Neobvyklá návštěva v Říčanech. Novináři a úředníci z Gruzie se setkali s vedením radnice

1. 5. 2015

Na konci března přijela na prohlídku Říčan skupina novinářů a úředníků z magistrátů měst okresu Zugdidi v Gruzii.

Starosta města s nimi diskutoval o řízení úřadu, evropských projektech i o fungování demokratických médií. Akci pořádala organizace PIMTA, o.s., která organizuje v Praze semináře a tréninky pro novináře a úředníky ze zemí z Kavkazu a bývalého Sovětského Svazu.

V rámci semináře Communication and Community: Citizens, Media and Local Governance (Komunikace a obec: Občané, média a místní správa) projevili gruzínští hosté přání seznámit se s činností radnice v Říčanech a Městského úřadu Prahy 13. Hlavním cílem návštěvy byla především výměna zkušeností v oblasti spolupráce radnice s občany a médii.

„Seminář cílí především na zvýšení profesionality novinářů. A to na základě výměny zkušeností s českými a zahraničními kolegy a prostřednictvím série odborných kurzů a seminářů pod vedením zkušených odborníků z mediální sféry a také ve spolupráci s českou veřejnoprávní televizí a stanicí ČT24, Českým rozhlasem a také městskými radnicemi,“ sdělil výkonný ředitel občanského sdružení PIMTA Murat Temirov. Kromě toho měli účastníci možnost poznat Prahu a seznámit se s kulturním dědictvím Česka.

Do Říčan zavítalo v pátek 27. března 11 lidí z Gruzie, dva zástupci z organizace PIMTA a tlumočnice. Na radnici se setkali se starostou Vladimírem Kořenem, místostarostou Zdeňkem Hrabou a radním a projektovým manažerem Davidem Michaličkou. Vedení představilo hostům probíhající nebo již ukončené projekty, na které město získalo podporu z evropských dotací. Dále starosta zdůraznil důležitost otevřené komunikace úřadu s občany a médii, jež je podstatou demokratického fungování země.

„Říčany jsme zvolili, protože mají zajímavé zkušenosti se zlepšováním životního prostředí ve městě, se vzájemnými vztahy města s občany a se získáváním dotací z evropských fondů,“ dodává Murat Temirov. Po setkání na úřadě si účastníci akce také Říčany prohlédli a zakoupili suvenýry v informačním centru.

PIMTA, o.s., (Prague Independent Media Trainers Association) pořádá v Praze semináře pro novináře a úředníky z oblasti Kavkazu (Abkhazie, Gruzie, Jiho Ossetia, Krasnodarsky kraj) a z Ukrajiny, Ruska, Moldavska, Běloruska, střední Asie a Kazachstánu. Sdružení získává na své aktivity finance z americké neziskové organizace National Endowment for Democracy, která se od roku 1983 intenzivně zaměřuje na podporu a posilování demokratických institucí po celém světě. Některé skupiny si výjezd hradí samy.

Adéla Ambrožová

tisková zpráva města Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena