NEnechte se šmírovat. NAinstalujte si eRoušku

4. 10. 2020

 

„Naši kartičku máte?“ Otázka, po které velká část z nás sáhne v obchodě do peněženky a vyndá kus plastu, aby získala drobnou slevu na nákup. Pro mnohé zákazníky příjemný bonus, pro obchodní řetězce důmyslný způsob, jak podrobně sledovat naše každodenní návyky a chování za účelem maximalizace vlastního zisku. Tyto plastové kartičky nás „šmírovaly“ už dávno před tím, než se z části přemístily do příslušných aplikací mobilních telefonů nebo třeba „fanouškovských“ stránek na Facebooku.

Patří už k paradoxu doby, že ochranu soukromí a nářky o šmírování někteří řeší na Facebooku, který v tu samou chvíli provádí analýzu jejich příspěvků, lajků i hejtů a generuje podle ní reklamu, která daného uživatele nejlépe zasáhne. Je samozřejmostí, že informace vyhledáváme na Googlu nebo na Seznamu, přihlášeni pod svým jménem a navigujeme se přes Google Mapy nebo Mapy.cz. V Mountain View v Kalifornii a v Praze na Smíchově tak o nás poměrně přesně vědí, kdy, kam, jak, proč a co jezdíme nakupovat i třeba to, jak často chodíme k lékaři. Nejtlustší a nejpodrobnější složku s podrobnostmi o našem životě pak vlastní jistý Mark Zuckerberg a rozhodně se ji nebojí komukoliv prodat.

Ano, jsme sledováni. Přesněji řečeno, necháváme se dobrovolně sledovat výměnou za slevy, dárečky a vůbec jakýsi životní komfort. Mobil nás včas upozorní kdy a kudy vyrazit na schůzku i přes ty největší zácpy, vybere restauraci, ve které zrovna nejlépe vaří a naopak varuje před tou, kde se kuchař špatně vyspal, atd.

A pak je tady aplikace eRouška, která nic z výše uvedeného neumí. Nešmíruje a ani vám nebude cpát reklamy. „Na oplátku” vás však varuje před možnou nákazou nemocí Covid-19. Zatímco pro vás nemusí být toto onemocnění fatální, pro vaše prarodiče už třeba ano. Díky včasnému upozornění z aplikace jim tak doslova můžete zachránit život, protože je jednoduše tentokrát nepůjdete navštívit.

Doba je složitá, ale tohle je jednoduché. Nainstalujte si prosím aplikaci eRouška, nezabere vám to víc než minutu. Je sice dost možné, že současná vláda zase všechno pokazí, ale to ještě neznamená, že my občané se budeme chovat nezodpovědně. Právě naopak. Buďme k sobě ohleduplní.

Jan Kužník, zastupitel (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena