Noc s Andersenem ve stylu Ferdy Mravence

30. 4. 2023

Po kovidové pauze naše knihovna opět připravila pro děti Noc s Andersenem. Je to tradiční akce, pořádaná v mnoha knihovnách. Koná se vždy v pátek, v termínu co nejblíže narozeninám Hanse Christiana Andersena (ty jsou 2. dubna). Je zaměřená na podporu dětského čtenářství a propagaci služeb knihoven. Pro děti je připravován program a děti zůstávají v knihovně až do noci. V kovidovém období se tato akce nemohla pořádat, o to více jsme se na tu letošní těšili.

Naše Noc s Andersenem byla věnována devadesátým narozeninám Ferdy Mravence – tedy příležitosti výročí, kdy se v roce 1933 tento známý kreslený hrdina z pera kreslíře Ondřeje Sekory prvně objevil v Lidových novinách. Akce proběhla v pátek 31. března od šesti do desíti večer a byla pohádkově kouzelná. Na rozdíl od jiných dní, kdy se v knihovně převážně čte, jsme se pustili do tvoření a soutěžení. Stali se z nás Ferdové a Berušky a celý večer jsme si užívali jako hmyzí kamarádi.

Hned na začátku jsme se rozdělili na dva týmy – modří a červení mravenečci. Každá mravenčí parta si postavila svoje mraveniště s pořádnou mravenčí vlajkou a ozdobili jsme se šátky ve stylu Ferdy Mravence. Podnikli jsme pátrací akci, kde jsme nalézali věty tvořící životopis Ondřeje Sekory, Ferdy Mravence, Berušky a Brouka Pytlíka. Pak jsme si vyrobili kuličku chrobáka lesního, alias brouka hovnivála. S tou jsme pak závodili na rychlost ve cvrnkání kuličky po dráze do domečku. Závod to byl napínavý, výkony velké, takže jsme se z toho všeho pěkně unavili. Dali jsme si dobrou svačinku a příjemně jsme si odpočinuli u pohádky. Rozloučili jsme se s mraveništěm, hmyzími kamarády, a když přišli rodiče, tak jsme šli spát domů do svých postýlek.

Romana Jedličková

Otevírací doba:

Oddělení pro dospělé:  Pondělí až pátek 8.30 – 18.00, sobota 8.30 – 12.00.

Oddělení pro děti: pondělí 12.00 – 18.00, úterý 12.00 – 17.00, středa, čtvrtek a pátek 8.30 – 18.00 a každá první a třetí sobota v měsíci 8.30 – 12.00.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena