Nádraží důstojné i bezpečné místo našeho města

28. 3. 2014

V říjnovém vydání Kurýru jsem Vás informoval o záměru Města odkoupit výpravní budovu nádraží. Jsem rád, že se nám v rámci koalice podařilo tento návrh prosadit, a mohu Vám oznámit, že na únorovém jednání zastupitelstva byl tento záměr zastupiteli podpořen, a tak je možné pokračovat v jednáních o odprodeji budovy městu s větším mandátem. Je to o to důležitější, že právě nyní je totiž možná poslední šance na odkoupení budovy od Českých drah navíc za výhodnou cenu.

Jednání na ČD se po personálních změnách v průběhu podzimu dala opět do pohybu a nyní probíhá finální fáze přípravy prodeje. Současně s tím byla zadána studie, která si klade za cíl prověřit možnosti využitelnosti výpravní budovy.

Důvodů, proč usilovat o její pořízení, vidím více. Nádraží je vstupní branou a tedy i vizitkou a prvním dojmem pro mnohé, kdo přijíždí do našeho města. Mělo by tedy být v našem zájmu, aby se celý prostor nádraží zkulturnil i oživil, proto usilujeme i o pořízení či dlouhodobý pronájem okolních pozemků pro zajištění parkování. Nádražní budova naštěstí díky nájemníkům v jejích horních patrech tolik nechátrá, ale její širší využití a oživení by si naše město zcela jistě zasloužilo.

Koupí budovy také chceme předejít tomu, aby zde nevznikl pro město nevhodný podnikatelský záměr a aby se majetek, na který bychom měli být hrdí, nedostal do rukou, u kterých nemůžeme mít jistotu, co by s touto neodmyslitelnou součástí města udělaly.

Nejen vzhled budovy a jejího okolí, ale i chaotické parkování i obava, v jakém stavu najdu své vozidlo při návratu, jsou argumenty pro řešení situace. Právě problém kriminality, která se poslední dobou vytlačuje z hlavního města za jeho hranice, nás vede k myšlence přesunu služebny městské policie do nádražní budovy, což by ne právě dobrou bezpečnostní situaci v těchto místech nepochybně výrazně zlepšilo. Mohlo by to též oživit například i myšlenku úschovny jízdních kol, o které již dlouhodobě uvažujeme. Současně by bylo možné v přízemí umístit i občerstvení, kavárnu a podobně, kde by se dalo čekat na vlaky, nebo jen strávit nějaký čas například s dětmi, které si vláčky oblíbily. Zprovoznily by se i místní toalety. Jednou z variant by mohl být i model pronájmu zejména přízemí á la Jureček.

Město má tedy jedinečnou příležitost pořídit si za výhodných podmínek do majetku objekt, který je svým významem pro Říčany důležitý, a má šanci se natrvalo stát pevnou součástí našeho města.

 

Miloslav Šmolík/ODS/,radní pro infrastrukturu

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena