Naučná stezka o černé zvěři a bosonohá cesta. Jaké aktivity vzniknou v Říčanském lese?

30. 1. 2014

V Říčanském lese sice nyní panuje "zimní spánek", zato město aktivně přemýšlí o nových atrakcích v lese pro děti i dospělé. Nejdříve úřad podal žádost o dotaci z Programu rozvoje venkova SZIF na opravu lesních komunikací poškozených v důsledku povodní a v současné době existují plány na realizaci různých lesních aktivit.

Červnové povodně způsobily na lesních komunikacích v Říčanském lese škody a velká voda půdu v lese podmáčela a na některých místech podél toku Rokytky dokonce utrhla břeh koryta.

„Musím velmi pochválit všechny pracovníky města, kteří se starají o říčanský les. Les je po loňských povodních ve velmi  dobrém stavu, pravidelně obnovovaný a uklizený. Perfektně evidované skládky dřeva vypovídají o výborném hospodaření,“ říká starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/.  

"Na hlavní odvozní cestě u Říčanské hájovny došlo k opravě propustku, který byl poničen červnovou povodní, což nám umožňuje provádět plánovanou těžbu," popisuje vedoucí odboru životního prostředí Radek Smetánka s tím, že všechny opravy by měla pokrýt dotace v plné výši 1,67 milionu korun.   

Právě podél cesty od Olivovny směrem k Tehovu, která plní hlavně rekreační funkci, má město v úmyslu letos na jaře či létě vytvořit několik nových lákadel jak pro turisty, tak pro rodiny s dětmi.

Stezka o černé zvěři a bosonohá turistika

"Plánujeme v místě u rybníčku vytvořit naučnou stezku o černé zvěři, protože se v těchto místech divočáci zdržují. Děti i dospělí se prostřednictvím informačních tabulí s ilustracemi dozví něco o jejich způsobu života, nemocech nebo jak se chovat při setkání s kancem. Stezku doplní i další zábavné prvky jako pozorovatelna, lávka nebo dřevěná socha divočáka," popisuje Markéta Zelená ze správy městských lesů.

Další záměrem je vznik tzv. bosonohé stezky. "Asi 400 m dlouhou stezku budou tvořit přírodní materiály jako kámen nebo dřevo, kde si bosou nohou můžeme vyzkoušet různé povrchy, pocvičit rovnováhu a hlavně si užít legraci," dodává Markéta Zelená.   

Nejdříve je však nutné kompletně utužit a zpevnit celou tuto lesní komunikaci a provést její odvodnění. Řešením je vytvoření rybníčku v blízkosti dřevěného altánku. Ten by odváděl pomocí svodnice vodu z tehovských polí a zabránil tak v případě velké vody protečení na cestu. 

Jaké jsou v lese novinky?

Nově na cestě od hájenky k Olivovně vzniklo u vzrostlého dubu poutní místo, které tvoří dřevěná tabule s modlitbou. Lesníci také intenzivně pečují o lesní porost; prosvětlením podporují přirozenou obnovu jedlí, které nedaleko hájenky hojně rostou. Navíc jsou od loňského jara v Říčanském lese dvě bytelné zavětrované oplocenky se zalesněným bukem. Také zde došlo k vykácení porostu zasaženého kůrovcem a následně dojde k obnově porostu dle hospodářského plánu a klimatických podmínek.

Dalších úprav se dočká také nové dětské hřiště blízko vodojemu u Olivovny. Drátěný plůtek kolem hřiště doplní letos na jaře atraktivnější živý plot tvořený břečťanem.

"Samozřejmě budou také pokračovat úpravy hlavních lesních cest včetně jejich odvodnění tak, aby i v deštivějším období nebyly příliš podmáčené a bahnité a procházky či projížďky po nich byly příjemnější," doplnil radní města Miloslav Šmolík /ODS/.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena