Náročná rekonstrukce ulice Rooseveltova směřuje do cíle

29. 1. 2016

Oprava silnice spojující centrum města s přípojkou k dálnici D1 spěje do finále! Komunikace má nový povrch, chodníky i osvětlení.

V průběhu stavebních prací se však investoři – Středočeský kraj a město Říčany musely poprat s nedostatky v projektové dokumentaci, výkonem autorského dozoru a dalšími menšími technickými problémy. Kvůli těmto nečekaným komplikacím bohužel došlu k posunu dokončení stavby. V případě příznivých klimatických podmínek se řidičům celá silnice otevře již v únoru. 

Oprava frekventované ulice probíhala od loňského léta ve čtyřech etapách. Vozovka prošla kompletní rekonstrukcí včetně konstrukčních vrstev, výměny obrub, úprav chodníků a zřízení zelených pásů. Je vyřešena dešťové kanalizace, odvodnění i chybějící části vodovodních řadů. Nebude chybět ani nové veřejné osvětlení s nasvětlenými přechody pro chodce.

Během akce bohužel nastaly nečekané komplikace spojené s konstrukčními vrstvami vozovky, které způsobily posun termínu dokončení o měsíc a půl. „Museli jsme řešit úpravy projektové dokumentace, výměnu autorského dozoru a překonat kolize u inženýrských sítí, proměnlivého podloží a havarijního stavu odkrytých částí infrastruktury,“ říká koordinátor akce za město Dominik Landkammer z oddělení investic.

Problémy se podařilo překonat a v případě příznivého počasí by se mělo podařit dokončit stavbu na konci ledna. Některé činnosti lze provádět pouze při teplotě nad 5°C a jejich dodržení má stěžejní vliv na celkovou výslednou kvalitu a životnost díla. „Omlouváme se občanům za omezení vzniklá z důvodu stavebních prací a děkujeme jim za trpělivost v průběhu této komplikované rekonstrukce,“ připomíná Vladimír Kořen /Klidné město/.

V jakých fázích rekonstrukce probíhala?

Nejdříve se opravila křižovatka pod hradem a úsek Na Spilce – Jizerská, kde byl zachován povrch dlažebních kostek. Pak následoval kruhový objezd Říčanská – Solná stezka a úsek „Kuříčko“. Poslední část rekonstrukce se týkala nejdelší etapy od Jizerské ulice až K Solné stezce. V prosinci se podařilo dokončit asfaltový povrch od dopravního hřiště U Staletých lip až za křižovatku s ulicí Vltavská a na začátku ledna byl do předčasného užívání uveden úsek od křižovatky Na Obci po Voděradskou.

„S ohledem na potřebu vyčerpat do konce roku maximum finančních prostředků z dotace ROP Střední Čechy se přednostně dokončila vozovka. Nyní vybudujeme chodníky, veřejné osvětlení a dokončíme finální práce. Musíme uvést do pořádku také některé vady a nedodělky z již zprovozněné I. etapy, například dokončení plochy v křižovatce s Kolovratskou ulicí pod říčanským hradem,“ dodává Dominik Landkammer.

Během ledna se stroje přesunuly na horní část Rooseveltovy ulice. Stavebníci zde položili novou dešťovou kanalizace, propojili vodovodní řady z ulic Vranovská a Želivská a opravili revizní šachty na kanalizaci. Od poloviny ledna následně v závislosti na teplotní situaci odstartovala pokládka jednotlivých konstrukčních vrstev vozovky. „V části od křižovatky s Vranovskou ulicí je s ohledem na projektovanou niveletu vozovky možné zachovat původní vrstvu z žulového kamenného štětu, proto zde práce pokračují rychleji než ve spodní části ulice, kde bylo kvůli nízké únosnosti podloží nutné provést výměnu podkladních vrstev až do hloubky 0,9 metrů,“ vysvětluje situaci koordinátor.

Nová zeleň podél komunikace

Projekt měl za cíl nejen opravit ulici, ale zlepšit i prostředí podél frekventované komunikace. Od křižovatky Voděradská ke kruhovému objezdu zmizely krajnice vozovky, které byly historicky zadlážděny v úrovni jízdního pruhu a sloužily pro odvod dešťové vody. Nahradil je travnatý pás s novými uličními vpustěmi. Po dokončení stavby se zelené pruhy osadí keříky a květinami. Novu podobu dostane také levostranný chodník směrem ke kruhovému objezdu, který bude během oprav uzavřený. Přístup ke hřbitovu zajistí nový chodník na pravé straně.

Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly cca 43 milionů korun. Opravu vozovky, části dešťové kanalizace a výstavbu nasvětlení přechodů financoval Středočeský kraj díky podpoře z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Říčany se částkou 6 milionů korun podílí na rekonstrukci chodníků, veřejného osvětlení a doplnění inženýrských sítí.

Adéla Ambrožová,

 tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena