Noční podniky v Říčanech se přes léto podílejí na zajištění veřejného pořádku

19. 8. 2013

Provozovatelé říčanských restauračních zařízení založili sdružení, které na vlastní náklady zajišťuje až do konce září veřejný pořádek ve spodní části Černokostelecké ulice a jejího okolí. Lokalitu, kterou trápí dlouhodobě problémy s výtržnostmi a porušováním nočního klidu, kontroluje v součinnosti s městskou policií i bezpečnostní agentura.

Tato oblast se kvůli provozu většího počtu podniků v nočních hodinách potýká s opakovaným porušováním nočního klidu a vysokou mírou vandalismu.

Město může podle vyhlášky z roku 2011 omezit provozní dobu nočních podniků, zatím ale v drtivé většině případů dostávali majitelé diskoték, barů a heren výjimky na provoz po půlnoci. Majitelé se snažili pomoci se zabezpečením pořádku, složili se kupříkladu na kameru napojenou na systém městské policie. Jenže podle obyvatel jsou opatření nedostatečná.  

Petice obyvatel: podniky by měli zavřít o půlnoci 

Obyvatelé této lokality si stěžují na výrazný hluk, výtržnictví a poškozování majetku občanů i města. 110 občanů dokonce sepsalo petici, ve které žádají město, aby přestalo udělovat výjimky a trvalo na limitu zavírací doby do 24:00 hodin.

"Současný stav noční zábavy setrvává již od 22. hodiny večerní, nejhorší bývá po 2. hodině ranní, kdy ani policie nemůže účinně zasáhnout s odůvodněním jak na množství osob, tak i s poukazem, že tyto osoby nejsou díky svému stavu schopny jakýchkoli právních úkonů. (…). Provoz zábavních podniků po 2. hodině ranní nemá se zábavou v Říčanech naprosto nic společného," píší v petici obyvatelé města.

Majitelé podniků se proto v červnu sešli s vedením města, členy městské rady, bezpečnostní komise a zástupci městské i státní policie. Po schůzce založili nové sdružení provozovatelů restauračních zařízení (PRZ – Říčany o.s.), do kterého přispívají na činnost bezpečnostní agentury, která od 5. července do 30. září pomáhá městské policii každý pátek a sobotu od 22:00 do 05:00 hodin. Služby bezpečnostní agentury stojí provozovatele cca 100 000 Kč. Další peníze vynaloží na úklid prostranství a finančně se budou podílet i na jiných akcích pro město.

"Bezpečnostní agentura vykonává prostřednictvím pěších hlídek kontrolní, monitorovací a oznamovací službu. Působí zejména preventivně," říká Václav Řezáč, vedoucí Městské policie Říčany s tím, že kromě nich zde zajišťují službu i městští strážníci, policie ČR a brigádníci od místních hasičů. "Jedna pěší hlídka soustavně vykonává po stanovenou dobu službu ve spodní části ul. Černokostelecká v lokalitě u provozoven s největším pohybem osob a druhá hlídka kontroluje situaci na trase k železniční stanici," dodává velitel říčanských strážníků. 

Městská policie vnímá tento model součinnosti jako velmi efektivní a ekonomicky výhodný. "Na zajištění veřejného pořádku se podílí nejen město, ale i další subjekt. Tento model je funkční již i v jiných městech, pokud je potřeba zajistit veřejný pořádek a přitom zachovat kulturní vyžití," potvrzuje Václav Řezáč. Během září pak městská policie a bezpečnostní komise stav akce vyhodnotí.

„Na základě tohoto vyhodnocení i zkušeností říčanských občanů pak budou provedena eventuálně i další opatření, přičemž vůbec nevylučuji ani případné omezení provozní doby maximálně do 24 hodin, pokud se situace nějak radikálně nezlepší,“ doplňuje radní Zdeněk Hraba /Klidné město/.

Kromě kontrolní činnosti a eliminace vandalismu opatřuje sdružení také úklid veřejného prostranství v části ulice Černokostelecká od ulice K Nádraží až k restauraci Sport, včetně ulic K Nádraží, Riegrova a část ulice Haškova. Uklízí se především odpadky, které na ulicích města zanechávají návštěvníci blízkých restaurací.

 

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena