Na ZUŠ se stále něco děje!

30. 1. 2014

Nový rok je již v plném proudu a v plném proudu je také činnost základní umělecké školy. Nejenže dále připravujeme akce k 60. výročí školy, ale čekají nás i ,,rutinní“ záležitosti, jako jsou pravidelné koncerty, soutěže, přehlídky atd.

 

Lednové události

Proběhlo úspěšně otevření Ateliérového domu 27. 1. 2014, v kterém se děti začnou učit od druhého pololetí.

Na konci ledna 30. 1. 2014 v KC Labuť proběhl také tradiční Pololetní koncert.

Výtvarné oddělení zahájilo nový rok výstavou Čtvero ročních dob v Domě umění v Horních Počernicích. Představily se zde práce našich dětí pod vedení p. uč. H. Šebestíkové a p.uč. H. Duškové ve společné výstavě se ZUŠ Jablonec n. Jiz., ZUŠ Teplice a ZUŠ H. Počernice. Vernisáž proběhla 30. 1. 2014 v 16.00, výstavu pořádal Ateliér Fiala.

Výstavu můžete zhlédnout do 24. 2. 2014.

 

 

Co nás čeká v únoru?

V únoru vás zveme 6. 2. 2014 od 17.30 do KC Labuť na Taneční akademii. Je to vystoupení našich tanečnic k 60. výročí školy. Choreografie připravila p. uč. Pavlína Rézová a v nově opraveném kulturním domě se máme na co těšit. Pokud někteří rodiče uvažují pro své dítě o studiu v tanečním oboru ZUŠ, určitě se přijďte podívat.

 

 

Další den nato 7. 2. 2014 se uskuteční v ZUŠ klavírní seminář vynikajícího klavíristy a pedagoga Petra Topercera.

 

 (P. Topercer)

foto: archiv P.T.

 

P. Topercer je absolventem pražské konzervatoře u prof. Františka Maxiána a Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze ve třídě profesorů Jana Panenky a Petera Toperczera st.

P. Topercer je znám i jako vynikající klavírista – v roce 1989 získal 1. cenu na Chopinovské klavírní soutěži v Mariánských Lázních a ve finále mezinárodní klavírní soutěže B. Smetany získal III. cenu.

Jako vynikající a zkušený pedagog často usedá jako porotce v klavírních soutěžích, např.

Košická mezinárodní klavírní soutěž (od r. 2013 ředitel soutěže), Soutěž hudebních škol v oborech komorní hra a sólový klavír Karlovy Vary atd. Také často vystupuje na Brněnských klavírních sobotách na brněnské konzervatoři.

Přednášel také v rámci seminářů pořádaných slovenskou sekcí EPTY v Bratislavě a vedl přednášku v cyklu Klavírní ateliéry v Karviné. Také vedl kurzy pořádané EU v Plzni v roce 2011.

Nyní vyučuje pedagogickou praxi na HAMU v Praze a hru na klavír na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy (s osmnáctiletou praxí), s žáky těchto škol získal mnohá ocenění na českých i zahraničních klavírních soutěžích.

Není divu, že se do Říčan sjedou klavírní pedagogové z celého Středočeského kraje, a vypadá to, že prožijeme s našimi dětmi krásný klavírní den. Budeme se snažit, aby se všem v Říčanech líbilo a pokud zpětná vazba bude pozitivní, budeme nástrojové semináře pořádat i v příštích letech. Zatím je to pro nás první zkušenost.

 

A už jsou tu zase soutěže

Na konci ledna proběhlo školní kolo soutěže MŠMT ve hře na klavír. Je velmi potěšující, že účast našich klavíristů byla veliká a výkony byly na potěšující úrovni. Přesto z 25 žáků do okresního kola postoupila asi polovina dětí.

V únoru proběhnou školní i okresní soutěže MŠMT v oboru hra na smyčcové nástroje – obojí v sále ZUŠ Říčany. Klavíristé si svoje síly v okresním kole změří v únoru v ZUŠ v Čelákovice. Proběhne také okresní kolo soutěže v oboru hra na kytaru v Brandýse n. L. Této soutěže se naše škola neúčastní.

 

Přijďte na naše akce a koncerty, těšíme se na vás!

Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena