Návštěva ČOV Říčany

31. 5. 2023

Dne 2. 5. 2023 se naše třída vydala pěšky na exkurzi do říčanské čistírny odpadních vod. Při příchodu jsme byli obeznámeni s bezpečnostními pravidly, která nám vysvětlil zaměstnanec čistírny pan Ondřej Pokorný. Poté nás průvodce seznámil s látkami, které by se do odpadních vod měly a neměly vypouštět. Pak jsme byli provedeni celou čistírnou a bylo nám ukázáno, jak se voda čistí a filtruje. Po celou dobu s námi chodila i ředitelka čistírny paní Hana Zbejvalová. Čistírna je rozdělena na dvě části, starou a novou. Odpadní voda projde sedimentací, flotací, filtrací a membránovou separací. Dále je voda, která prošla tímto procesem, vypouštěna do řek jako užitková voda, nikoli pitná. Na konci prohlídky nám pan průvodce ukázal počítač, který řídí celý čisticí systém odpadních vod. Prohlídka se nám moc líbila a děkujeme mamince Šárce Doudové a zaměstnancům čistírny za umožnění této akce.

Anna Syrovátková, Adéla Albrechtová, Anna Havelková


Okresní kolo Štafetového poháru

po skončené pandemii covidu jsme odcestovali na Štafetový pohár. Na akci, která se stala již pevnou součástí našeho školního roku. Na akci, kde jsme zatím vždy dokázali postoupit do kola krajského. A jiný cíl jsme neměli ani letos.

Naše okresní kolo bývá z našeho kraje jednoznačně nejkvalitnější. Což se ukázalo i v letošním roce, jelikož v první trojici byly hned dvě sportovní školy – Brandýs Na Výsluní a Nehvizdy. Naši mladí atleti se se silnou konkurencí prali nejlépe, jak jenom uměli.

V rámci naší první štafety 8× 100 metrů prvních až třetích ročníků bylo několik rezerv v předávkách, ale nestalo se nic vážného, nespadl kolík, takže tato štafeta za ostatními prakticky nezaostala. Čtvrťáci a páťáci na štafetě 8× 100 metrů zase běželi nad očekávání lehce. A úplně nad očekávání běžela naše závěrečná štafeta na 8× 200 metrů. Celkově z toho sice nebyl čas pod devět minut, tudíž čas, na který jsme cílili, ale 9:05,8 min stačilo na vynikající 4. místo z 12 škol. Je to naše nejlepší umístění v okresním kole za dobu, co na Štafetový pohár jezdíme.

Vždy se nám časem podařilo do krajského kola postoupit. Takže v to doufáme i letos. To ale budeme vědět po odběhnutí všech okresních kol, což znamená na začátku května. Teď už musíme pouze čekat.

Všem děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy.
David Beneš


Přespání ve škole – 7. A

V noci z 20. na 21. dubna strávila 7. A ve škole celou noc.

Ve třídě rychle vznikly vedle více či méně pohodlných pelechů také propracované prostěradlové pevnosti. Po pár kolech pingpongové obíhačky dětem vyhládlo, a tak si některé pochutnaly na pizze či kebabu, jedna skupinka si také navařila a napekla ve školní kuchyňce. Po večeři třídu čekala bojovka po temných školních chodbách. Koho aspoň trochu nevylekal kostlivec za dveřmi, na toho vybafli ze tmy spolužáci. Na závěr večera jsme si ještě zahráli nrůzné kolektivní hry. Vyspali jsme se povětšinou docela dobře a vstali jsme dostatečně brzy na to, abychom zvládli všechno uklidit a ještě společně dokončit všechny domácí úkoly.

Lucie Drtinová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena