Názory čtenářů

30. 8. 2013

Přinášíme dnes pohled na dva problémy. Václav Macinauer řeší ve svém příspěvku otázku úklidu a zimní údržby ulice Pod Bahnivkou, Jan Hošek potom otevírací dobu podniků na Černokostelecké ulici. Na jeho příspěvek reagoval vedoucí městských strážníků Václav Řezáč.

 

 

Máme dost peněz?

 

Svého času jsem na diskusním fóru otevřel otázku úklidu a zimní údržby ulice Pod Bahnivkou. Paní Boxanová k tomu tehdy napsala dost nepřesvědčivé vyjádření. Vracím se opět k tomuto problému, protože stále trvá.

Holá fakta jsou jasná. Nemovitosti, které ulice Pod Bahnivkou obsluhuje, jsou nemovitosti pražské, v katastru Prahy-Nedvězí. Také to na svých popisných číslech mají napsané. Jsou tam v souladu s pražským UP. Jejich obyvatelé jsou občany Prahy. Praha tedy na tyto občany dostává peníze, daň z nemovitosti je též odváděna Praze. Říčany z nich nemají ani korunu. Zelený pás před těmito nemovitostmi je též v katastru Prahy-Nedvězí a je ve vlastnictví ČR. Vozovka této ulice je sice již v katastru Říčan, v katastru je v současnosti vedena jako komunikace, ale je ve vlastnictví CONTERA Investment III, s. r. o., je to tedy komunikace soukromá. Pro úplnost dodávám, že mám čtyři mapy Prahy, které zahrnují i část Říčan. Všechny uvádějí ve svém rejstříku ulic tuto ulici jako pražskou, nikoliv říčanskou, uvádí to i magistrátní seznam ulic. A aby toho nebylo dost, tak i tabule s označením ulice je tabule pražská. Dnes již také vím, že tato soukromá komunikace byla zhotovena bez stavebního povolení, neboť ani Říčany ani Praha 22 tuto komunikaci nepovolovaly, a tedy ani nekolaudovaly.

Skutečnost, že tři říčanské nemovitosti z ulice Bílé mají výjezd ze svých garáží do této soukromé komunikace, je nepodstatná, to vlastníci těchto nemovitostí museli mít odsouhlasené od vlastníka této komunikace, který byl účastníkem stavebního řízení při stavbě jejich nemovitostí.

Ptám se tedy: Proč Říčany objednávají a platí zimní údržbu této soukromé komunikace, která slouží pražským nemovitostem a Praha sama ji za pražskou považuje? Ten, kdo sestavoval plán údržby říčanských komunikací, jednal přinejmenším velmi nedbale.                                                                                         

Bude se tímto problémem ulice Pod Bahnivkou a vzniklou škodou za období několika let někdo zabývat? Je tedy vedoucí odboru správy majetku, tajemník, místostarostka, která tento referát má na povel, kontrolní výbor zastupitelstva? Pořád věřím, že jsme v Říčanech nezvyšovali daň z nemovitosti, abychom měli peníze na údržbu pražských, navíc soukromých ulic, které do našeho rozpočtu nepřinesou ani korunu. Doufejme, že v příštím čísle Kurýru se k tomu někdo kompetentní vyjádří, protože teď už nikdo nemůže říkat, že o tom neví.

Závěrem taková malá úvaha. Neměla tato komunikace být správně v místě dnešního zeleného pásu před těmito nemovitostmi, který je v katastru Prahy, a je v katastru veden pod názvem Pod Bahnivkou (podle toho také možná název ulice), zatímco stávající, načerno zhotovená komunikace, je v katastru vedena pod názvem K Nedvězí? Protože to postrádá jakoukoliv logiku, aby nemovitosti na katastru jedné obce byly obsluhovány komunikací v katastru sousední obce, když prostor pro obslužnou komunikaci v tomtéž katastru, jako předmětné nemovitosti, je. Jak to asi bylo řešeno ve stavebních povoleních těchto pražských nemovitostí? Je to prostě nelogický guláš, nebo lépe řečeno bordel.

 

Václav Macinauer

 

 

 

Tak nám opět schválili výjimky

 

Již mnoho let většina obyvatel okolí Černokostelecké ulice nemá ráda víkendy. Čas, kdy si většinou lidé užívají zaslouženého klidu, obyvatelé okolí Černokostelecké ulice jen trnou nejistotou, zda se vůbec trochu vyspí, a ráno vycházejí ven s obavami, co tam opět najdou.

Tato situace je stále horší, nicméně k napsání tohoto příspěvku mě přivedl bezelstný dotaz mého osmiletého syna, když jsme se včera večer vraceli od prarodičů kolem otevřených nočních podniků domů: „Proč hrají tu muziku na plný koule, když vědí, že tu chceme spát?“ Nutno říci, že ač je mým povoláním hledání odpovědí i na ty nejobtížnější otázky, odpověď na jeho otázku jsem nenašel a asi by na jeho otázku mělo dát odpověď vedení města.

Situace došla až do tak anarchistických poměrů, že ani policie nezasahuje při rušení nočního klidu a dalších prohřešků s odůvodněním, že by tím proti davům opilců pouze vyprovokovala konflikt. Protože v červnu končily městem udělené výjimky na provoz nočních podniků do 4 do rána (hluk se ozývá ještě déle, než se davy rozejdou), sousedé sepsali petici s žádostí o neudělování výjimek nočního provozu, kterou jsem jako více než stovka dotčených spoluobčanů rád podepsal. A výsledek? Nejenže výjimky byly opět uděleny, ale dokonce prodlouženy s provozem v pá, so a st do 4.30 h. A tak se ptám: kým je vedení města motivováno k naprosté ignoranci názorů a práv občanů města?

Dozvěděl jsem se, že důvodem prodloužení doby je, aby hosté nemuseli čekat na ranní spoje. Evidentně tedy město nepodporuje své občany, protože ti na ranní spoje čekat nemusejí. Proč naopak město neprosadilo zavírací dobu tak, aby hosté stíhali spoje poslední? Sice prý existuje dohoda, že provozovatelé zajistí hlídku a úklid po svých akcích, nicméně křik, rozbíjení skla, troubení či dunění reproduktorů jasně hovoří, že ani posílené hlídky noční klid zajistit nedokáží. Každý, kdo je se situací na Černokostelecké seznámen ví, že jediný efektivní krok pro zklidnění oblasti je omezení otevírací doby podniků.

Jestliže o výjimkách rozhodly finanční zájmy města, tak takové rozhodnutí mělo být učiněno na základě ekonomické analýzy, kde na jedné straně jsou příjmy města z prodeje alkoholu spojeného s rušením nočního klidu a vandalstvím, mínus náklady: dozor městské policie, vymalování rondelu alespoň jednou ročně (to je opravdu ostuda města), opravy značek, košů atd., a na straně druhé příjmy města dané rozpočtovým určením daní obyvatel, kteří petici podepsali. Navíc to, že je městská policie vázána na tuto lokalitu zvyšuje počet vloupání v ostatních částech města.

Pokud byly výjimky uděleny z přesvědčení pana starosty Kořena a radních, kteří jejich udělení prosadili, že Říčany by byly menším městem, kdyby tu lidé neměli možnost kupovat alkohol a řádit až do svítání, tak by pro tuto činnost mělo město vyčlenit pozemky dostatečně oddělené od obydlené zástavby a nechat si tam nočními provozovateli postavit své Las Vegas. Ovšem realizovat jej uvnitř obytné zóny, v sousedství základní školy a ve více než sto let starých budovách, je krajně nevhodné.

Doufám, že si vedení města při svém rozhodování uvedené otázky položilo, zná na ně odpovědi a také je občanům města sdělí.

Jan Hošek

Černokostelecká ul., Říčany

 

 

VEŘEJNÝ POŘÁDEK A NOČNÍ KLID O VÍKENDECH

Městská policie Říčany ve spolupráci s bezpečnostní komisí a vedením města Říčany, dlouhodobě hledá účinné možnosti zajištění veřejného pořádku, zejména zajištění nočního klidu o víkendech. V letošním roce došlo k výraznému posunu v této problematice, už ne jen město, ale i provozovatelé restauračních zařízení se více podílejí na zajištění veřejného pořádku. Zprvu se jednalo o pořízení dalšího kamerového bodu, který nyní účinně sleduje lokalitu v ul. Černokostelecká. Nyní je to posílení hlídek prevence bezpečnosti prostřednictvím bezpečnostní agentury D.I.S., kterou platí nově vzniklé sdružení provozovatelů restauračních zařízení. K strážníkům, tak přibyly další dvě pěší hlídky, které monitorují nejproblematičtější lokalitu spodní části ul. Černokostelecká, Haškova, Riegrova, až po vlakové nádraží - rondel, včetně přilehlých ulic. Akce je v součinnosti s městkou policií a trvá již od 1. července, předpokládaný konec je plánován na 30. září. Po celou dobu, tak o pátcích a sobotách můžete spatřit samostatné, nebo smíšené pěší hlídky bezpečnostní agentury a strážníků MP, včetně brigádníků z řad místních hasičů, kteří se v rámci letních brigád rovněž zapojili do prevence bezpečnosti s městskou policií. Dále pak sdružení provozovatelů zajistilo pravidelný úklid v okolí provozoven, který probíhá již během večera, až do ukončení provozní doby. Již první poznatky z uvedené akce ukazují výrazné zklidnění situace v problematických lokalitách. Přesto je však stále co zlepšovat a tak již ze začátku došlo na základě prvotních zkušeností k úpravě činnosti pěších hlídek v rámci jejich zefektivnění. Na základě spuštění této akce pak rada města vydala jednotlivým restauračním provozovnám a disco klubům výjimku z provozní doby ve smyslu obecně závazné vyhlášky města Říčany č. 3/2011. Pokud by se však toto neosvědčilo, udělování výjimek by mohlo být v budoucnu omezeno. Je potřeba si uvědomit, že i kultura nočního života, která má v této lokalitě svojí tradici, tak samozřejmě nemůže v neúnosné míře narušovat veřejný pořádek a noční klid místních občanů. Toho jsou si plně vědomi i zástupci uvedeného sdružení, kteří se nejenom tímto chtějí podílet na zajištění veřejného pořádku, ale i dále rozšiřovat svoje aktivity. Jednou z dalších aktivit bude prostřednictvím bezpečnostních hlídek zajištění přechodů pro děti ve spolupráci se strážníky městské policie na začátku školního roku. Závěrem uvádím, že celá akce bude během září vyhodnocena a opět bude na městském úřadě schůzka s provozovateli rest. činností  a občanů, aby se k uvedenému mohli všichni vyjádřit a případně hledat další kroky ke zkvalitnění veřejného pořádku ve městě.

 

Vedoucí městské policie Václav Řezáč

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena