Náklady na referendum jsou cenou za demokracii

3. 2. 2022

 

 

Únor je měsícem, kdy se, doufám, konečně uzavře téma, které ovlivňovalo dění ve městě po celý minulý rok a bylo předmětem mnoha diskuzí v reálném světě i na sociálních sítích. Již 15. února proběhne referendum o budoucnosti parkovacích zón v Říčanech. Jsem rád, že se přípravný výbor pro konání referenda, který se skládá ze zástupců iniciativy Nechceme zóny i zastupitelů všech stran zasedajících v zastupitelstvu, shodl na otázce, která je i podle expertního názoru ministerstva vnitra hlasovatelná. Proto jsem spolu s dalšími třinácti zastupiteli za Klidné město a STAN podpořil na prosincovém zasedání vyhlášení referenda v co možná nejbližším termínu po skončení mimořádného stavu a jarních prázdnin. 

 

Při diskusi v plénu mne překvapil návrh referendum posunout a spojit jej až s podzimními komunálními volbami. Hlavní argument - finanční úspora - je podle mne lichý. Jistě, město by možná ušetřilo dvacet tisíc korun, což je odhadovaný finanční rozdíl mezi částkou na samostatně vypsané referendum a referendum vypsané s volbami. Uvažovat takto, navíc v kontextu tři čtvrtě miliardového městského rozpočtu, mi ale přijde špatné. Město určitě musí neustále hledat cesty jak být efektivnější, vstřícnější, nakupovat služby i zboží v co nejlepší kvalitě a za co nejnižší ceny. Členové finančního výboru k tomu ostatně mnohokrát dali své podněty. 

 

Na čem by ale město podle mne šetřit nemělo, je na své otevřenosti, podpoře diskuse a celkově demokracii. Jsem hrdý, že máme v Říčanech platformu Řídím Říčany a v jejímž rámci již vzniklo množství užitečných projektů. Do této kategorie „náklady na demokracii“ řadím i místní referendum, které má být podle mne vyhlášené bezodkladně vždy, když to ve městě vře, dostatek občanů projeví vůli takové hlasování uspořádat a otázka je legální. Občané, kteří vynaloží energii na sběr podpisů, si zasluhují úctu, ne pohrdání.   

 

Osobně nepovažuji zóny v Říčanech za problém a podporuji, aby zůstaly, byť v konkrétní realizaci je vždy prostor pro zlepšování. Z vlastní zkušenosti vím, že placené parkování je například v sousedním Bavorsku obvyklé i v desetkrát menších obcích než jsou Říčany. 

 

Tomáš Skřivánek

člen finančního výboru, zastupitel (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena