Nečekaná havárie potrubí v hrázi rybníka Marvánek v Říčanech!

1. 7. 2016

Oprava potrvá do poloviny července

Vada potrubí v hrázi vedla k nečekanému vypuštění rybníka Marvánek. V sobotu 4. června začala zhruba 2 metry od výpustního zařízení rybníka prosakovat voda do potrubí výpustního systému. Během několika hodin si voda vytvořila prostor a ráno byl rybník bez ní. Vodu zachytil Mlýnský rybník, který se právě po rekonstrukci napouštěl. Závada byla skrytá, přičemž firma, která prováděla odbahnění rybníku, uznala reklamaci.

Je to smutný pohled, lidé se těšili na koupání a během jedné noci sen odplaval,“ říká starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Na druhou stranu nešlo o katastrofu, voda nikomu neublížila a škody nejsou fatální. Chtěl bych ocenit velmi rychlou snahu všech havárii opravit.

Ráno v neděli 5. června starosta inicioval operativní schůzku na hrázi rybníka, na níž se sešli radní města, vedoucí zaměstnanci radnice z odboru správy majetku a odboru životního prostředí a zástupci místní organizace rybářského svazu. Prostor zabezpečili státní i městští policisté, kteří také celou situaci zaznamenali. Přestože akutní nebezpečí nehrozilo, informaci o poruše hráze dostaly obce po proudu Říčanského potoka i složky krizového řízení. Okamžitě byl kontaktován zhotovitel odbahnění rybníka. V dalších dnech bagr odkryl místo závady.

Za jak dlouho se rybník opraví a napustí?

Voda odtekla zhruba 7 cm širokou škvírou v potrubí. Jeho stav prověřily i následné kamerové zkoušky. Poškozené potrubí se musí vyměnit, zabetonovat a jeho další část hluboko uvnitř hráze nechá město preventivně opatřit vnitřní epoxidovou vložkou. Ta by měla bránit dalším průsakům.

Oprava této havárie potrvá několik týdnů a jsme rádi, že projektant našel jiné řešení než prokopání celé hráze a výměnu potrubí v celé délce. Tam by se náklady vyšplhaly do vysokých milionů korun. Po opravě se rybník napustí během tří týdnů,“ dodává vodohospodář Jiří Sedláček.

Přímé škody městu vznikly ale také na Mlýnském rybníku, protože se nestihlo vybudovat dřevěné molo v blízkosti fary. Rychlý vzestup vody zaplavil základové patky, takže firma nemůže práci dokončit. Radnice tak firmě vyplatí část odvedené práce.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena