Nástropní malby ve Staré radnici se nakonec zachrání!

27. 10. 2017

Mimořádné zastupitelstvo konané ve středu 27. září 2017 odhlasovalo záchranu maleb ve Staré radnici. Zásadním podnětem pro přehodnocení dalšího postupu, bylo nalezení vhodného prostoru pro přemístění Městské knihovny. Přihlédnuto bylo i k dalšímu odbornému názoru na význam maleb od profesora Jana Royta z Univerzity Karlovy.

Zastupitelstvo původně schválilo nejtěsnějším možným rozdílem pouze částečné zachování fragmentů maleb. Strop však měl být zcela odstraněn. Část zastupitelů i veřejnosti ale hledala další možná řešení. Největším úskalím byla tíživá situace Městské knihovny, která v současnosti není v provozu. Právě nalezení nových prostor pro knihovnu otevřelo dveře novému jednání.

„Během několika dní se objevily nové skutečnosti a svitla naděje na jiný způsob řešení velmi složitého problému. Dostali jsme tip na vhodný objekt pro knihovnu, který jsme okamžitě navštívili se správou majetku a ředitelem knihovny,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Zároveň jsem ještě pro jistotu kontaktoval známého historika umění pana profesora Jana Royta.“ 

Ten označil malby jako zajímavé z hlediska kulturně historického a hodnotné. Zcela jednoznačně se vyslovil pro jejich zachování. Na základě těchto nových podnětů svolal starosta nejdříve operativní schůzku zastupitelů a vyhlásil zasedání zastupitelstva v mimořádném termínu.

Na jednání zastupitelstva byla přizvána i odbornice Ludmila Maděrová, vedoucí oddělení restaurování Národního památkového ústavu Středních Čech, která na místě o malbách pohovořila. Upozornila, že ve Středočeském kraji se jedná o pozoruhodnou malbu hlavně v rozsahu figurálních maleb, námětově pestrou. Zdůraznila i kvalitu řemeslného provedení. Uvedla, že jde o dílo, které by se mělo zachovat i pro budoucí generace.

„Pod vlivem těchto nových okolností jsem já osobně i několik dalších zastupitelů přehodnotili své původní rozhodnutí. Prošla záchrana celé malby, přičemž to bylo na poslední chvíli. Firma už byla připravena strop jednou provždy odstranit,“ komentuje starosta Kořen.

Ve světle nových skutečností bylo zastupitelstvem revokováno usnesení předešlého jednání a přijato usnesení o zachování a restaurování nalezené stropní malby v plném rozsahu. Restaurovaný prostor bude určen pro reprezentační účely a jako koncertní sál.  Zrušeny budou příčky a sál bude obnoven v původní velikosti a výšce. V druhé části bývalé knihovny vznikne i výstavní prostor. Podkroví bude zčásti sloužit jako administrativní prostor pro potřeby úřadu. Následně začaly úpravy projektu a začala se příprava výběrového řízení na restaurátorské práce. Pro záchranu stropní výmalby bude nutné malby sejmout. Restaurovány budou i pruhy secesního dekóru. Městská knihovna bude do nových prostor přestěhována ihned po dokončení nezbytných formálních náležitostí.

K nálezu maleb došlo po odstranění sníženého stropu, krátce po zahájení prací v prostorách knihovny. Práce byly prováděny v rámci rekonstrukce střechy Staré radnice. Nástropní malbu naivního charakteru z druhé poloviny 19. století a secesní pás šablonového dekoru na nosných stěnách budovy odhalily stavební práce. Po nálezu byla stavba zastavena a čekalo se na rozhodnutí. Informace přinesl říjnový Kurýr.

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena