Není Koloběh jako koloběh

1. 1. 2020

 

O říčanském obchůdku už ví hodně čtenářů Kurýru, ale existuje také sportovní akce Koloběh. Jedná se o běžecko-bikový závod smíšených dvojic a jednoho kola na vzdálenost přibližně 50 km. Letos 7. prosince se uskutečnil již 28. ročník tohoto náročného, ale zajímavého závodu. Pravidla stanovují, že dvojice se musí vlastními silami dostat ze startu na vrcholu Řípu (před rotundou) do cíle u loděnice v Tróji. Jeden z dvojice vždy běží a druhý jede na kole, střídat se mohou podle vlastní strategie. Dvojice se během závodu nesmí od sebe vzdálit více než na dohled, kolo se předává vždy „z ruky do ruky”. Hlavní pořadatelkou je Hana Dvorská (přední světová kaskadérka). Je vypsáno několik kategorií - open (bez rozdílu věku), partneři (dvojice společně hospodařící) a 100+ (věkový součet je více než 100 let). Vše, co dvojice na cestě potřebuje, si musí vézt s sebou.

Původně byla akce koncipována jako test partnerských vztahů, postupně se z akce stává více sportovní záležitost, nicméně vzájemné pochopení mezi partnery je stále důležité.

Nejnáročnější na trati je seběh/sjezd z Řípu, obzvlášť při špatných povětrnostních podmínkách. Trať závodu vede z velké části po červené turistické značce, zejména první polovina vede z větší části terénem, posledních 10 km po asfaltové cyklostezce podél Vltavy.

Závodu se letos zúčastnila také dvojice, repezentující Říčany a Běžecký klub Říčany, a to v kategorii 100+ (Iva Ošlejšková a Miloš Smrčka). Iva se dobrovolně ujala obtížného sjezdu po startu, já mezitím seběhl po kamenech, pod kopcem jsme se setkali a až do cíle se střídali. Ani na kole to ale není moc odpočinek, zvlášť v terénu a v několika velmi náročných stoupáních. Druhá polovina závodu se nám povedla lépe, to jsme dokonce mohli ještě zrychlovat a předběhnout několik dvojic. Probíhali jsme okolo spadlé lávky, která se shodou okolností zřítila přesně před dvěma lety, a to asi hodinu potom, co jsme pod lávkou podběhli.

Do cíle jsme doběhli na 12. místě v celkovém pořadí a v naší kategorii jsme zvítězili.

Miloš Smrčka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena