Nenechme si sebrat vánoční tajemství

26. 11. 2022

Před časem jsem s jistými obavami sledoval soutěž, ve které se hledal návrh na zpodobnění Ježíška. Někomu zjevně chybí, že hlavního hrdinu našich Vánoc nemůžeme pořádně využít v reklamě. Jsem moc rád, že zatím žádný výstup z této soutěže není znám, a že Ježíšek zůstává tajemnou postavou. Díky tomu jej nikdo nemůže postavit do jedné řady s dědou Mrázem a Santa Klausem. O to se mimochodem před lety pokusil prezident Zápotocký, když prohlásil, že „Ježíšek nám dospěl a je z něho děda Mráz“.

Ten malý, nezobrazovaný (kromě jesliček) a tím pádem tajemný Ježíšek, totiž odkazuje na tu skutečnou podstatu Vánoc. Ta nespočívá v nákupním shonu, dobré večeři ani v darech. Podstata Vánoc spočívá ve vztazích, které nejdou zhmotnit a zaškatulkovat do jedné konkrétní aktivity. Spočívá v našich vztazích během celého roku, v někdy nenápadné podpoře a povzbuzení druhého. Spočívá v lásce, která dává a nežádá zpět.

Tajemství Vánoc je i v tom, že můžeme objevit, že Bůh – neomezený vládce vesmíru k nám přichází v podobě malého, bezbranného dítěte, aby nám daroval sám sebe a přinesl požehnání do našich životů. Přeji nám všem, abychom se nenechali zaslepit všemi těmi pozlátky a uviděli toho skutečného hrdinu Vánoc.

Karel Fáber, kazatel Církve bratrské

Vánoce s Církví bratrskou

V neděli 18. 12. 2022 vás zveme od 17.00 na adventní setkání na říčanském náměstí. Spolu s Cestou integrace, MAS Říčansko, Olivovou dětskou léčebnou a křesťanským společenstvím Vinice pro vás připravujeme pásmo písní, slova, aktivit pro děti i dospělé a něco teplého na zahřátí.

V neděli 25. 12. 2022 vás od 9.30 zveme na Vánoční bohoslužbu. Bohoslužba se koná v koncertním sále na Staré radnici v Říčanech.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena