Nové hlasování v projektu Řídím Říčany D21

21. 8. 2015

Hlasování o činnostech, které je možné regulovat právními předpisy města

                          

Pro Říčanské občany jsme připravili další hlasování v rámci projektu Řídím Říčany. Rozhodněte, jaké činnosti by mělo město regulovat obecně závaznou vyhláškou! Máte na výběr ze 12 možností a na hlasování celé dva měsíce, od 1. září do 31. října 2015. Chceme totiž vědět, co by se podle vás mělo v Říčanech omezit a co naopak neregulovat. V nabídce jsou činnosti, které aktuálně vyhláška řeší a zároveň i takové, které zatím ne. Nyní jsou však všechny na stejné startovací čáře. Porušení vyhlášky řeší většinou městská nebo státní policie. Pokuta je na místě do 1 000 Kč, pokud se oznamuje příslušnému správnímu orgánu, tak ve správním řízení může být vyšší. Máte k dispozici až 6 plusových hlasů (volba pro regulaci) a 3 minusové hlasy (pro činnosti, které nechcete regulovat). Činnosti, jejichž výsledky ukážou výrazný počet kladných hlasů pro regulaci a naopak nízké množství záporných hlasů, omezíme vyhláškou města. Ostatní naopak ponecháme bez úpravy.

 

1. Sekání trávy v neděli a o svátcích

Máte zahradu, kterou potřebujete posekat a čas máte zrovna jen v neděli? Sekání trávy však v neděli a o svátcích reguluje vyhláška o ochraně nočního klidu a regulaci hlučných činností ve městě Říčany. Pokud soused nebo kdokoli jiný uslyší po 22.00 hodině, v neděli a ve svátek vaši sekačku, cirkulárku, motorovou pilu nebo třeba křovinořez, může zavolat městskou policii. Ta evidovala za letošní rok zatím čtyři oznámení. Za porušení vyhlášky tak hrozí pokuta. Souhlasíte s tím, aby sekání trávy v neděli a o svátcích bylo vyhláškou zakázáno? Nebo má město povolit používání sekaček po celý týden? 

 

2. Podomní prodej

Otravují vás pouliční obchodníci a nepřejete si, aby u vašich domovních dveří zazvonil prodejce nádobí, nezvaný pojišťovatel či dodavatel elektřiny a plynu? Město by mohlo zakázat podomní prodej s výjimkou schválených dárcovských akcí a sbírek. Nyní upravuje podmínky pro nabídku a prodej zboží mimo provozovnu tržní řád v rámci nařízení města podle živnostenského zákona. Za místa určená k prodeji zboží a poskytování služeb se pokládají pouze tržnice, tržiště, tržní místa a restaurační zahrádky. 

 

3. Výherní automaty

Patří podle vás herny s provozováním loterií, hracími automaty a jinými podobnými zařízeními do Říčan? Jestliže chcete, aby došlo k jejich absolutnímu zákazu, přestože má z jejich existence město příjem ve výši cca …………, pak hlasujte pro tento bod. Konkrétní místa pro vykonávání loterijní a jiné podobné činnosti nyní určuje vyhláška o stanovení míst, kde mohou být provozovány loterie a jiné podobné hry na území města Říčany. Radnice navíc postupně zpřísňuje podmínky pro provoz heren. V Říčanech nevzrůstá jejich počet a otevírací doba se zkrátila z nonstop provozu do 4.00 hodin.

 

4. Otevírací doba restauračních zařízení do 24.00 hodin

Chcete, aby říčanské hospody, bary a herny zavíraly o půlnoci? Jejich otevírací dobu může řešit vyhláška, která reguluje nežádoucí důsledky provozování hostinských činností v nočních hodinách. Ta nyní v Říčanech platí a stanovuje noční hodiny od 00.00 do 06.00 hodin. V tuto dobu nesmí provozovatelé na území města vykonávat hostinskou činnost s tím, že o udělení výjimky posunu otevírací doby může rozhodnout Rada města Říčany.

 

5. Ohňostroje mimo Silvestr

Používání pyrotechnických výrobků včetně pořádání ohňostrojů patří mezi činnosti, které by mohly narušit veřejný pořádek ve městě, být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví i majetku. Proto platí v rámci vyhlášky o veřejném pořádku, opatření k jeho zabezpečení a čistotě ve městě zákaz používání těchto výrobků po celý rok ve všech parcích a dětských hřištích. Vyhláška se nevztahuje v parcích pouze na Nový rok, 5. prosinec a Silvestr. Radní však mohou udělit výjimku ze zákazu používání pyrotechniky na veřejných prostranstvích na území města. Chcete, aby město používání pyrotechniky i nadále regulovalo?

 

6. Hlasité hudební produkce po 22.00 hodině

Omezují vás živé hudební koncerty, taneční zábavy nebo další kulturní pořady? Nebo vám podobné večerní akce v Říčanech nevadí? Třeba hudební festival Starák vzbuzuje v Říčanech již několik let živé diskuze. Akce spojené s hudební produkcí živé nebo reprodukované hudby (koncerty, diskotéky, technopárty) patří mezi činnosti, které mohou narušit veřejný pořádek na území města. Vyhláška řeší jejich vymezení (akce na volném prostranství, hudba či projevy účastníků jsou slyšet do vzdáleného okolí) a podmínky jejich pořádání (souhrn etických, společenských a právních norem k dodržování klidného a spořádaného soužití). Policisté letos evidují zatím 21 oznámení. Po 22. hodině bude možné pořádat pouze akustické produkce bez zesilovací techniky.  

 

7. Spalování listí a trávy

Omezení se může dotknout pálení listí a trávy nad míru obvyklou, jehož kouř má výrazné zbarvení a je intenzivně cítit. S výjimkou grilování a povolených akcí jako Pálení čarodějnic je v současné době v Říčanech po celý rok zakázané. Na otevřených ohništích, zahradních krbech nebo otevřených grilech lze podle zákona pálit pouze dřevo, dřevěné uhlí a suché rostlinné materiály. Nesmí se pálit obaly od plastů, igelit, barevné časopisy a noviny, chemicky ošetřené dřevo (okenní rámy, dřevotříska, dřevo ošetřené laky nebo barvou), vlhké zahradní odpady, plasty, guma, chemické přípravky a další materiály, u jejichž spalování vzniká velké množství pro člověka škodlivých emisí. Jste pro zákaz spalování listí a trávy či nikoli?. 

 

8. Parkování v uliční zeleni

Také se vám někdy přihodilo, že jste museli vjet nebo přímo zaparkovat na travním pásu podél silnice? Jasně, nám také. Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích však řidič motorového vozidla včetně přípojných vozidel s výjimkou vozíků zdravotně postižených nesmí zastavit a stát na silniční vegetaci. Městská policie považuje tento přestupek za jeden z nejčastějších. Uliční zelení jsou myšleny pásy zeleně bezprostředně přiléhající ke komunikacím v Říčanech. Travní pás má totiž několik funkcí: protipovodňovou (vsakování vody), ochrannou (biodiverzita okolí) a estetickou (úprava a sekání trávy). Jste pro omezení travních pásů ve městě na úkor parkovacích míst?

 

9. Konzumace alkoholu na veřejnosti

Jaký máte názor na pití piva, vína nebo jiného alkoholu v říčanských ulicích a parcích? Požívání alkoholu je totiž činností, která by mohla narušit veřejný pořádek nebo být v rozporu s dobrými mravy. Proto platí vyhláška, která zakazuje požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích či jejich částech. Jde o okruh 100 metrů od škol, školských a zdravotnických zařízení, dále v podchodu pod nádražím, v rondelu a také na nástupních ostrůvcích a nástupištích veřejné dopravy. Zákaz se týká i Masarykova náměstí, městských parků, dětských hřišť a některých dalších míst. Vyhláška se nevztahuje na restaurační zahrádky nebo na prostory, kde (spolu)pořádá nebo povoluje akci město. Je podle vás přínosné konzumaci alkoholu na veřejnosti omezovat nebo jste pro volnost v této oblasti?

 

10. Bojová a služební plemena psů a jejich kříženci

Omezení formou vyhlášky platí na pravidla pohybu všech psů na veřejném prostranství a může se týkat i povinnosti nošení náhubku pro bojová a služební plemena včetně jejich kříženců. Bojová plemena označují rasy psů, které mají tendenci k agresivnímu a nebezpečnému chování. Neznamená to ale, že všichni psi dané rasy jsou agresivní, zlí a napadají své okolí. Služební plemena se často využívají pro policejní a vojenské účely nebo mohou sloužit jako vodící psi pro nevidomé. V zájmu zajištění veřejného pořádku a ochrany zeleně na území města je možné na veřejných prostranstvích (prostory přístupné každému bez omezení) vodit psy pouze na vodítku. Psi nesmí vstupovat na dětská hřiště. Vyhláška by mohla počítat se zavedením tzv. psí loučky - veřejného místa pro volný výběh psů. 

 

11. Používání dronů a podobných zařízení

Dálkově řízený model vrtulníku nebo jakýkoli jiný malý bezpilotní letoun tzv. smart drone je moderní hračka pro děti i dospělé. Na tom by nebylo nic špatného. Tato zařízení však mají na sobě často kameru, gps navigaci nebo jsou dokonce vybaveny online přenosem videa. A to může narušovat soukromí osob na sousedních a cizích pozemcích. Vyhláška by řešila zákaz používání těchto modelů dronů, multikoptér a kvadroptér nad jinou než vlastní zahradou a do stanovené výšky. 

 

12. Pořádek v ulicích

Vyhláška by měla sloužit k zajištění udržení čistoty veřejných prostranství, ochraně veřejné zeleně a k pravidlům užívání zařízení pro potřeby veřejnosti ve městě. Všechny osoby ve městě jsou povinni zajišťovat a udržovat čistotu v ulicích, na náměstích, chodnících, v parcích a dalších veřejných místech. Každý, kdo znečistí (odhazováním smetí, zbytky jídel, zvířecími exkrementy, chemikáliemi, pliváním, umisťováním reklamních plakátů/letáků mimo plakátovací plochy atd.) nebo poškodí (vandalismus) tyto místa a zařízení města (lavičky, odpadkové koše, značky, osvětlení apod.), musí zajistit na své náklady jejich vyčištění či opravu. Jste pro, abychom vydali vyhlášku zakazující znečišťování veřejných prostranství a veřejné zeleně?

Adéla Ambrožová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena