Nová rehabilitace pro děti v Olivovně

4. 4. 2021

Součástí modernizace Olivovy dětské léčebny je otevření fyzioterapeutické ambulance, která přijímá jak novorozence, tak děti do dospělého věku 18 let.  Ambulanci nám představila usměvavá Edita Knotková.

Edito, jak dlouho a s kým v Olivovně pracujete?

Do Olivovny jsem nastoupila na podzim roku 2018. Líbí se mi, že máme pružný tým fyzioterapeutů, kteří mají o obor skutečný zájem a umí se přizpůsobit i dětem se specifickými potřebami. Našimi pacienty na pobytové léčbě jsou zejména děti s respiračními problémy, obezitou, refluxem jícnu, ale občas se objeví i jiný problém, se kterým je jim třeba pomoci.

Co rehabilitační tým vedlo k otevření ambulance pro veřejnost? 

Z mého pohledu chyběly léčebně dvě služby. Možnost cvičení dětí už od úplných miminek a následná péče o pacienty, kteří zde byli na pobytu. Oba problémy řeší ambulantní návštěva fyzioterapeutické ambulance.

Jaké jsou nejčastější potíže vašich ambulantních pacientů?

Potíže dětí na ambulanci jsou podobné, jako dětí na pobytu. Nejčastěji řešíme funkční poruchy hybného aparátu ve smyslu držení těla, ale často také chodí děti s poruchami chůze, kde hledáme příčinu. Velkou kategorií jsou děti s respiračními obtížemi, u kterých spolupracujeme s pneumologickou ambulancí. A pak samozřejmě miminka, která nemají ideální vývoj nebo se oproti zdravým dětem opožďují.

Co byste rodičům a dětem v současné situaci poradila?

Pohyb je důležitý! Ačkoliv nás situace tlačí, abychom zůstali zavření a seděli na gauči či u počítače, naše tělo k tomu není uzpůsobené, to je postavené tak, aby se hýbalo. Nezapomínejte proto sobě i dětem dopřát co možná nejvíce pohybu v co nejrozmanitější podobě.

Děkuji za rozhovor a přeji vám a vašim malým pacientům pevné zdraví.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena