Nemocnice Říčany

30. 9. 2016

O zdravotní péči v domácím prostředí je stále větší zájem

Od září letošního roku začala říčanská nemocnice provozovat službu domácí zdravotní péče. Pacientům se díky službě zkracuje pobyt ve zdravotnických zařízeních a přispívá ke zlepšení jejich psychického stavu. Domácí péče je navíc plně hrazena ze zdravotního pojištění klienta.Pro koho je péče v domácím prostředí určena a jaké výkony hradí zdravotní pojišťovna, nám sdělila projekt manažerka Mgr. Vladimíra Dostálová.

Domácí péče funguje zatím měsíc, jak se provoz rozběhl?

Začátek provozu proběhl hladce. Přispěla k tomu naše připravenost. Přes prázdniny jsme měli dost času zajistit veškeré potřebné materiální vybavení a formality.

Kolik již máte zájemců a kteří pacienti mají o službu největší zájem?

V současnosti odpovídá počet zájemců délce provozu naší služby. Předpokládáme ale, že během krátkého období dojde k jejich nárůstu. Našimi klienty jsou vesměs senioři, u kterých zajišťujeme ošetřovatelskou péči v jejich domácím prostředí. Pacienti díky tomu nemusí tak často osobně docházet k lékaři, což je vzhledem k jejich zdravotnímu stavu velká výhoda.

Jak si pacienti novou službu pochvalují?

Maximálně se snažíme vyjít vstříc jejich požadavkům. Zdravotní sestry si s nimi domlouvají přesný čas návštěvy tak, abychom co nejméně narušili jejich denní rytmus. Zároveň ale nabízíme tu nejvyšší kvalitu.

V čem je především služba domácí péče užitečná?

Klientům se zkracuje pobyt ve zdravotnických zařízeních lůžkového typu, péče přispívá i ke zlepšení jejich psychického stavu a snižuje se četnost návštěv u lékaře. Nespornou výhodou je provázanost domácí péče s říčanskou nemocnicí. Domácí péče je navíc plně hrazena ze zdravotního pojištění klienta.

Jaké služby v rámci domácí péče nabízíte?

Služba je určena klientům všech věkových skupin. Nabízíme odborné zdravotní ošetření, profesionální ošetřovatelskou službu, odbornou pomoc pečujícím rodinám, zprostředkování kompenzačních pomůcek i sociální poradenství.

Máme non-stop telefonní linku a garantujeme převzetí klienta do 24 hodin.

Jaké konkrétní výkony pacientům poskytujete?

Klientům měříme fyziologické hodnoty, hodnoty glykémie, trénujeme nácvik aplikace inzulínu. Na základě indikace lékaře nabízíme rehabilitaci k nácviku soběstačnosti, provádíme převazy lokálních a nehojících se ran. Jsme schopni zajistit péči o močové katétry, stomie, samozřejmostí je aplikace infúzí a další léčebné terapie. Pečujeme i o pacienty s onkologickým ošetřením, pomáháme i klientům v terminálním stádiu nemocí. Zdravotní sestry, které pečují o klienty, jsou registrované, erudované sestry s dlouholetou praxí.

„Pacienti nejsou díky domácí péči stresování cizím prostředím a odloučením od rodiny,“ říká praktická lékařka a internistka MUDr. Lenka Cimprichová

Proč službu domácí péče doporučujete?

Právě kvůli jejímu hlavnímu konceptu, který vychází z koncepce ošetřovatelství a z koncepcí souvisejících oborů. Péče je zaměřená především na udržení a podporu zdraví, navrácení zdraví a rozvoj soběstačnosti. V některých případech i na zmírňování utrpení nevyléčitelně nemocných lidí a jejich klidného odchodu ze života. Domácí péče se poskytuje pacientům v jejich vlastním sociálním prostředí a její největší výhodou je právě fakt, že nejsou stresováni z cizího prostředí, často až intimní blízkosti cizích lidí, odloučení od rodiny a narušení každodenních rituálů. Pobyt doma je příjemnější, pacienti se rychleji uzdravují a stále zůstávají v kontaktu s rodinou.

Pro které pacienty se služba hodí?

Těch je celá řada. Tzv. domácí hospitalizace je například velmi vhodná pro pacienty právě propouštěné z nemocnice. Psychická pohoda urychluje doléčení po úrazech, operacích, léčbě srdečních nebo nervových chorob. Ale také pro dlouhodobě a chronicky nemocné, kteří nepotřebují zůstávat v nemocnici, ale přitom jejich zdravotní stav potřebuje dlouhodobou a pravidelnou péči kvalifikované zdravotní sestry. Příkladem jsou pacienti s nehojícími se proleženinami, pacienti po mozkových příhodách, lidé odkázáni na dlouhodobou terapii injekcemi, diabetici, hůře pohybliví či imobilní klienti.

Jak je to s domácí péčí v zahraničí?

Domácí péče je známá téměř po celém světě. V každé zemi má však jinou podobu. V některých státech Afriky a Asie je vnímána jako běžná každodenní péče jedince i rodiny o zdraví. Tato forma péče je aplikovaná všude tam, kde není dostatek profesionálních pracovníků nebo uvnitř rodiny se silnými tradičními vazbami. S našimi představami domácí péče koresponduje péče poskytovaná třeba v USA, Austrálii a Japonsku, kde funguje jako domácí hospitalizace. V některých případech ale zabíhá do extrému, kdy se z vlastního domova stává jednotka intenzivní péče. Mnohé státy pak reprezentují pod pojmem domácí péče nám dobře známý systém pečovatelské služby doplněný o různý rozsah a kvalitu služeb. Jde například o Holandsko, Švýcarsko nebo Francii. Péči tu poskytují zejména dobrovolníci.

Jak jsou s domácí péči spokojeni samotní klienti?

„Se službou domácí péče jsem stoprocentně spokojená. Moje zdravotní sestřička je milá, vstřícná a pečlivá. Po jejích návštěvách se mi rána, kterou mi ošetřuje, začala krásně hojit. Líbí se mi, že mohu zůstat doma a nečekám v nemocnici na ošetření, což mi dělá dobře i po psychické stránce. Službu mi nabídli při ošetření na chirurgické ambulanci a bez váhání jsem ji přijala. Rozhodně bych ji využila i příště,“ podělila se o svoje zkušenosti paní Marie Pokorná, věk 87 let.

 

ODBORNÁ ZDRAVOTNÍ PÉČE V DOMÁCÍM PROSTŘEDÍ KLIENTA

• Službu poskytujeme zdarma 24 hodin denně / 7 dní v týdnu

• U rčeno klientům všech věkových skupin na území Praha - východ

• Non-stop telefonní linka 727 917 946

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena