Navrhli jsme zastupitelům zvýšení mezd říčanských učitelů. Neprošlo

28. 6. 2019

Jiří Kozák, zastupitel (ODS)

Na programu posledního zastupitelstva přišlo vedení města s návrhem vytvoření nové placené politické pozice uvolněného radního. Představitelé města argumentovali, že je nový člověk ve vedení města potřebný, neboť došlo k nárůstu investic a vedení to v současné sestavě sotva zvládá. Sama kandidátka na pozici uvedla, že by se chtěla věnovat hlavně údržbě zeleně a správě městského bytového fondu. Nic z uvedeného však není agenda nová, takže z našeho pohledu vedení nevysvětlilo, proč je teď nutné vytvářet novou placenou pozici. Zastupitelé ODS proto hlasovali proti.

Místo toho jsem podal protinávrh, kterým jsem chtěl peníze, vyčleněné městem na uvolněnou radní, plošně rozdělit mezi učitele na říčanských školách. Hrubou matematikou vychází, že něco málo přes 55 tisíc korun měsíční odměny pro uvolněnou radní by při počtu učitelů v Říčanech vystačilo na zvýšení o necelých 500 Kč měsíčně pro každého učitele. Vím, není to mnoho. Ale město se potýká s nedostatkem učitelů a mělo by využít každou příležitost k tomu, aby práci učitelů zatraktivnilo. Jsem toho názoru, že mít nebo nemít za rok pár tisíc navíc je pro učitele snadné rozhodnout. Má snaha o zasazení se o nárůst platů říčanských učitelů ale byla některými zastupiteli Klidného města označena za populistickou a demagogickou. Já však i přes neúspěch mého návrhu trvám na tom, že pokud chce vedení města ty peníze utratit, je lepší rozdělit je mezi učitele, než financovat dalšího člena vedení radnice.

Asi si tu v Kurýru přečtete přímou reakci někoho z města, proč to nejde a proč nakonec zastupitelstvo můj návrh na zvýšení mezd nepodpořilo a rozhodlo místo toho o vzniku nové placené funkce radní. Obrázek si však prosím udělejte sami.

Přeji vám všem krásné léto, pohodovou dovolenou a dětem dobrodružstvím nabité prázdniny.

Jiří Kozák,

zastupitel (ODS)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena