Nadace Archa Chantal slavnostně otevřela projekt

2. 10. 2015

Na výletě v Olivově dětské léčebně v Říčanech

Praha, 16. září 2015: Chantal Poullain symbolicky otevřela nově zrekonstruovanou přijímací chodbu v Olivově dětské léčebně. V projektu „Na výletě“ Nadace Archa Chantal ve spolupráci a finančním přispěním Magistrátu hlavního města Prahy vytvořila prostředí, které by dětem mělo zpříjemnit čekání na příjem a vstupní vyšetření na pobyt.

Tento projekt nadace připravila pro neziskovou organizaci, která navrací nemocným dětem zdraví v krásném prostředí Olivovy dětské léčebny téměř 120 let. Specializuje se na léčbu onemocnění respiračního a pohybového ústrojí, nadváhy, obezity a nově také na léčbu gastroesofageálního refluxu (GER) a atopické dermatitidy u dětí.

Léčebna nadaci oslovila s prosbou o pomoc při vytvoření příjemného prostředí přijímacího a zároveň centrálního prostoru v hlavní budově, který je v rámci několikatýdenních pobytů dětí s rodiči často využíván. A tak vznikl projekt s názvem „Na výletě“, který dětským návštěvníkům z celé České republiky přiblíží hlavní město Prahu a Říčany a také především zajistí příjemné prostředí, které děti zbaví počátečního stresu z dlouhodobého pobytu. Některé z nich zde budou poprvé bez rodičů. 

Příjmová chodba prošla celkovou rekonstrukcí včetně nové podlahy, elektrických rozvodů, drobných stavebních prací, barevné výmalby a osvětlení, kterou zajišťoval Magistrát hlavního města Prahy. Výtvarný projekt zpracovala DiS. Kristina Kolářová, která pro Nadaci Archa Chantal již dlouhodobě navrhuje a realizuje projekty, které jsou veselé, hravé a s výchovně estetickým efektem. Stejně tak to je i u tohoto projektu, který se snaží ukázat v hravé formě památky Prahy a města Říčan. Součástí jsou edukační hry pro malé i větší děti, místo na hraní a kreslení.

Do projektu věnovalo obrázky od dětí výtvarné studio E-dílna manželů Elšíkových.

Předpokládaná cena projektu je 750.000 Kč . Magistrát hlavního města Prahy, který je vlastník objektu, se na projektu podílel  částkou 2 mil. Kč.

 

Kontakt:

Nadace Archa Chantal                                     Olivova dětská léčebna

Mgr. Tereza Valentová                                    Josef Boubín

ředitelka nadace                                            marketing

Tel: +420 739 442 141                                   Tel: +420 723 564 383

E-mail: director@archa-chantal.cz                      E-mail: marketing@olivovna.cz

 

 

Nadace Archa Chantal

byla založena 11. června 1993 z iniciativy paní Chantal Poullain, Francouzky, která u nás žije již řadu let. Život paní Chantal - to je plno barev a lásky, a protože láska patří hlavně dětem, rozhodla se vytvořit nadaci Archa, která je pro ni symbolem pomoci a záchrany. Filozofií Nadace Archa Chantal je humanizace dětských zdravotnických zařízení. Veškerá snaha směřuje k vytvoření podmanivého prostředí pozitivně působícího na psychiku nemocných dětí. Změnou neutěšeného prostředí v útulná, příjemná místa se malý pacient stává součástí kouzelného světa. Touto hrou se dítě lépe vyrovná s pobytem v nemocnici, zbaví se stresu a překoná odloučení od rodičů. Projekty jsou navrhovány výtvarníky a architekty na základě požadavků a konkrétních potřeb jednotlivých nemocničních oddělení ve spolupráci s dětskými psychology, lékaři a sestrami. Návrhy jsou originální svým námětem a každá jejich realizace je komplexní přestavbou interiéru do nejmenších detailů - vše v dokonalé harmonii.

Přání nadace je zateplit studené, neosobní prostředí barvami, obrázky, hernami, všemi dostupnými prostředky navodit u nemocných dětí pocit bezpečí, co nejvíce zmírnit jejich duševní strádání, strach a stesk po domově. "Důvod, proč o tohle všechno usiluji je prostý, v nemocnici by se nemělo léčit pouze tělo, ale i obolavělá duše. Pohoda a harmonie jsou přece základním předpokladem fyzického zdraví", říká paní Chantal.

Cíl nadace:

Nadace je zřízena za účelem zlepšení prostředí v dětských nemocnicích a léčebnách formou oprav a rekonstrukcí těchto objektů. Dosažení co nejrychlejšího léčebného výsledku a také zasloužení se o zlepšení psychického stavu malých pacientů, který má vliv na jejich úspěšnou rehabilitaci. Zkvalitnění vztahu dítě - lékař - rodiče.

 

Nadace Archa Chantal za dobu svého působní realizovala přes 40 projektů po celé České republice, jejichž celková hodnota činí téměř 52 miliónů korun.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena