. 8. 2019

Městský úřad v Říčanech byl jedním z prvních úřadů v republice, který spustil Portál občana pro on-line komunikaci občanů s úřadem. eObčanka nebo datová schránka vám otevře dveře k rychlé, pohodlné a přehledné komunikaci s městským úřadem. Vstoupíte on-line, aniž byste museli vynakládat čas a prostředky na cestování, hledat parkování či platit poštovné. Úřad se stal dostupným elektronicky nejen pro 66 tisíc obyvatel celého ORP z 52 obcí, pro které Říčany zajišťují výkon státní správy, ale pro každého, odkudkoli a kdykoli. Předvyplněné údaje ve formulářích, on-line odeslání, přesný přehled o tom, kdo a kdy vyřizuje vaši korespondenci, to jsou zásadní výhody uživatele přihlášeného do Portálu občana. Komunikovat on-line může méně komfortně i nepřihlášený uživatel. eObčanka či datová schránka vám umožní komunikaci i s Portálem občana Ministerstva vnitra a dalšími úřady a institucemi.

Portál občana, jehož hlavním smyslem je výrazně usnadnit, urychlit a zpřehlednit komunikaci občana s úřadem, spustilo město Říčany koncem února tohoto roku. Využít ho může kdokoli, kdykoli a odkudkoli k vyřizování různých záležitostí. Portál občana města Říčany nabízí přehledně řazené životní situace s přiřazenými elektronickými formuláři. Od roku 2003 je město Říčany obcí s rozšířenou působností (ORP), která je pověřena výkonem státní správy zaniklých okresních úřadů. ORP Říčany čítá 52 obcí což představuje 66 352 obyvatel. Portál občana pomůže s vyřizováním právě klientům ze vzdálenějších obcí. Ke stažení je zde 119 formulářů, z nich 83 (všechny označeny 602) lze zaslat on-line přímo na městský úřad k vyřízení. Vizuál i obsah 83 formulářů státní správy je dán zákonem. Ostatní formuláře jsou vytvořeny pro samosprávu. Pomocí Portálu občana je dále možné zaplatit on-line poplatek za psa a za zábory veřejného prostranství. V přípravě jsou také on-line platby za popelnice.  Zároveň má přihlášený uživatel informace o stavu zpracování, přehled o všech odeslaných a vyřízených podáních. Systém mohou využívat rovněž podnikatelé, a to fyzické i právnické osoby.

 Už žádné přepojování na podatelně na kompetentního úředníka, zbytečné cesty na úřad, placení poštovného, hledání parkování… Můžete vyřizovat korespondenci s úřadem:

Jednoduše – formuláře jsou řazeny podle životních situací či odborů

Rychle – osobní údaje budete mít po přihlášení již ve formulářích předvyplněné, formulář ihned odešlete elektronicky

Kdykoli – při podání nejste vázáni na úřední dobu úřadu

S přehledem – máte přehled o tom kdy jste formulář podali, kdo záležitost vyřizuje a v jakém je stavu zpracování

 

eObčanka je budoucnost

Zřízení datové schránky na CzechPOINT trvá jen několik minut a je zdarma (více na www.datoveschranky.info). Další možností, jak využít všechny benefity přihlášeného uživatele, je přihlášení pomocí eObčanky. V řádném termínu výměny vaší občanky již obdržíte eObčanku zdarma. Pokud zatím nemáte elektronický občanský průkaz s aktivovaným čipem, můžete o něj zažádat za úhradu 200 Kč. Pak je třeba zakoupit i čtečku čipových karet, která přijde také na zhruba 300 korun.

 

Elektronizace veřejné správy v republikovém měřítku

Kromě místního říčanského Portálu občana se s eObčankou a datovou schránkou můžete přihlásit na Portál občana Ministerstva vnitra, prostřednictvím kterého můžete požádat o výpis bodového hodnocení řidiče, výpis z rejstříku trestů, nebo si zkontrolovat platnost dokladů. Portál občana MVČR je dále napojen na katastr nemovitostí, živnostenský rejstřík, eRecept, daňový portál Finanční správy a další služby. Ministerstvo portál neustále vyvíjí a přidává do něj nové funkce a služby pro širokou veřejnost. 

Elektronizace veřejné správy je trend, který je v běhu a stále se vylepšuje a zdokonaluje. Nové služby a portály stále přibývají.

Systém Portál občana města Říčany byl realizován za spolufinancování EU v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a vznikl za spolupráce IT odboru Městského úřadu a společnosti DATRON, a.s.

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena